Aşure günü ne zaman? Aşure orucu hangi gün tutulur?

İslam inancına göre, peygamberlerin hayatında önemli olayların yaşandığı, bereket, paylaşma, birlik ve beraberliğin simgesi olan aşurenin yapıldığı Muharrem ayının onuncu günü "Aşure Günü" olarak idrak ediliyor. Peki, bu yıl Aşure günü ne zaman?
Aşure günü ne zaman? Aşure orucu hangi gün tutulur?

Peygamberler tarihi açısından büyük bir öneme sahip olan Aşure Günü, Arapça'da on anlamına gelen "aşara" kelimesinden türemiştir. Aşure günü ne zaman? Aşure orucu hangi gün tutulur? İşte detaylar..

Hicri yılın ilk ayı olan Muharrem'in onuncu günü kutlanan bu özel gün, İslam tarihindeki pek çok önemli olayla ilişkilendirilir. Hadis kaynaklarına göre, Hazreti Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması ve Hazreti Musa'nın Kızıldeniz'den geçerek İsrailoğulları'nı Firavun'dan kurtarması gibi hadiseler de bu günde gerçekleşmiştir.

2024 Aşure Günü Ne Zaman?

2024 yılında Aşure Günü, 16 Temmuz Salı günü başlayacak ve 5 Ağustos'a kadar devam edecektir. Bu tarih boyunca Müslümanlar, Aşure Günü'nü çeşitli ibadetlerle idrak edeceklerdir.

Aşure günü ne zaman? Aşure orucu hangi gün tutulur?

Aşure Orucu Hangi Gün Tutulur?

Muharrem ayı, İslam kültür tarihinde önemli bir yere sahiptir. Peygamberimiz Muhammed (s.a.s.), Muharrem ayının 9-10. veya 10-11. günlerinde oruç tutmayı tavsiye etmiştir. Ancak, sadece Muharrem ayının 10. gününü oruçlu geçirmek mekruhtur. Dolayısıyla, oruç tutmak isteyenler, ya 9-10. günleri ya da 10-11. günleri oruç tutmalıdır.

Aşure Günü Oruç Tutmanın Fazileti

"Muharrem" hürmet edilen anlamına gelir. Bu ay, Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından Allah’ın ayı olarak nitelendirilmiştir (Müslim, Sıyâm, 202-203 [1163]). Bu niteleme, Muharrem ayının faziletine ve ilahî feyz ve bereketin bolluğuna işaret eder. Hz. Muhammed (s.a.s.), Aşure Günü'nde oruç tutmuş ve bunu Müslümanlara tavsiye etmiştir.

Aşure Günü, İslam dünyasında bereket, birlik ve beraberliğin sembolü olarak kutlanmakta ve bu günün fazileti hakkında çeşitli hadisler bulunmaktadır. Müslümanlar, bu özel günde oruç tutarak, ibadet ederek ve aşure yaparak birlik ve beraberliği pekiştirirler.

Aşure Günü'nün anlam ve önemini idrak eden tüm Müslümanlar için bu özel gün, manevi bir yenilenme ve paylaşma vesilesi olacaktır.

Muharrem ayının onuncu gününe de, aşura günü denmektedir. Resulullah (s.a.s.),“Aşura günü orucunun önceki yılın (küçük) günahlarına keffaret olacağını umarım.”

Ramazan orucu dışında en faziletli oruç, Allah’ın ayı Muharremde tutulan oruçtur. Farzlar dışında en faziletli namaz da gece namazıdır.”

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir