Eczaneler kapanma riski altında

Yeni ilaç fiyat kararnamesi 3 bin eczanenin kapısına kilit vurulmasına neden olacak. Eczacılar sorunun çözümü için iki öneri sundu.

Eczaneler kapanma riski altında

SGK'nın uygulamaları nedeniyle sık sık hükümetle karşı karşıya gelen Eczacılar yeniden hareketlendi. Bu kez konu 4 Aralık'ta yürürlüğe girecek olan yeni ilaç fiyat kararnamesi. SGK 3 bin 115 ilacın fiyatını düşürmeye hazırlanıyor. Eczacılar fiyatların düşürülmesine karşı değil ama özellikle köy, kasaba ve semtlerdeki 3 bin kadar küçük eczanenin kapanmasına yol açacak bu karar karşısında eczanelerin korunmasını istiyor.

Türk Eczacılar Birliği Genel Sekreteri Özgür Özel'in verdiği bilgiye göre, 4 Aralık'ta 3 bin 115 ilacın fiyatı düşürülecek. Bu karar eczane cirolarının da yüzde 25 azalmasına neden olacak. 3 bin lira kar eden bir eczanenin karı yeni fiyatlarla 2 bin liraya inecek. 40 bin liranın altında ciro yapan eczane bu durumda giderleri çıkarıldığında neredeyse asgari ücret civarında kazanç elde edecek. Bu karar köy, kasaba ve semtlerde bulunan yaklaşık 7 bin eczanenin giderlerini karşılayamaz duruma gelmesi nedeniyle kapanmasını sağlayacak. Tek eczane bulunan bir çok köy kasaba da eczanesiz kalacak.

Özel hazırlanan ilaç fiyat kararnamesinin geri alınmasını istemediklerini, ancak küçük eczacıları koruyacak düzenlemeler yapılmasını istedi. Özel, “Tasarrufa tamam ama bu eczanelerde ölmemeli. Bu ciro ve karlılıkla bu iş yapılamaz. Pek çok eczane kapanır” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler