KTÜ'lü Profesör Osmanlı'yı anlattı

KTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan İnan Osmanlı zamanındaki mahalle yapısını anlattı.
KTÜ'lü Profesör Osmanlı'yı anlattı

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan İnan, “Osmanlı zamanında her boş bulunan yere bina dikilmezdi. Binalar bir planlama ile yapılırdı” dedi. 


Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tarih Topluluğu tarafından Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda “Osmanlı’da Mahalle” isimli konferans düzenlendi. Konferans konuşmacısı olarak OMÜ Tarih Topluluğu tarafından davet edilen Trabzon KTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan İnan, Osmanlı şehirlerinin mahalle yapılanması ile bu dönemdeki toplumsal yaşayış ve kültürün izlerini katılımcılarla paylaştı. 

Fen Edebiyat Fakültesi Lacivert Salondaki konferansı dekanlar, öğretim üyeleri ve öğrenciler takip etti. Konferansın açılış konuşmasını yapan Tarih Topluluğu Başkanı Zekeriya Şentürk, Prof. Dr. Kenan İnan’a, katılımından dolayı kendilerini onurlandırdığı belirterek şükranlarını sundu. 

Ardından Tarih Topluluğu Akademik Danışmanı Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan, mahallenin önemine vurgu yaparak, “Sosyal dokuların yaşadığı yerler mahallelerdir. Mahalle bizim için çok önemlidir. Bu önemli kavramın ele alınacağı programımıza katılımınız için çok teşekkür ediyor, konferansın verimli ve aydınlatıcı olmasını diliyorum” dedi.

KTÜ'lü Profesör Osmanlı'yı anlattı

Konuşmaların ardından KTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Kenan İnan konferansında, Osmanlı’da 15.yy’dan 19.yy’a kadar mahallenin manası, önemi ve oluşumu üzerinde durarak İslam şehirlerini bütün detayları ile anlattı. Sunumunda önceki medeniyetlerden olan Roma şehirleri mahallelerinden de bahsedip örnekler veren Prof. Dr. İnan bu yerleşimlerin Osmanlı mahalleleri ile aralarındaki farkını detayları ile ortaya koydu. 

Osmanlı’daki mahalle yerleşimlerinin plan ve mimari yapılanmasından da söz eden Prof. Dr. İnan devamında şöyle konuştu: “Osmanlı zamanında her boş bulunan yere bina dikilmezdi. Binalar bir planlama ile yapılırdı. Bu anlamda buralarda yaşayacak insanlardan muhakkak mutabakat alınırdı. Mahalle denen kavram canlı ve ruhu olan bir yapı olmalı, iş bölümü olmalı. O dönemlerde şehirler insanların birbirlerinin yerine iş yaptığı yerlerdi. Osmanlı’da iş yapılan yerler ile oturulan yerler asla bir arada olmazdı. Bu yasaktı. Bu durum şu anda yok olmuş durumda. Osmanlı mahallelerinde farklı dinlerdeki kişiler çok rahatlıkla bir arada yaşayabilirlerdi. Bu mahallelerde asla ‘bilmiyorum, görmedim, duymadım’ kelimelerini işitmezdiniz.” 

Programın ardından konuklardan gelen soruları da cevaplayan Prof. Dr. Kenan İnan’a fidan sertifikası verildi.

KTÜ'lü Profesör Osmanlı'yı anlattı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir