Uzmanlar uyarıyor! Yaz aylarında burun kanamalarına dikkat

Uzmanlar, burun kanamalarının ve tıkanıklıklarının yaz aylarında arttığına dikkat çekiyor. Yaz aylarında burun sağlığına daha fazla özen gösterilmesi gerektiğini belirten uzmanlar önlemleri alınması gerektiğini de vurguladı.

Uzmanlar uyarıyor! Yaz aylarında burun kanamalarına dikkat

Yaz aylarında sıcak hava ve klimaların yoğun kullanımı burun kanamalarını artırabiliyor. Burun, kan damarları açısından zengin bir yapıya sahip olduğundan, kuru ve sıcak hava burun içerisindeki koruyucu tabakanın zayıflamasına neden olarak kanamaya eğilimi artırıyor. Özellikle kanama problemi olanlar, kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler, tansiyon ve burun alerjisi olanlar yaz aylarında burun kanaması ile daha sık karşılaşıyor.

Yaz Aylarında Burun Ameliyatı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yaz aylarında burun ameliyatı olmanın mevsimsel bir etkisi olmamakla birlikte, ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. Burun ameliyatını tatil ile birleştirmek isteyenler, tatilde güneşlenmek ve gözlük takmak gibi faaliyetleri sınırlandırmalıdır. Özellikle yurtdışından gelip ülkemizde hem ameliyat olup hem de tatil yapmak isteyenler, ameliyat sonrası sıcak havalar nedeniyle hareketlerini biraz azaltmalı, bol sıvı almalıdır. Aksi takdirde, sıvı kaybına bağlı baş dönmesi, sersemlik ve bayılma yaşanabilir. Sıcak hava, sıvı ve tuz kaybını artırarak damarların genişlemesine ve kan basıncının düşmesine neden olabilir. Bu nedenle, terleme ve buharlaşma nedeniyle kaybedilen sıvıların yerine konması önemlidir.

Burun Fonksiyonları ve Sıcak Havanın Etkisi

Sıcak hava burun kuruluğunu artırarak kanamaya eğilimi artırabilir, ancak bunun dışında burun fonksiyonları üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur. Burun tıkanıklığı, birçok insanın yaz aylarında yaşadığı bir başka yaygın sorundur. Bu durumda, ilk olarak deniz suyu kullanılması önerilir. Eğer burun tıkanıklığı bu yöntemle açılmazsa, yapısal sorunlar olabileceği için uzman bir doktora başvurulmalıdır. Diğer burun spreyleri kullanmak, problemi maskeleyerek çözümü zorlaştırabilir ve bazı spreyler bağımlılık yaparak sağlığınızı olumsuz etkileyebilir.

Uzmanlar uyarıyor! Yaz aylarında burun kanamalarına dikkat

Burun Tıkanıklığı ve Sağlık Üzerindeki Etkileri

Burun tıkanıklığı sağlığımızı ciddi şekilde etkileyebilir. Prof. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, burun tıkanıklığının gün içerisinde koşarken, merdiven çıkarken ve spor yaparken yeterli nefes alamamamıza ve kalbimizin yorulmasına neden olabileceğini belirtiyor. Ayrıca, burnun tıkalı olması gece uykuda nefes tıkanmasına ve uyku apnesine (uykuda nefes durması) neden olabilir. Uyku apnesi, kan basıncının artmasına, kalp ritminin bozulmasına ve uyku düzeninin bozulmasına neden olarak vücudu olumsuz etkiler. Gece uykuda tıkanmaya bağlı olarak kalp krizi ve inme riski artar. Gün içerisinde uykuya eğilim, çabuk sinirlenme, unutkanlık, dişlerin çürümesi, sabah ağız kuruluğu ve ağızda kötü bir tat hissi gibi sorunlar da ortaya çıkabilir. Bu problemlerin çözümü aslında çok basittir: Burundan normal bir nefes almak.

Burun Estetiği Yazın Yapılır mı?

Burun estetiği her mevsimde yapılabilir. Burun estetiği hastaları, cilt ve cilt altı dokusunun ödem ve şişliklerinin geçmesi için sadece zamana ihtiyaç duyarlar. Yaz aylarında burun estetiği yaptırmak isteyenler, ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken hususlara özen gösterdikleri sürece herhangi bir sorun yaşamazlar.

Yaz aylarında burun sağlığınızı korumak için kuru ve sıcak havaya karşı önlem almak, bol sıvı tüketmek ve burun tıkanıklığı durumunda deniz suyu kullanmak önemlidir. Ameliyat sonrası dönemlerde ise güneşlenmek ve ağır aktivitelerden kaçınmak, vücudun iyileşme sürecine katkı sağlar. Sağlıklı bir yaz geçirmek için bu basit ama etkili önlemleri göz ardı etmemeniz, burun sağlığınız açısından büyük fayda sağlayacaktır.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler