Yerli otomobilin fiyatı açıklandı
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, kendilerine ulaşan OSD raporuna göre üretilecek yerli otomobilin vergi öncesi fiyat aralığının 20-25 bin lira olması gerektiğini söyledi. Ancak Ergün, uygulanacak teşviklerle bu rakamın inebileceğinin sinyali
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yerli otomobille ilgili olarak, "Yaklaşık 20-25 bin TL'lik bir maliyeti olan otomobilin üretimi, tasarımı, pazarlanması iç pazar açısından hesaba katıldı ve üretimle ilgili çalışmalar bu çerçevede yapıldı" dedi.
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından hazırlanan yerli otomobil raporu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'e sunuldu.
Bakan Ergün'ün konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin otomobil sektöründeki 50 yıllık deneyimi sonucunda yerli bir marka ve model oluşturma çalışmalarına başlatılmasını istediklerini söyledi.
Türkiye'nin hem iç pazarının hem de dış şartlarda Türkiye'nin yükselen konumunun bu sektörde adım atmayı gerekli kıldığını anlatan Ergün, "Bunun için ilk biraya geleceğimiz kişiler Türk otomotiv sektöründe sanayici olan arkadaşlarımızdı. OSD ile biraraya geldik, bu 50 yıllık birikimin bize ne fırsatlar sunduğunu, böyle bir şey yapabilmek için nasıl bir çalışmaya ihtiyaç olduğunu, kendilerinin ortak bir görüş oluşturup oluşturamayacağı konusunda bir değerlendirme yaptık" dedi.
OSD'nin bunun için kendilerinden bir süre istediğini kaydeden Ergün, çünkü bir sivil toplum örgütü çatısı altında toplanan bu kişilerin aynı zamanda birbirine rakip ve başka yabancı ortakları olan firmalar olduğunu kaydetti. OSD'nin de bir "rekabet öncesi işbirliği çalışması" gerçekleştirdiğini ifade eden Ergün, şöyle konuştu:
"8 aya yakın bir zamandır bu çalışmayı arkadaşlar sürdürdüler. Ayrıntılı bir çalışma yaptılar. Sonuç itibariyle teknik, yani tasarımdan üretim safhalarına varana kadar, A'dan Z'ye her şeyinin Türkiye'de üretileceği bir modelin veya onun biraz daha farklı modellerini... Nasıl bizim yan sanayimiz başka ülkelerin markalarına parça satıyorsa, bizim ortaya koyacağımız modele, markaya da başka ülkenin yan sanayisinden parçalar alabiliriz. Bunun ortaya çıkaracağı maliyetleri arkadaşlarımız çalıştılar."
20-25 bin TL'lik maliyet
Konunun ikinci boyutunun pazarlama ve satış boyutu olduğunu anlatan Ergün, iç pazar, yakın pazarlar ve Avrupa pazarlarında bu otomobilin yer bulabilmesi için nasıl bir çalışma yapmak gerektiğini ve bunun maliyetlerinin de çalışmada yer aldığını söyledi.
Üretilmesi planlanan otomobilin, pazarda en geniş kitlelere hitap eden bir otomobil olması üzerinde çalıştığını belirten Bakan Ergün, "Yaklaşık 20-25 bin TL'lik maliyeti olan bir otomobilin üretimi, tasarımı, pazarlanması iç pazar açısından ortalama hesaba katıldı ve üretimle ilgili çalışmalar bu çerçevede yapıldı" diye konuştu.
Bu çalışmanın bir fizibilite raporu olmadığına vurgu yapan Ergün, OSD başkanıyla "bu iş neden yapılamaz" konusunda değil, "bu çalışma nasıl yapılabilir" üzerinde konuştuklarını ve çalışmanın da bu çerçevede yapıldığını bildirdi. Ergün, "'Arkadaşlarımız nasıl yapılabileceğine dair bir yol haritasını önümüze koymuş olacak, yaptıkları çalışmadan dolayı kendilerine teşekkür ediyorum" dedi.
4 yıl içinde 200 bin adet üretilmesi planlanıyor
Küresel rakiplerin tutumlarının da süreçte dikkate alınması gerektiğini kaydeden Bakan Ergün, bugün Japonya'nın veya Çin'in ürettiği gibi 8-10 milyon veya 3-5 milyon adet otomobil, bir marka üretme noktasında olmadıklarını, bugün itibariyle ilk 4 yılda 200 bin aracın üretildiği ve satıldığı bir modelin esas alacaklarını bildirdi. Ergün, B ve C segmentinde olacak yerli otomobilin 4 yıl içerisinde 200 bin adet üretilmesinin planlandığını vurguladı.
Ölçek ekonomisinin sağladığı avantajlar olduğu gibi, bir takım risklerin de bulunduğuna vurgu yapan Ergün, bugün sektörde çok hızlı bir teknoloji değişimi bulunduğunu, bu teknoloji değişiminin de takip edilmesi gereken önemli bir zorluk alanı olduğunu kaydetti.
Teşvik sistemi belirlenecek
Bakanlık veya hükümet olarak bir çalışma grubu oluşturarak, bundan sonraki süreci çalışma grubu ile götüreceklerini kaydeden Ergün, şöyle konuştu:
"Bu safhadan sonra OSD değil, OSD bünyesindeki firmaların yapacağı şeyler olacaktır. Yani bir babayiğit bu firmaların içinden çıkıp 'evet ben bu işte varım, ben de OSD'nin raporunu okudum, ama ben şu yönlerden kendimi daha avantajlı görüyorum, benim yaptığım hesaplamalar çok daha avantajlı hususları ortaya koymaktadır' diyenler olacaktır. Firmalarla belki tek tek görüşmelerimiz olacak. O firmalardan alınacak geri dönüşler bizim nasıl bir teşvik sistemini, bu konuyla ilgili nasıl bir teşvik sistemi geliştirmemiz gerektiğini önümüze koyacaktır.
Yani bundan sonraki çalışma; bir çalışma grubu oluşturma, firmaların veya başka yapıların bize tekliflerini, bu konuda görüşlerini iletmelerini sağlamak ve buna dayalı bir teşvik mekanizması oluşturmaktır. Bu teşvik mekanizmalarıyla ilgili de zaten şu anda teşvik sisteminin revizyonuyla ilgili çalışmalar yürütülüyor. Bu revizyon içerisinde bu tür projelerle ilgili nasıl teşvik mekanizmaları ve argümanları ortaya koyacağımızı, ayrıca orada belirlemiş olacağız. Bu çalışma grubu bizim Türkiye'de yerli bir marka otomobil üretilmesi konusundaki adımlarımızı daha da olgunlaştırmamızı sağlayacaktır."
Projede hem teknik hem de pazarlama boyutunda ayrıntıya inilmesi gereken bazı konular olduğunu ifade eden Ergün, bu konuların da oluşturulacak çalışma grubu tarafından yürütüleceğini bildirdi.
Özel sektör gerçekleştirecek
Yerli otomobil konusunun, hükümet programında yer alan, seçimler sırasında da topluma taahhüt edilen önümüzdeki 4 yıl içerisinde gerçekleştirmeyi düşündükleri hedeflerden biri olduğuna işaret eden Ergün, "Bunu Türk özel sektörü gerçekleştirecektir, biz onu teşvik edeceğiz" dedi.
Yerli otomobil üretimi içerisinde hükümetin teşvik edici bir unsur olarak yer alacağını yineleyen Ergün, Türk halkının bu konuda bir beklentisi olduğunu söyledi. OSD raporunun 200 sayfa olduğunu ve basına dağıtılmayacağını kaydeden Ergün, "Ayrıntılarını daha çok irdeleyeceğiz" diye konuştu.