2024 Adli tatil ne zaman bitiyor?

2024 Adli tatil ne zaman bitiyor? İşte detaylar...

2024 Adli tatil ne zaman bitiyor?

Her yıl olduğu gibi bu yıl da 20 Temmuz'da başlayan adli tatil, mahkemelerdeki hukuki işlemleri olan vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Adli tatil süresince, mahkemeler sınırlı bir kapasiteyle çalışacak ve sadece belirli davalara bakılacak.

Adli Tatilde Hangi Mahkemeler Açık Olacak?

Adli tatil boyunca yüksek yargı organları olan Danıştay ve Yargıtayda nöbetçi heyetler görev yapacak. Danıştay’da nöbetçi heyet yalnızca "yürütmenin durdurulması" taleplerine karar verebilecek ve esastan karar veremeyecek. Yargıtayda ise ceza ve hukuk olmak üzere iki nöbetçi daire bulunacak. Bu nöbetçi ceza dairesi, tutuklu sanıklarla ilgili dosyalara bakacak.

Yeni Adli Yıl Ne Zaman Başlayacak?

Adli tatil, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 102’nci, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 331’inci, Danıştay Kanunu’nun 86’ncı ve İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 61’inci maddelerine göre her yıl 20 Temmuz’da başlar ve 31 Ağustos’ta sona erer.

2024 yılı için yeni adli yıl, 1 Eylül’ün pazar gününe denk gelmesi nedeniyle, 2 Eylül Pazartesi günü Yargıtayda düzenlenecek törenle başlayacak. Anayasa Mahkemesi ise adli tatil kapsamına girmediği için çalışmalarına devam edecek.

Adli Tatil Süresince Ne Olacak?

Adli tatil boyunca, tutuklusu olan ve acil nitelik taşıyan davalar nöbetçi mahkemeler tarafından ele alınacak. Diğer davalar ise yeni adli yıla kadar ertelenecek. Bu dönemde, vatandaşların hukuki süreçlerinde gecikmeler yaşanabileceği için, bu duruma göre planlama yapmaları önem arz ediyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler