Kimyasal hadımlık gündemde! Yasada var uygulamada yok

Kadına şiddet ve cinsel suçların artmasının ardından "Kimyasal hadım etme" yeniden gündemde.

Kimyasal hadımlık gündemde! Yasada var uygulamada yok

Cinsel suçların artmasının ardından yeniden gündeme gelen "Hadım etme" yaptırımı yasalarda var fakat uygulamada yok. Adalet Bakanı Tunç, yasalarda reform çalışmasına ilişkin açıklama yaparken, bu konunun gündeme gelebileceğini söyledi.

5275 Sayılı Ceza Ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunu’na 2014 yılında eklenen 108’inci madde, mahkûmların “tıbbi tedaviye” tabi tutulmasını infaz hâkiminin takdirine bırakmış durumda.

Bu madde kapsamında cinsel suç mahkûmlarının dünyadaki örneklerde olduğu gibi ‘zorunlu’ ya da ‘gönüllü’ kastrasyona tabi tutulabilmesi için kimyasal hadımın nasıl uygulanacağını gösteren bir yasal düzenleme daha yapılması gerekiyor. Adalet Bakanlığı ve hükümetin bu konuda çalışma yapacağı öğrenildi.

HAKİM TAKDİRİNE BIRAKILDI

Türkiye'de kimyasal hadım cezası, 2015'te Mersin'de, 21 yaşındaki üniversite öğrencisi Özgecan Arslan'ın öldürüldüğü olay sonrasında tartışılmaya başlandı. 2016 yılında yönetmelik çıkarıldı ve yaptırım hakim taktirine bırakıldı.

Danıştay 10. Dairesi, kamuoyunda 'Hadım Yönetmeliği' olarak bilinen 'Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlarda Hükümlü Olanlara Uygulanacak Tedavi ve Diğer Yükümlülükler Hakkında Yönetmelik’in en kritik maddesini durdurdu.

Danıştay, yönetmeliğin yasal dayanağı olan İnfaz Kanunu’nun 108. maddesindeki "Tıbbi tedaviye tabi tutulma ve tedavi amaçlı programlara katılma yükümlülüğüne' vurgu yaptı.

Kararda, yönetmeliğin 7/1. maddesinde "Cinsel isteğin azalmasını veya yok edilmesini sağlayan yöntem" ifadesine yer verilerek, kanunda yer almayan bir tanımlamaya gidildiği ve 'tıbbi tedavi' kavramından ayrılındığını belirtildi.

İSTİSMAR EDENLER İÇİN UYGULUYOR

Bir kişinin testosteron seviyesini azaltmak için hormon verilmesine "kimyasal hadım" deniyor. Tedavi olarak adlandırılan uygulamanın suçlunun rızası dışında yapılmasına insan hakları dernekleri karşı çıkıyor. İlaçla kişinin testosteron hormonu salgılamasının azaltılmasını ve bu yolla cinsel isteğin ortadan kaldırılmasını amaçlanıyor.

Testosteron hormon seviyesi yüksek bireyde cinsel aktivite artışı olduğu ve bu durumun saldırganlıkla yakın bağlantılı olduğu düşünülüyor. Bu nedenle testosteron hormonu seviyesi ile işlenen suç arasında bağlantı kuruluyor. Burada kişinin testislerinin cerrahi bir müdahale ile alınması söz konusu değil, cinsel istek tamamen öldürülüyor.

ABD'de sekiz eyalette, taciz ve tecavüz suçluları kimyasal hadımla cezalandırılıyor. Kaliforniya, Georgia, Louisiana, Montana ve Wisconsin, bu cezalandırmayı sadece reşit olmayanları istismar edenler için uyguluyor.

Taciz veya tecavüz suçlamasından ilk kez hüküm giyenlere, kimyasal hadımı reddetme hakkı tanınıyor. Kaliforniya ve Florida'da bu yöntem suçun tekrarlanması halinde zorunlu uygulanıyor. Teksas ise kimyasal metodun haricinde suçluların cerrahi yolla da hadım edilmesine izin veriyor.

Kimyasal hadımın uygulandığı eyaletler; Kaliforniya, Florida, Georgia, Louisiana, Montana, Oregon, Teksas ve Wisconsin.

Çekya, Danimarka, Estonya, Moldova, Polonya, İsveç ve İspanya, kimyasal hadım yöntemine başvuran Avrupa ülkeleri.

İsveç'de kimyasal hadım yöntemi daha çok taciz ve tecavüzü önlemek amacıyla kullanılıyor. Çocuklara karşı cinsel eğilimleri olanların tedavi için başvurduğu kliniklerde, prostat kanseri tedavisinde kullanılan ilaçlarla söz konusu kişilerin cinsel arzularını bastırılması hedefleniyor.

Rusya'da 2011'de yürürlüğe giren yasaya göre, 14 yaşın altındaki çocuklara tecavüz edenler, psikiyatristlerin önermesi durumda kimyasal hadımla cezalandırılıyor.

Suçun tekrarlanmasının bedeli ise müebbet hapis. Güney Kore'de, 2010'da onaylanan yasanın öngördüğü kimyasal hadım ilk kez 2012'de, 13 yaşından küçük dört çocuğa tecavüz ettiği tespit edilen bir kişiye uygulandı. Arjantin, Avustralya, Hindistan, İsrail, Yeni Zelanda da kimyasal kastrasyonun uygulandığı ülkeler arasında.

Kaynak:NTV

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler