Eskrim nedir? Eskrim nasıl oynanır?

Eskrim nedir? Eskrim nasıl oynanır? İşte detaylar...

Eskrim nedir? Eskrim nasıl oynanır?

Eskrim Nedir?

Temeli kılıç olan dövüş sanatını oluşturan ve kılıçla yapılan spor dalına eskrim denmektedir. Eskrim, tanımdan da anlayabileceğimiz gibi, bir spor dalı olarak gelişme göstermiştir. Bu durumun temelinde ise orta çağda kılıç ile yapılan düellolar gelmektedir. Eskrim sporunun silahları arasında kılıç, flöre ve epe bulunmaktadır. Bu üç silah türü, eskrim sporunda kullanılmaktadır.

Eskrim Nasıl Oynanır?

Eskrim, ucunda küçük bir düğme olan ve 110 cm uzunluğunda, 500 gram ağırlığında bir kılıç ile oynanır. Oyun, silahın rakibin sim yeleğine dokundurulması kuralına dayanır. Eğer her iki oyuncu da aynı anda rakibinin sim yeleğine silahını dokundurursa, atak yapan oyuncu puan alır. Eskrim, vücudun her noktasını koruyacak kıyafetlerle oynanır. Bu kıyafetler arasında çorap, eskrim ayakkabısı, darbeye dayanıklı eskrim pantolonu, koruyucu maske, koruyucu yelek, özel eskrim ceketi ve silah bulunur. Bu spor, hem kadınlar hem de erkekler tarafından oynanabilir ve hem eğlence amaçlı hem de spor amaçlı olarak yapılabilir. Spor amaçlı eskrim yapmak isteyenlerin, küçük yaştan itibaren eğitim almaları gerekmektedir.

Eskrim Sporunun Özellikleri

Her spor dalı gibi, eskrim sporunun da belli başlı özellikleri ve kuralları vardır. Eskrim sporunun en büyük özelliği, üç farklı silah çeşidi ile yapılabilmesidir: Flöre, epe ve kılıç. Flöre, ucunda küçük bir düğme olan 1,1 metre uzunluğunda, çan bulunan ince bir silahtır ve en fazla 500 gram ağırlığındadır. Bu silah ile oyun, flörenin ucundaki küçük düğmenin rakibin sim yeleğine dokundurulmasıyla oynanır. Epe ise daha keskin ve ağır bir silahtır. Epe silahında vuruşlar sadece silahın ucuyla gerçekleşir ve rakibin sim yeleğinde iz bırakmaz. 110 cm uzunluğunda ve 750 gram ağırlığındadır. Profesyonel eskrim sporunda bu silah tercih edilir ve puan eklemesi elektronik sinyal ile yapılır. Kılıç ise düz ve yassı bir silah çeşididir ve hem kesme hem de dürtme şeklinde kullanılır. Kılıç ile rakibin belden yukarısına ve farklı noktalara dokunmak gerekmektedir.

Eskrim Sporu Tarihçesi

Eskrim sporu ilk olarak İspanya'da başlamıştır. Ülkede, eskrim öğretimi için okullar açılmıştır. Eskrim sporunun gelişimi ise İtalya'da olmuştur. 16. yüzyılda iki elle kullanılan epe silahı bulunmaktaydı. Daha sonra İspanyollar, Repiere adı verilen yeni bir epe modeli geliştirdi. İspanyolların yaptığı bu epe silahı, yaygın ve en uygun silah olarak kabul edilerek kullanılmaya başlandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler