DTP'nin kapatılma davası bugün

 Anayasa Mahkemesi, DTP'nin kapatılması istemiyle yaklaşık üç yıl önce açılan davayı esastan görüşmeye başlayacak. Mahkemenin kararını bugün ya da bir sonraki görüşmede vermesi bekleniyor. DTP hakkında kapatma kararı verilmesi ve kapatmaya fiilleriyle ned

DTP'nin kapatılma davası bugün
 Anayasa Mahkemesi, DTP'nin kapatılması istemiyle yaklaşık üç yıl önce açılan davayı esastan görüşmeye başlayacak. Mahkemenin kararını bugün ya da bir sonraki görüşmede vermesi bekleniyor.

DTP hakkında kapatma kararı verilmesi ve kapatmaya fiilleriyle neden olanlara siyaset yasağı getirilmesi durumunda, bazı milletvekilliklerinin vekillikleri sona erecek. Bu durumda 21 milletvekili olan partinin TBMM Grubu da düşecek.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, açılan davada 8 milletvekili ve 221 partili hakkında beş yıl siyaset yasağı isteminde bulundu. Genel Başkanı Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Osman Özçelik, İbrahim Binici, Fatma Kurtulan, Sebahat Tuncel, Selahattin Demirtaş ve Sevahir Bayındır hakkında siyaset yasağı isteniyor. Bu milletvekillerinden ikisine siyaset yasağı getirilmesi halinde bile DTP, Mecliste grup kurabilmek için gerekli olan 20 milletvekili sayısının altına düşecek.

MAHKEMENİN ÖNÜNDEKİ SEÇENEKLER

DTP milletvekilleri, partilerinin kapatılması halinde milletvekilliğinden istifayı düşünüyor. Sine-i millete dönme kararı alan milletvekilleri, istifa dilekçelerini yazarak, DTP Genel Başkanı Türk'e sundu. 21 milletvekilinin istifa etmesi durumunda bu istifalar TBMM'de oylanacak.

İstifalar kabul edilirse, Anayasa gereği ara seçim de gündeme gelecek. TBMM'de halen 6 boş sandalye bulunuyor, 21 DTP'li ile birlikte sayı 27'ye yükselecek. Bir sandalye daha boşalırsa 3 ay içinde ara seçim yapılması gerekiyor. DTP bugün Meclis Grubu'nu da toplayacak. DTP'nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi'nin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekecek. Anayasa Mahkemesi'nin önündeki seçenekler şöyle:

- Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü aleyhindeki faaliyetlerin odağı” haline geldiği gerekçesiyle Anayasa 68 ve 69. maddelerine göre DTP temelli kapatılabilir. Kapatma için 7 oy gerekecek.

- Bir diğer seçenek ise hazine yardımının kesilmesi. Ancak DTP'nin seçime bağımsız üyelerle katıldığı ve hazine yardımı da alamadığı için “Temelli kapatma” çıkmaması halinde Anayasal boşluk yüzünden ceza verilemeyecek. Bu durumda dava “Karar vermeye yer olmadığına” şeklinde sonuçlanabilecek. Bu karar için 6 oy yetecek.

- DTP'nin kapatılması istemi reddedilecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler