Yeni teşvik paketi açıklanıyor

Başbakan yaptığı açıklamada şunları söyledi: - Süre öncelikle bir küresel finans kriziyle başladı. Daha sonra ekonomik krize dönüştü. Böyle bir süreci yaşarken dünyadaki tüm ülkeler kendilerine göre bazı tedbirleri oluşturdular. - Bizler de gelişmekte ve

Yeni teşvik paketi açıklanıyor

Başbakan yaptığı açıklamada şunları söyledi:

- Süre öncelikle bir küresel finans kriziyle başladı. Daha sonra ekonomik krize dönüştü. Böyle bir süreci yaşarken dünyadaki tüm ülkeler kendilerine göre bazı tedbirleri oluşturdular.

- Bizler de gelişmekte ve gelişmekte olan ülkeler içerisinde tedbirlerini süratle alan ve hazırlıklarını buna göre yapan bir ülke durumundaydık, bunu da yaptık.

- Bu ülkeler ekonomilerinin çarklarını tekrar döndürecek halde kaldılar, kalacaklar. Ekonomi politikaları konusunda, küresel işbirliğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç var.

- Krizin başlangıcından bu yana Türkiye'nin de üyesi olduğu G-20 platformunda, temel gündem maddesi olarak dünya ekonomisinin bu krizden süratle çıkması için bir çok görüşmeler yapıldı.

- En temel husus hükümetlerin destekleyici müdahalesi olmaksızın, kendi kendine bu krizden çıkamayacağıdır. Bu nedenle ülkeler kendi imkanları ölçüsünde, kamu maliyesi tedbirleriyle, üretimi istihdamı ve talebi destekleyici politikaları hayata geçirmişlerdir.

Teşvik Yasası'nın 2009 yılında istihdama sınırlı ölçüde yansıması beklenirken, 3 yıllık dönemde yaklaşık 800 bin kişiye istihdam yaratması öngörülüyor.

Paketlerin toplamı 60 milyarı bulacak

Küresel kriz nedeniyle 2008 yılında 8 milyar 465 milyon TL, 2009 yılı için tahmini olarak toplam 30 milyar 446 milyon TL'lik destek paketi açıklayan hükümetin, yeni yatırım teşvik ve istihdam paketiyle birlikte bütçeye ek 2.5 milyar TL'lik bir yük getirmesi bekleniyor.

Krize karşı alınan mali önlemler ve maliyetlerinin 2010 yılına yansımasına yönelik hesaplar dikkate alındığında, bu zamana kadar krize karşı alınan önlemlerin faturasının 54 milyar 371 milyon TL olduğu, yeni teşvik paketlerinin 2009 ve 2010'a yansımalarıyla birlikte söz konusu rakamın 60 milyar TL civarında seyredeceği hesaplanıyor

BÖLGESEL

Bölgesel teşvikle farklılıkları ortadan çıkarıp eşitliği sağlayacağız. Burada AB araştırmalarını da dikkate aldık. TÜİK tarafından bu süreç takip edilecek. Sosyo ekonomik düzey dikkate alınarak Türkiye'yi 4 bölgeye ayırdık

3. ve 4. bölge tarım konfeksiyon kauçuk gibi emek yoğun sektörler teşvik edilecek

İkinci bölgede teknoloji yoğun şirketler teşvik edilecek

birinci bölgede ise motorlu kara taşıtları yan sanayi optik alet gibi yüksek teknoloji gerektiren yatırımlar desteklenecek

KDV ve gümrük muafiyeti getirilecek.

Yatırımcılar elde edecekleri kardan yüzde 20 yerine  1 de yüzde 10 2 de yüzde 8 3. bölgede 4 4. bölgede vergi  ödeyecek.

SSK işveren primi 1 bölgede yüzde 2 2. bölgede yüzde 3   3. bölgede yüzde  5       4. bölgede yüzde  7 şeklinde ödenecek.

3 bölgede faiz yüzde  3 -4. bölgede faiz  5 oranında düşük kullandırılacaktıre

yine  3-4. bölgelerde 50 istihdam 5 yıl süre ile ssk primi hazine tarafından karşılanacak.

İKİNCİ PAKET

İkinci paket istihdama yönelik. Sosyal güvenlikte 5 puanı biz karşılıyorduk ve kadın ve genç işsizleri istihdama gerekli desteği vermiştik. İşçi çıkarmak yerine biz işletmelerde yarı maaş ödedik.

İşsizlere toplum yararına yapılacak projjelerde 6 aya kadar 120 bin işsize geçici istihdam yapılacak. Toplum yararına işlerde istihdamını hedefliyoruz.

Mesleki eğitim faaliyetlerini geliştirerek 200 bin işçiyte meslek edindirme imkanı

10 bin işsize kendi işini kurma fırsatı.

100 bin işsize özel sektörde 6 ay staj süresinde maddi yardım yapıyoruz ve sigortalarını yapacağız...

Bu süre gerekirse bakanlar kurulunda uztılacak

Özel istihdam bürolarına geçici iş ilişkisi kurma hakkı verilecek.

İstihdam şurası kurulup tüm kesimlerin katkısı sağlanacak.

500 bin kişiye mesleki uygulama eğitim verilecek


HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler