9 vekil dokunulmaz değil!

Ergenekon davasından tutuklu olan CHP milletvekilleri Mustafa Balbay, Mehmet Haberal ile Balyoz davasından tutuklu MHP milletvekili Engin Alan ile bağımsız seçilen KCK sanıkları Hatip Dicle, Faysal Sarıyıldız, İbrahim Ayhan, Kemal Aktaş, Selma Irmak ve Gü

9 vekil dokunulmaz değil!

Ergenekon davasından tutuklu olan CHP milletvekilleri Mustafa Balbay, Mehmet Haberal ile Balyoz davasından tutuklu MHP milletvekili Engin Alan ile bağımsız seçilen KCK sanıkları Hatip Dicle, Faysal Sarıyıldız, İbrahim Ayhan, Kemal Aktaş, Selma Irmak ve Gülseren Yıldırım’ın TBMM’deki yemin törenine katılıp katılmayacakları merakla bekleniyor. Siyasi tarihte cezaevinden Meclis’e 2 milletvekili geldi. 22 Temmuz 2007’de İstanbul’dan bağımsız seçilen Sebahat Tuncel, ertesi gün tahliye oldu. Mahkeme, Tuncel’i serbest bırakma kararında ağırlıkla “dosyadaki delil durumu ve tutuklu kaldığı süreyi” dikkate aldı.

9 tutuklu vekilin durumuna benzer bir olayı 1957’de eski Cumhuriyetçi Millet Partisi Genel Başkanı Osman Bölükbaşı yaşadı. Milletvekiliyken TBMM kürsüsünden yaptığı konuşmada, “hükümetin manevi şahsiyetine hakaret ettiği” gerekçesiyle yargılanan Bölükbaşı, şimdi müzeye dönüştürülen Ulucanlar Cezaevi’ne konuldu. Ekim 1957’de, cezaevindeyken yeniden seçilen Bölükbaşı, hemen tahliye edilmedi. Milletvekilleri Meclis’te yemin ederken radyodan duyan Bölükbaşı’nın koğuşta diğer mahkûmların önünde pijamalı halde esas duruşa geçip ant içmesi siyasi tarihte ilginç bir anekdot oldu. Mahkeme, seçimden 1 ay sonra 29 Kasım 1957’de Bölükbaşı’nı serbest bıraktı. Mevzuata göre milletvekili yemin etmeden özlük haklarına kavuşamıyor ve TBMM üyelik haklarını kullanamıyor. And içme törenine gelemeyen milletvekillerinin katıldıkları ilk oturumda yemin etmesi gerekiyor.

Seçilen 9 milletvekili tahliye olsalar da şu anda yargılandıkları suçlamalarda dokunulmazlık kazanmayacak. Anayasa’nın 83’üncü maddesine göre, seçimden önce soruşturmasına başlanan Anayasal düzen ve devlet bütünlüğü aleyhine suçlarda dokunulmazlık kuralı işlemiyor. Terör örgütü üyeliğinden yargılanan milletvekillerinin davaları devam edecek.

Tekin ve Cihaner’in durumu farklı

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin’in resmi evrakta sahtecilik suçlamasıyla 2,5 yıl hapis cezası aldığı Yargıtay’daki dosyası ise devlet bütünlüğüyle ilgili olmadığından askıya alınacak. CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner’in “görevi kötüye kullanma, imar kirliliği” gerekçesiyle yargılandığı dava dururken, Ergenekon’la ilgili yargılaması sürecek.

72 eski vekile yargı yolu

DOKUNULMAZLIK zırhları kalkan 72 eski milletvekili için de dün itibariyle yargı yolu açıldı. TBMM Genel Sekreterliği, yüzlerce dosyayı Başbakanlık aracılığıyla mahkemelere iletmek üzere tasnif etti. Ak Parti’den 41, CHP’den 16, MHP’den 7 ve BDP’den 8 eski vekile mahkeme yolu göründü. AK Partili Dengir Mir Mehmet Fırat, Kemal Unakıtan, Cemal Kaya, Osman Pepe, CHP’li Mehmet Sevigen, Önder Sav, Kemal Anadol yargılaması yapılacaklar arasında bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler