Bakanlıktan yumurta ayarı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, “Türk Gıda Kodeksi Yumurta ve Yumurta Ürünleri Tebliği’nde” yeni düzenlemeye gidiyor. Yumurtanın üretimi, satışı, muhafazası ve standartlarıyla ilgili önemli düzenlemeler içeren yeni tebliğe göre, her yumurtanın üzerin
Bakanlıktan yumurta ayarı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, “Türk Gıda Kodeksi Yumurta ve Yumurta Ürünleri Tebliği’nde” yeni düzenlemeye gidiyor. Yumurtanın üretimi, satışı, muhafazası ve standartlarıyla ilgili önemli düzenlemeler içeren yeni tebliğe göre, her yumurtanın üzerine yumurtlama tarihi yazılacak

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, “Türk Gıda Kodeksi Yumurta ve Yumurta Ürünleri Tebliği’nde” bir dizi yeni düzenlemeye gidiyor. Bakanlık Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünce yeniden hazırlanan Yumurta Tebliği; yumurtanın üretimi, satışı, muhafazası ve standartlarıyla ilgili önemli düzenlemeler içeriyor. Sektör, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin görüşleri alınarak hazırlanan yeni Yumurta Tebliği, Resmi Gazetede yayınlanmak üzere başbakanlığa gönderildi. 23 Ocak 2008 tarihli tebliği yürürlükten kaldıracak yeni “Türk Gıda Kodeksi Yumurta ve Yumurta Ürünleri Tebliği” A ve B sınıfı yumurtalar için yeni kurallar getiriyor. Tebliğde tanımlanan A sınıfı yumurta doğrudan insan tüketimine veya gıda sanayisinin kullanımına sunulan yumurtayı, B sınıfı yumurta sadece gıda sanayin de kullanılmasına izin verilen yumurtayı ifade ediyor.

HER YUMURTAYA YUMURTLAMA TARİHİ

Yeni tebliğ ile yumurtaların kabuğuna işletme numarası ve kümes numarası ile birlikte, yumurtlama tarihinin de yazılması zorunlu olacak. Yumurtlama tarihi gün, ay, yıl olarak ve en az 2 mm yüksekliğinde yazılacak. Böylece tüketici A sınıfı yumurtalar için 28 gün olan tüketim süresini dikkate alarak, ambalajını atmış olsa dahi buzdolabındaki yumurtanın son tüketim tarihini hesaplayabilecek. Farklı tarihlerde yumurtlanan yumurtaların aynı ambalajda yer alması halinde, üretici en eski tarihli yumurtayı esas alarak son tüketim tarihini ambalajın üzerine yazacak. Mevcut uygulama da sadece ambalajın üzerine son tüketim tarihi yazılması zorunlu.

B sınıfı yumurtanın ambalajı üzerinde ise, en az 2 cm yükseklikte büyük harflerle "Gıda Sanayi İçindir" yazısı yer alacak.

YUMURTANIN MUHAFAZA ŞARTLARI DEĞİŞİYOR

Mevcut düzenlemedeki yumurtalar için artı 5 artı 12 0 derecede taşıma, depolama ve satış şartı kaldırılıyor. Yeni tebliğe göre yumurtlamadan itibaren 18 inci güne kadar yumurtaların soğutulması zorunlu olmayacak. Ancak yumurta ani sıcaklık değişimlerinden korunarak serin bir ortamda bekletilecek. 18 inci günden itibaren yumurtalar (artı8)-(artı5) derece arasında muhafaza edilecek. A sınıfı yumurtalar yumurtlama tarihinden itibaren en fazla 21’nci güne kadar satış için raflarda tutularak satışa sunulacak. Yumurtlama tarihi 21 günü geçen yumurtalar raflardan toplanacak. Böylece 28 günlük son tüketim tarihine kadar en az 7 günlük süre bırakılmış olacak. Tüketiciler için ayrıca; yumurtayı satın aldıktan sonra, buzdolabında muhafaza etmesi için etiket üzerinde uyarı yazısı bulunacak.

SAMAN İÇERİSİNDE YUMURTA SATILAMAYACAK

Yumurta kabuğu temiz, sağlam yapılı, çatlaksız ve kırıksız olacak. Yumurtalar hijyenik olmayan malzemeler (saman, yaprak) içerisinde satışa sunulamayacak. Son tüketiciye satılacak yumurta ambalajlı olarak arz edilebilecek. Ayrıca yumurtalar hijyen kuralları gereği, yıkanarak, başka bir yöntemle temizlenerek ve yağlama işlemine tabi tutularak piyasaya arz edilemeyecek.

AĞIRLIK KONTROL TOLERANSLARI

Yeni tebliğ ile yumurtanın ağırlık durumuna göre kontrol toleransları da değiştiriliyor. Yumurta sayısının 180’den daha az olduğu durumda, yumurta ağırlık sınıfında bir alt sınıftan karışım en fazla yüzde 10 olabilecek. Başka bir deyişle XL (çok büyük) ağırlık grubunda 30’luk bir kolide yüzde 10 oranına denk düşen en fazla 3 yumurta bir alt L (sınıf büyük) olabilecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir