Yeni proje Trabzon'da tanıtıldı!

Büyüyen Anadolu’ya Kredi Kolaylıkları (BAKK) Projesi’nin 4. tanıtım toplantısı Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda KOBİ’lerin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıya, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı üst düzey temsilcileri ile Gümrük ve Ticaret Bakan

Yeni proje Trabzon'da tanıtıldı!

Büyüyen Anadolu’ya Kredi Kolaylıkları (BAKK) Projesi’nin 4. tanıtım toplantısı Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda KOBİ’lerin katılımıyla gerçekleştirildi. 

Toplantıya, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı üst düzey temsilcileri ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Yavuz, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü Hikmet Kurnaz, Avrupa Yatırım Bankası Türkiye Temsilcisi Massimo d’Eufemia, Avrupa Yatırım Fonu ve işbirliği yapılan dört bankanın (Denizbank, Halkbank, Yapı Kredi ve Vakıfbank) üst düzey temsilcileri ve KOBİ’ler katıldı.

BAKK Projesi, Avrupa Yatırım Bankası’ndan sağladığı 450 Milyon Avro kredi ve Avrupa Yatırım Fonu’nun sağladığı portföy garantisi yoluyla KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştırmayı amaçlıyor. Trabzon, Kastamonu, Samsun, Kayseri, Kahramanmaraş, Kars ve Van gibi gelişmekte olan 43 ili kapsayan BAKK’ın sağladığı KOBİ finansmanında proje ortağı bankaların kendi kaynaklarından sağladığı 450 Milyon Avro kaynak ile toplamda 900 milyon Avro gibi önemli bir ivmeye ulaşılıyor.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Trabzon’da kullanılan kredi ve mevduatlar konusunda önemli bir gelişme kaydedildiğini belirtti. Hacısalihoğlu, bankacılık sektörünün daha fazla gelişmesinin Avrupa Yatıırım Bankası Grubu’nun bölgeye yapacağı desteklerle mümkün olacağını ifade etti.

6 AYDA BİNİ AŞKIN MİKRO KOBİ KREDİLENDİRİLDİ 

Kredi Garanti Fonu (KDF) Genel Müdürü Hikmet Kurnaz ise, 6 ayda bini aşkın mikro KOBİ'yi kredilendirdiklerini belirterek, “2010 yılında Ekim ayları sonunda Avrupa Yatırım Fonu yetkililer ve Bilim, Sanayi Bakanlığımızın da gayretleriyle Kredi Garanti Fonu (KGF) IPA bileşeninden IPA projesinden mikro kobilere mikro krediler organizasyonuyla rol almayı başarmış ve Bakanlığımız kredi yatırım fonunu Avrupa yatırım fonundan sağlanan garanti ile 37.5 milyon avroluk bir kredi hacmi hedeflenmiş. Bu projenin yürütülmesinde o anda yürüttüğümüz her köye bir KOBİ projesiyle IPA projesinin bazı özelliklerinin çakışması nedeniyle zorlandığımız hatırlıyorum.

Başarıyla 6 ay gibi kısa bir sürede şuana kadar bini aşkın mikro KOBİ'yi kredilendirmiş bulunuyoruz. 37.5 milyon avroluk kredi hedefinin bankalarımıza tahsisi tamamlanmış durumdadır. Bugün itibariyle bin 150 mikro kobi kredilendirilmiş ve bin 100 mikrokobiyle ülkemiz ekonomisine sağlanan sadece kredi hacminin arttırılması sağlanmamış 4 bin 146 çalışanında istihdamda sürdürülebilirliği garantisi sağlanmıştır.

Aslında bu küçümsenmeyecek bir başarıdır. Avrupa yatırım fonu veya Avrupa Birliği üyelerindeki kredi garanti fonları ile birlikte ülkemiz garanti fonunu karşılaştırdığımız da Avrupa Birliği üyelerinde her 10 Kobi'den biri kredi garanti fonlarının kefaletinden yararlanırken, henüz ülkemizde bin KOBİ'den ancak 2’si kredi garanti fonunun kefaletinden yararlanmaktadır. Bizim bu sayıyı bankalarımızla işbirliği içerisinde daha çok arttırmamız her yüz KOBİ'den 10’unun kredi garanti fonundan yararlanır seviyesine ulaşmayı hedefiyle yolumuza devam etmekteyiz” dedi.

Avrupa Yatırım Bankası Türkiye Temsilcisi Massimo d’Eufemia, yaptığı konuşmada, BAKK’ın Türkiye’nin daha az gelişmiş bölgelerindeki KOBİ’lerin finansmanını kolaylaştıran etkili bir araç olduğunu kaydederek, “Bugüne dek program kapsamında yaratılan kredi hacmi hali hazırda etkileyici seviyelere ulaştı ve hedef bölgedeki KOBİ’lerin de ihtiyaç duydukları finansmana program sayesinde ulaşabileceklerini bilmek bize ayrıca memnuniyet veriyor” şeklinde konuştu.

Türkiye’de son 4 yılda başta otomotiv, tekstil, tarım ürünleri, inşaat ve ulaşım sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelerin bulunduğu 5568 KOBİ’nin programdan yararlandığını kaydeden d’Eufemia, Trabzon bölgesinde kullanılan kredi miktarının ise 45 milyon Avro’yu aştığını belirtti ve ağırlıklı olarak fırıncılık, ev mobilyası ve tekstil sektörünün kredi desteği aldığını söyledi.

"İMALAT VE HİZMET SEKTÖRÜNE ODAKLANMAKTAYIZ"

d’Eufemia, konuşmasında Türkiye’de bölgesel kalkınmaya katkıda bulunmak ve bu çerçevede Türkiye’nin Güneydoğu bölgeleri başta olmak üzere daha az gelişmiş bölgelerde faaliyet gösteren KOBİ'lerin finansmana erişimini arttırtmayı hedeflediklerini vurgulayarak şunları söyledi:

"Bütün bu bölgelerde uzun vadeli yatırımlara yönelik olarak küçük ve orta ölçekli yatırımlara destek vermek ve temel olarak da imalat ve hizmet sektörlerine odaklanmaktayız. Avrupa Yatırım Bankası’nın katkısına baktığımızda bu katkının Türkiye’nin mali aracı kuruluşların verdiği desteklediği KOBİ yatırımlarının yüzde 50’sine kadar kapsadığını görmekteyiz. IPA’nın desteklediği ve sağladığı yatırımlarla birlikte bir teknik destek programı uygulanmaya başlamıştır.

Bu program çerçevesinde bize destek olan bizimle işbirliği yapan ve Avrupa yatırım bankası finanslarını şirketlere dağıtan bankaların lehine bir kapasite geliştirme çalışması da gerçekleşmiştir. Uzun vadeli kaynakların Türk işletmelere yönelik olarak kullandırılması genelde ve her zaman yetersiz seviyede kalmaktadır. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin uzun vadede finansmanına yönelik finansmanın arttırılması açısından ticari bankalara yardım etmekteyiz.

Büyüyen Anadolu programına baktığımızda toplam 81 ilin 43’ünde bunun geçerli olduğunu ve Türkiye’deki 7 bölgenin 52’ini kısmen kapsadığını söyleyebiliriz. Ülkenin toplam nüfusunun yüzde 37’sini ve Türkiye’deki bütün KOBİ'lerin yüzde 25’ine tekabül etmektedir. Bu küçük ve orta ölçekli işletmeler birlikte değerlendirildiklerinde bunlar Türkiye’deki toplam istihdamın yüzde 22’sini oluşturmaktadır. Ancak Türkiye’ye verilen toplam kredi sayısına bakıldığında onların aldığı pay sadece yüzde 10’nda kalmaktadır.

Büyüyen Anadolu kredi kolaylığı programına baktığınızda bunun Anadolu’daki bölgelerin sosyal kalkınmasına somut bir katkı sağladığını söyleyebiliriz. İnşaat sektörüne baktığımız zaman onlar bizim desteğimizden yararlanan temel sektörler olarak karşımıza çıkmaktadır. Güzel Trabzon şehrine bakacak olursak, toplamda borçlanma 23 milyon Euro olmuştur. Birçok yeni iş sağlamış durumdayız. Trabzon’a baktığımızda bin 319 tane bizim uzun vadeli finanslarımızdan yararlanmıştır. Bunlar çok olumlu sonuçlar.” 

KOBİLER'İN ÜLKE EKONOMİLERİNDEKİ ROLÜ 

İç Ticaret Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Yavuz, Dünya’da ve Türkiye’de KOBİ'lerin öneminin arttığını ifade ederek, “Hem dünyada hem de ülkemizde KOBİ'lerin önemi artmaktadır. İşletmelerin yüzde 99’undan fazlasını ve toplam istihdamın yaklaşık yüzde 75’ini KOBİ'ler oluşturuyor.

Yeni istihdam oluşturma potansiyelleri ekonomideki değişikliklere kolay uyum sağlama kabiliyetleri iktisadi ve sosyal kalkınmaya katkılar sunan ve öne çıkan KOBİ'ler ülkemizde önemli bir yere sahiptir. Bu durum da bizi KOBİ'lerin teşvikleri için uygun program ve projeler geliştirmeye yönlendiriyor. Bu projeler doğrudan ve dolaylı olarak KOBİ'lerin ülke ekonomisindeki payını arttırmakta rekabet güçlerini geliştirmekte ve uluslararası pazarlara entegre olmalarını kolaylaştırmaktadır” diye konuştu.

BAKK Programı Proje Yönetici Mehmet Ali Yılmaz, projenin 2011 yılında uygulanmaya başladığını söyleyerek, “Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki mali işbirliğinin bir sonucu olarak geliştirilen bu proje birçok kuruluşu bir araya getirmiş proje uygulamasında finansal aracı kuruluşlar dediğimiz Denizbank, Vakıfbank, Halkbank ve Yapıkredi ile birlikte uygulamaya konulmuştur. Bu proje Türkiye’de 43 ilde uygulanmaktadır. 400 milyon avroluk bir kaynak kredi hacmi sağlanmış oldu bu önemli bir kaynaktır. 2011 yılında bu proje uygulanmaya başlamıştır. O dönemde vadeler daha uzundu. Ama bu dönemde 2017’ye yaklaştıkça vadeler kısalıyor” dedi.

Konuşmaların ardından soru ve cevap bölümüne geçildi. KOBİ’lerin sorunlarını dile getirmelerinin ardından aracılar ve banka temsilcileri arasında işbirliği konuşmaları yapıldı.

BÜYÜYEN ANADOLU’YA KREDİ KOLAYLIKLARI (BAKK) PROJESİ

BAKK bir Avrupa Yatırım Bankası Grubu girişimidir. Program üç bileşenden oluşuyor. İlk bileşen Kredi Garanti Fonu’na sağlanan 5 milyon Avro kontr garanti aracılığıyla hedef bölgedeki mikro işletmelere kredi kefaleti sağlıyor. İkinci bileşen hedef bölgedeki KOBİ kredileri için sağlanan 45 milyon Avro garanti ile Vakıfbank, Denizbank, Halkbank ve Yapı Kredi aracılığıyla toplam 900 milyon Avro kredi hacmi oluşturmayı amaçlıyor. Üçüncü bileşen ise 2 milyon Avro tutarında kapasite geliştirme ve tanıtım faaliyetlerini içeriyor. Avrupa Yatırım Bankası programa 450 milyon Avro kredi sağlıyor. 

Hedef bölgede bulunan iller: Erzurum, Erzincan, Bayburt, Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan, Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak, Siirt, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Kayseri, Sivas, Yozgat, Kastamonu, Çankırı, Sinop, Samsun, Tokat, Çorum, Amasya, Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, ve Gümüşhane.

Program kapsamındaki aracı kuruluşlar; KOBİ kredileri için Akbank, Yapı Kredi, Vakıfbank, Halkbank ve Denizbank ve mikro kredi kefaletleri için Kredi Garanti Fonu’dur.

BAKK Avrupa Birliği’nin Katılım Öncesi Yardım Aracı’nın üçüncü bileşeni olan Bölgesel Kalkınma bileşeni kapsamında Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse ediliyor ve Avrupa Yatırım Fonu tarafından yönetiliyor. 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler