15 Temmuz'da ne oldu? Neden resmi tatil? Tarihte bugün, kısaca özet...

15 Temmuz ile ilgili olarak araştırmalar yapılıyor. Detaylar haberimizde.

15 Temmuz'da ne oldu? Neden resmi tatil? Tarihte bugün, kısaca özet...

Demokrasi ve Millî Birlik Günü, Türkiye'de her yıl 15 Temmuz'da kutlanan resmi bir tatildir. Bu gün, 15 Temmuz Darbe Girişimi sırasında hayatını kaybeden 240'ı aşkın sivil, polis ve askeri anmak amacıyla tatil ilan edilmiştir.

15 Temmuz 2016'da, Türk Silahlı Kuvvetleri içinde Yurtta Sulh Konseyi adıyla örgütlenen bir grup asker, 65. Türkiye Hükûmeti ve Türkiye Cumhurbaşkanına karşı darbe girişiminde bulunmuştur. 16 Temmuz sabahı, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü personelinin gerçekleştirdiği operasyonlarla darbe girişimi engellenmiştir. Bu olaylar sırasında darbeye karşı çıkan en az 248 kişi (180 sivil, 62 polis, 6 asker) yaşamını yitirmiştir.

Bu anma gününün adı önce Demokrasi ve Direnme Hakkı Günü olarak belirlenmiş, daha sonra Demokrasi ve Millî Birlik Günü olarak değiştirilmiştir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 27. Muhtarlar Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "15 Temmuz artık 'Demokrasi ve Özgürlükleri Anma Günü' olarak dün Millî Güvenlik Kurulu toplantımızda hükûmete tavsiye edilmiştir ve her 15 Temmuz artık şehitlerimizi, gazilerimizi anma günü olarak tatil edilecektir" demiştir. Başbakan Binali Yıldırım ise 11 Ekim 2016'da bu konuda bir yasa teklifi hazırlanarak milletvekillerinin imzasına sunulduğunu açıklamıştır. 29 Ekim 2016'da Resmî Gazete'de yayımlanan 6752 sayılı yasa ile 15 Temmuz günü "Demokrasi ve Millî Birlik Günü" adı altında resmi tatil ilan edilmiştir.

Demokrasi ve Millî Birlik Günü ilk kez 15 Temmuz 2017'de kutlanmıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi bu özel gün için özel gündemle toplanmıştır. Türkiye'nin tüm illerinde gün boyu 'demokrasi nöbetleri' tutulmuştur. İstanbul'da Kısıklı, Altunizade ve Çengelköy'den başlayan ve binlerce kişinin katıldığı Millî Birlik Yürüyüşü, Boğaziçi Köprüsü üzerinde kurulan etkinlik alanında son bulmuştur. Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, tören alanında bir konuşma yapmıştır. Gece saatlerinde Türkiye'deki tüm camilerde sela okunmuştur. 16 Temmuz'un ilk saatlerinde Ankara'daki Birinci Meclis Binası'ndan başlayıp TBMM'de sona eren Millî Birlik Yürüyüşü düzenlenmiştir. TBMM önünde Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanı'nın da katıldığı bir anma töreni gerçekleştirilmiştir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler