Ampute Ne Demek? Ampute Nedir?

Ampute Ne Demek? Ampute Nedir? İşte detaylar...

Ampute Ne Demek? Ampute Nedir?

Bilindiği üzere, günümüzde literatüre yerleşmiş fakat insanların genel olarak bilmediği pek çok sözcük mevcut. Bunların birçoğu ilk etapta yöresel söylemler olarak kabul edilse de, kökenleri daha evrensel bir dile hitap eder. Dolayısıyla, ilk defa duyulan bir kelimenin doğruluğunu saptamak için detayları sizler için derledik. Günümüzde sıkça duyulan fakat herkesçe bilinmeyen kelimelerden biri de "ampute"dir. Bu kelimenin anlamına bakmadan önce, kökenini incelemek aydınlatıcı olacaktır.

Ampute Kelimesinin Kökeni ve Anlamı Nedir?

Ampute kelimesi, yapı olarak "amputasyon" kelimesinden türemiştir. Özellikle futbolda veya bir takım kazalar sonucunda kullanılan bu kelime, özünde tıbbi bir terimdir. Nitekim bazı sebepler neticesinde kaza geçirmiş ve bir takım uzuvlarını kaybetmiş kişilere ampute denir.

Ampute Tıbbi Anlamda Ne İfade Eder?

Ampute kelimesi, yalnızca bir uzvunu yitirmiş kişiler için kullanılmaz. Aynı zamanda geçirdiği ameliyat sonucunda veya talihsiz bir olay neticesinde kolunun veya bacağının bir kısmı kesilmiş kişiler için de kullanılır.

Ampute Kelimesinin Kullanım Alanları Nelerdir?

Ampute kelimesinin ek aldığı bazı durumlar da vardır. Örneğin "ampute futbol" ve "ampute sporcu" gibi terimler, ampute olan kişilerin katıldığı özel spor dallarını tanımlar. Ampute futbol, bu sıfatı almış kişilere ayrılmış farklı bir spor dalıdır. Hem kuralları hem de oyuncuları ile normal futboldan farklıdır.

Ampute Kelimesinin Halk Arasındaki Kullanımı

Ampute kelimesi bazı zamanlarda hoş olmayan bir dille, argoda da kullanılabilir. Ancak, biyolojik anlamının dışında halk arasında daha çok tıbbi anlamda kullanıldığı görülür.

Ampute Sporlar ve Toplumdaki Yeri

Ampute futbol ve diğer ampute sporları, toplumda ampute bireylerin sportif faaliyetlerde yer almasına olanak tanır. Bu spor dalları, ampute bireylerin hem fiziksel hem de psikolojik rehabilitasyonunda önemli bir rol oynar.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler