Yeni Zamlar Yolda
Ehliyet, pasaport, benzin, su, şeker derken şimdi yeni zamlar geliyor.
Maliye bürokratları, yılsonunda bütçe açığını 45 milyar lira seviyesinde tutmanın mevcut ayarlamalarla dahi mümkün olamayacağını öngördü ve gelir tarafını artırmak için arayışa girdi.
ASIL HEDEFLER DOLAYLI VERGİLER
Akaryakıta yapılan esaslı zammın ardından şekere de zam yapılırken, asıl hedef yine dolaylı vergiler olarak öne çıktı. Ekonomi yönetimi, geçen yıl başlayan ve giderek etkisini artıran bütçedeki bozulmayı önlemek ve mali disiplini yeniden sağlamak üzere gelir artırıcı tedbirlere devam edecek.
AMAÇ BÜTÇE AÇIĞINI KAPATMAK
Maliye bürokratları, yılsonunda bütçe açığını 45 milyar lira seviyesinde tutmanın mevcut ayarlamalarla dahi mümkün olamayacağını öngördü ve gelir tarafını artırmak için bir kez daha arayışa girdi.
İLK ZAM ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİNE
Akaryakıta yapılan esaslı zammın ardından şekere de zam yapılırken, hedefte yine dolaylı vergiler var. İlk düşünülen önlem olarak özel iletişim vergisine zam yapılması planlanıyor.
Özel iletişim vergisi (ÖİV), 1999 depreminden sonra yaraların sarılması için geçici olarak konmuş ancak kalıcı hale gelmişti.
Yüzde 25 olan özel iletişim vergisinin 5 puan daha artırılması ve yüzde 30'a çıkarılması gündemde.
Şayet ÖİV yüzde 30 olarak uygulanırsa cep telefonu ile ayda 50 liralık konuşma yapan bir kişinin vergiler dahil ödeyeceği tutar, yüzde 4'e yakın zamlanacak ve 76.7 liraya çıkacak.
Maliye, 2009 yılında özel iletişim vergisinden 5.2 milyar TL toplamayı öngörmüştü. Ancak ilk gelen veriler bu hedefin biraz altında kalınacağını ortaya koydu. 5 puanlık artışla gelirlerin 6 milyar TL'nin üzerine çıkarılması hedefleniyor. Çıkış harcı tepkisi 23 Mart 2007 tarihine kadar 70 TL olarak uygulanan yurtdışı çıkış harcı 15 TL'ye indirilmiş buna karşılık tüm istisnalar da kaldırılmıştı.
SIRADA YURTDIŞINA ÇIKIŞ HARCI VAR
Maliye'de süren 'geliri nasıl artırırız' çalışmaları sırasında yurtdışı çıkış harcı konusu da gündeme geldi.
Yurtdışı çıkış harcının istisna olmaksızın 50 TL'ye yükseltilebileceği konuşuldu.
Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2009 yılının ilk 3 ayında yurtdışı çıkış harçlarından 9.7 milyon lira gelir elde edildi. Söz konusu gelir 2008'in tamamında 50.1 milyon liraydı. Bu kalemdeki zammın bütçeye yapacağı katkının, çekeceği tepkiye oranla çok az kalacağını düşünen maliye bürokratları şimdilik bu öneriyi rafa kaldırdılar.
MTV'YE DE ZAM GELİYOR
Maliye bürokratlarının gündemindeki bir diğer gelir artırıcı icraat ise motorlu taşıtlar vergisine (MTV) yapılacak ilave zam. Halen 3 yaşına kadar 1.2 cc'lik motora sahip bir binek otomobil 393 TL yıllık harç ödüyor.
Bu tutarın yarısı yani 196.5 lirası Ocak ayında, bir diğer yarısı da şu an içinde bulunduğumuz Temmuz ayında ödeniyor. Söz konusu MTV'ye yüzde 20 zam yapılması gündeme geldi. Maliye bürokratları MTV'ye yapılacak yüzde 20'lik zamma buradan gelecek gelirde en az 550 milyon TL'lik bir artış hesapladılar.
Otomobil satışlarındaki düşüş nedeniyle ciddi gelir kaybı olan Maliye 6 ayda bir ödenen MTV'ye yüzde 20 zam öngörüyor
ELEKTRİK ZAMMI DA YOLDA
Elektrik zammı için sisteme bakacaklar Enerji Bakanı Taner Yıldız, elektrik fiyatlarının artırılıp artırılmayacağına ilişkin, Şu anda ben de bilmiyorum. Otomatik fiyatlama onu ortaya koyacak dedi.
MÜSİAD toplantısında konuşan Bakan Yıldız, Mekanizma işliyor. Zam, siyasi kararın dışında çıplak maliyetle ilgili dedi.