Sağlıklı olmak huzurlu bir hayat sürmek isteyen herkes için en önemli şartlardan biridir. Sağlığın korunması için rahatsızlık belirtileri ortaya çıktığında gecikmeden muayene olmak, kontrolleri aksatmamak ve tedavileri eksiksiz uygulamak gerekir. Bu kapsamda hastaların işini kolaylaştırmak amacıyla profesyonel sağlık çalışanları tarafından evde hemşirelik hizmetleri de sunulur.
Evde Hemşirelik Hizmeti Nedir?
Evde hemşirelik hizmeti, bireylere kendi evlerinde ya da istedikleri bir ortamda profesyonel hemşireler tarafından sunulan sağlık hizmetlerini kapsar. Hemşirelik hizmetleri verilmeden önce hekimler gerekli kontrolleri ve muayeneleri gerçekleştirir, sonrasında hemşireleri ilerleyen tedavi basamakları için yönlendirirler.
Hemşireler de bu kapsamda bireylere birtakım testler uygular, bakım hizmeti verir ve çeşitli tedavi prosedürlerini yönetirler. Hasta hijyeni ve bakımında da önemli bir rol oynarlar. Ayrıca süreç boyunca hastaları karşı karşıya kalabilecekleri tüm durumlar hakkında detaylı bir şekilde bilgilendirir, doğru yönlendirmelerde bulunurlar. Yaşanabilecek acil durumlardaysa gerekli müdahaleleri yaparak destek sağlarlar.
Evde Hemşirelik Hizmeti Kapsamında Hangi Uygulamalar Sunulur?
Doktorun bilgisi dâhilinde ve gözetiminde gerçekleştirilen evde hemşirelik hizmetlerinin kapsamı son derece geniştir. Sunulan hizmetlere kısaca şöyle değinebiliriz:
Evde Kan Alımı
Rutin kontrollerin ya da doktorun istediği testlerin yapılabilmesi için hemşireler hastayı evinde ziyaret ederek kan alma işlemini gerçekleştirir. Kan örnekleri uygun koşullarda muhafaza edilip tetkik edilmek üzere laboratuvara ulaştırılır.
Enjeksiyon Uygulaması
Evde enjeksiyon uygulaması kapsamında tecrübeli hemşireler, hekimin hasta için reçete ettiği antibiyotikler gibi kısa dönemli ilaçların, vitaminlerin ya da kanser ilaçlarının enjekte edilme işlemini gerçekleştirirler.
Port İğnesi Değişimi ve Bakımı
Port kateter takılı bireylerde enfeksiyon gelişme riskinin ortadan kaldırılması için port iğnesi bakımının ve değişiminin düzenli olarak yapılması gerekir. Hemşireler bu işlemi, gerekli malzemeleri sterilizasyona uygun şekilde hazırlayıp hastanın evinin konforunda profesyonel bir şekilde gerçekleştirirler.
PEG Pansumanı ve Bakımı
Oral yolla beslenemeyen bu nedenle doktorlar tarafından PEG yoluyla beslenmesi uygun bulunan hastaların PEG pansumanı ve bakımı da deneyimli hemşireler tarafından gerçekleştirilir.
Kolostomi / İleostomi / Stoma Bakımı
Sindirim atıklarını atmak amacıyla karın duvarında açılan stomaya düzenli bakım yapılması ve kolostomi / ileostomi torbasında biriken sindirim atıklarının temizlenmesi gerekir. Sürekli gerçekleştirilmesi gereken bu işlemlerin evde deneyimli hemşireler tarafından yapılması hastaya büyük kolaylık sağlar.
Sütur (Dikiş) Alma
Hemşirelerin evde verdikleri sağlık hizmetlerinden bir diğeri de sütur yani dikiş alma işlemidir. Uzman sağlık personeli, dikiş atan doktor tarafından belirlenen zamanda hastayı ziyaret eder. Dikişlerin ve yaranın durumunu dikkatli bir şekilde kontrol ettikten sonra herhangi bir sorun olmadığı takdirde sterilize ekipmanlarını kullanarak dikişleri alır. Yaraya nasıl bakılması gerektiği konusunda da hastayı ve hastanın ailesini bilgilendirir.
İdrar Sondası Takılması ve Değişimi
İdrar kesesinde biriken sıvının dışarı atılması amacıyla uygulanan idrar sondası takılması işlemi ve sonda değişimi yine deneyimli hemşireler tarafından hastanın evinde hızlı bir şekilde gerçekleştirir.
Nazogastrik Sonda İşlemleri
Nazogastrik sonda besin, sıvı ya da ilaçların doğrudan mideye ulaşmasını sağlar. Hemşireler besin alımını ve hekimin belirlediği tedaviyi gerçekleştirmek için burundan mideye kadar uzanan sondanın takılma işlemini tamamlarlar.
Lavman Uygulaması ve Takibi
Bireyin uzun bir süre boyunca dışkılama yapmakta zorlandığı durumlarda hekim lavman yaptırılmasına karar verebilir. Evde hemşirelik hizmeti kapsamında uzman sağlık personeli, gerekli prosedürleri uygulayarak lavman işlemini gerçekleştirir ve tedavinin takibini sağlar.
Trakeostomi Bakımı
Yapay solunum cihazına bağlı olarak yaşayan hastalarda ihtiyaç duyulan bakımı ve solunum fonksiyonunun sağlıklı şekilde sürdürülmesini sağlayabilmek için hemşireler tarafından trakeostomi bakımı uygulanır.
Evde Hijyen Uygulamaları
İleri yaşta olan veya rahatsızlıkları nedeniyle evden çıkmakta zorlanan bireyler için uzman sağlık personeli banyo, el ve ayak hijyeni veya kişisel bakım gibi konularda destek sunar.
Nebul (İnhaler) Uygulamaları
Solunum yolu rahatsızlıkları yaşayan bireylerde solunum yolu komplikasyonlarının kontrol altına alınabilmesi için hekim, ilaçların doğrudan akciğerlere ulaştırılmasını sağlayan nebul uygulamalarını önerebilir. Hemşireler bu tedaviyi hastanın evini ziyaret ederek yürütür.
Evde Hemşirelik Hizmetinden Kimler Yararlanabilir?
Evde hemşirelik hizmetinden yararlanabilecek bireyler şu şekilde sıralanabilir:
- Yoğun iş ya da okul hayatı nedeniyle sağlık kurumlarına gidecek yeterli vakti bulamayan bireyler,
- Yaşlılık, engellilik ya da kronik rahatsızlıklar sebebiyle hastaneye gitmekte ve sıra beklemekte zorlanan hastalar,
- Psikolojik zorluklar yaşadığı için evden çıkmakta zorlanan bireyler,
- Kanser tedavisi gören ve bağışıklık sistemini korumak için hijyene daha fazla özen gösterenler,
- Vücudunda kırık bulunan ve bu nedenle hareket edemeyen bireyler,
- Hastanede kendisine refakat edecek yakını olmayanlar ve hastane işlemlerini tek başına yapamayanlar,
- Yatalak hastalar,
- Bir cihaza bağlı yaşayanlar ya da cihaz kullanmaya yeni başlayanlar,
- Uzun süreli bakıma ihtiyaç duyan hastalar,
- Ameliyattan ya da yoğun bakımdan yeni çıkan ve takibe gereksinim duyan bireyler,
- Palyatif aşamaya geçen ve semptomlarının hafifletilmesi gereken hastalar.
Bu gruplardan herhangi birinde yer almayan bireyler de hastanede sıra beklemek istemiyor ve evinin konforunda tedavi olmak istiyorsa evde hemşirelik hizmetlerine başvurabilirler.
Evde Hemşirelik Hizmetlerinin Faydaları Nelerdir?
Evde hemşirelik hizmeti almak hastalara ve hasta yakınlarına birçok fayda sağlayabilir. Bu faydalardan bazıları şu şekildedir:
- Evde hemşirelik hizmeti zamandan tasarruf edilmesini sağlar. Sağlık kurumlarına gitmek için hazırlanma, yolculuk yapma veya bekleme sürelerini ortadan kaldırır. Ayrıca bireyler kendi takvimlerine göre randevu oluşturabilirler.
- Evde hemşirelik hizmeti almak hastalara daha fazla özgürlük olanağı sunar. Bireyler alışık oldukları ve konforlu hissettikleri ev ortamında tedavi görürken hastane ortamına kıyasla daha rahat hareket edebilirler.
- Hastaneler her bireye sağlığına yeniden kavuşabilmeleri için en iyi tedaviyi sunmayı hedefler. Ancak hastanelerde birtakım bulaşıcı hastalıklara yakalanma riski bulunabilir. Özellikle kanser ya da kronik hastalıklara sahip bireyler için hastanelerde uzun süre bulunmak tehlikeli olabilir. Evde hemşirelik hizmetiyse bulaş riskini minimize eder.
- Evde hemşirelik hizmetleri bireye kişiselleştirilmiş bir muayene ve tedavi olanağı sunar.
- Yatalak ya da cihaza bağlı yaşayan hastaların evde bakımı aile bireyleri için zorlayıcı olabilir. Evde hemşirelik uygulamaları aile bireylerinin işini hafifletebilir, uzman desteği almak hem hastanın hem ailesinin psikolojik olarak daha iyi hissetmesini sağlayabilir.
- Evde hemşirelik uygulamaları, özellikle hastaneye gitmekten çekinen çocukların çok daha konforlu ve rahat hissetmelerini sağlayabilir.
Evde Hemşirelik Hizmeti Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Kendiniz ya da yakınlarınız için evde hemşirelik hizmeti alırken bu noktalara dikkat edebilirsiniz:
- Evde hemşirelik hizmeti, bir hekim yönlendirmesiyle alınabilir. Dolayısıyla öncelikle evde doktor hizmeti almaya dikkat etmelisiniz. Sonrasında hekiminiz sizi yönlendirir.
- Tedavinizin etkili bir şekilde sürebilmesi için doktorun önerdiği tedaviyi hemşire randevularınızı aksatmayacak şekilde planlamalısınız.
- Tedaviniz için sizi ziyaret edecek hemşirenin takibinizi yapabilmesi için sağlık durumunuzla ilgili tüm bilgileri onunla eksiksiz olarak paylaşmanız gerekir.
- Sağlık hizmetine her an ihtiyaç duyma olasılığınızı göz ardı etmemeli ve 7/24 hizmet sağlayan kurumları tercih etmelisiniz. Ayrıca geniş kapsamlı uygulamalara sahip kurumlara öncelik vermeniz sizin için daha faydalı olabilir.
- Hizmet alacağınız sağlık kurumunun Sağlık Bakanlığı onaylı olmasına, hizmet sağlayıcıların alanlarında eğitimli ve deneyimli olmalarına özen göstermelisiniz.
360 Sağlık olarak hastaları evlerinde ya da diledikleri bir ortamda ziyaret ederek gerekli tedaviyi, bakımı, testleri ve uygulamaları prosedürlere uygun olarak titizlikle gerçekleştiriyoruz. Siz de İstanbul'da 7 gün 24 saat, stresten uzak ve güvenli bir hizmet almak için Evde Hemşirelik Hizmetleri'ni inceleyebilirsiniz.
Kaynak: