Mali müşavir, devlet tarafından bir işletmenin defterini tutmak veya beyanname vermek için yetkilendirilmiş kişidir. Şirketlerin muhasebe sistemlerini oluşturmak ve gelir-giderleri kanuni deftere geçirmek gibi görevleri vardır.
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Nasıl Olunur?
Eğer hayaliniz serbest muhasebeci mali müşavir olmaksa amacınıza ulaşmak için çok çalışacağınız uzun seneler sizi bekliyor. Fakat merak etmeyin; hayalinize ulaştığınızda bu zorlu yolculuğun karşılığını fazlasıyla alabilirsiniz.
Mali Müşavir Olmak İçin Hangi Bölümden Mezun Olmak Gerekir?
Her üniversite mezunu, mali müşavir olamıyor. Belirli bölümlerden mezun olmak, mali müşavir olmanın şartları arasında yer alıyor. Üniversitelerin işletme, iktisat, maliye, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler, ekonometri, çalışma ekonomisi, siyaset bilimi, ekonomi, bankacılık ve sermaye piyasası, bankacılık ve finans lisans bölümlerinden mezun olan kişiler mali müşavir olabilirler.
Staj Başlatma Sınavı İçin Nasıl Başvuru Yapılır?
Mezun olduktan sonra, hayalinize bir adım daha yaklaşmak için yaşadığınız ilin Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Odasına SMMM Staja Başlama Sınavı için başvurmanız gerekiyor. Ardından sınav için çalışmaya başlayabilirsiniz. Bu sınavdan geçmek için almanız gereken puan 60 ya da üzeri olmalıdır. Bunun yanı sıra meslek mensubu olabilmeniz için şu şartlar da gereklidir:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak
- Kamu haklarından mahrum bırakılmamış olmak
- Ceza ve disiplin soruşturması sebebiyle memuriyetin sonlanmamış olması
- Taksirli suçlar hariç olmak üzere; affa uğramış olsalar dahi ağır hapis veya 5 yıldan fazla hapis yahut yüz kızartıcı suçlardan dolayı hüküm giymemiş olmak
Sınav Sonrası Staj Süreci Nasıl İlerler?
Sınavı kazandıktan sonra stajyer olarak mesleğe adım atabilirsiniz. Bir mali müşavirin yanında veya bir şirketin mali müşavirinin onayını alarak herhangi bir şirkette muhasebeci olarak çalışabilirsiniz. 3 yıl sürecek olan staj döneminde çok şey öğreneceksiniz. Bu dönemde motivasyonunuzu kaybetmemeli ve 3 yıl sonunda gireceğiniz sınava odaklanmalısınız.
SMMM Yeterlilik Sınavı’na Nasıl Hazırlanılır?
3 yılın sonunda, SMMM Yeterlilik Sınavı’na girmeniz gerekecek. Bu sınav, daha önce girdiğiniz stajyerlik sınavına benzer. Staj dönemi boyunca düzenli çalışarak sınava hazırlanabilirsiniz. Ayrıca, eksiklerinizi tamamlamak için bir kursa gitmeyi de düşünebilirsiniz.
Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınavı’nı geçtikten sonra, şartları size uyan bir şirket ile anlaşarak serbest muhasebeci mali müşavir olarak hizmet verebilirsiniz. Tebrikler!
Yeminli Mali Müşavir Nedir? Serbest Muhasebeci Mali Müşavirden Farkı Nedir?
Yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavirin yaptıklarına ek olarak tasdik işlemlerini de yapabilir. Yeminli mali müşavir olabilmek için şu şartlar aranır:
- En az 10 yıl serbest muhasebeci mali müşavirlik yapmış olmak
- Yeminli Müşavirlik Sınavı’ndan başarıyla geçmek
- Sınav sonrasında Yeminli Mali Müşavirlik Ruhsatı’nı almış olmak
Kaynak: