Hamile kadınlar bu haber size
Sağlık Bakanlığı Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde hayata geçirilen “Gebe Okulu” projesi kapsamında Psikolog Elvan Şarlı, “Doğum Sonrası Depresyonlar” konulu konferans verdi. Konferansta lohusalık döneminde yaşanan depresyonları
Sağlık Bakanlığı Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde hayata geçirilen “Gebe Okulu” projesi kapsamında Psikolog Elvan Şarlı, “Doğum Sonrası Depresyonlar” konulu konferans verdi. Konferansta lohusalık döneminde yaşanan depresyonların tehlikeli boyutlarına dikkat çeken Şarlı, “Bu dönemde anne, bebeği reddedebiliyor ve sonu intiharla sonuçlanabiliyor. Anne ya kendini ya da bebeği öldürebiliyor” diye konuştu.
Hamileleri, depresyona sürükleyen nedenler hakkında bilgi veren Şarlı, bu depresyonu yaşayanların uzman psikiyatri desteğine başvurması gerektiğini söyledi. Kadınlardaki fizyolojik değişiklikler yada erken evliliğin bu soruna neden olabildiğini dile getiren Şarlı, “Annenin düşük tehlikesi, karı-kocanın ekonomik sorunları, örf adet ve gelenekler, kayınvalide, kayınpeder ilişkileri babanın yanında bebek sevilmez gibi sosyo-kültürel nedenlerden oluşan doğru bilinen yanlışlar bu depresyona sürükler. İstenmeyen bir hamilelik, istenmeyen bir bebek, lohusalık depresyonunun şiddetli bir şekilde yaşanmasına neden oluyor" ifadelerini kullandı.
Lohusalık depresyonunun hamileliğin ikinci haftası ile sekizinci haftası arasında bu belirtilerin kendini gösterdiğini dile getiren Şarlı, "Zamana bırakıp, zaman bunu halleder dediğimiz zaman olumlu sonuçlar alınamayabiliyor. Kadının ruhsal çöküntüler yaşaması, iştahsızlık, uyku bozukluğu, çocuğun bakımındaki zorluklar, annenin çocuğu doğurmaktaki suçluluk hissi, kendine olan güven azlığı oluşur. Lohusalık depresyonu ve sonrasında oluşan lohusalık psikozu intiharla sonuçlanabiliyor" dedi.