Azerbaycan'la ikinci bahar

Resmi temaslarda bulunmak üzere Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Yukarı Karabağ'ın işgali bir sebep, kapıların kapanması neticedir. Yukarı Karabağ, işgal edildiği için Türkiye kapıları kapatmıştır. İşgal ortadan kalkm

Azerbaycan'la ikinci bahar
Resmi temaslarda bulunmak üzere Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Yukarı Karabağ'ın işgali bir sebep, kapıların kapanması neticedir. Yukarı Karabağ, işgal edildiği için Türkiye kapıları kapatmıştır. İşgal ortadan kalkmadıkça kapıların açılması da söz konusu değildir" şeklinde konuştu.

Sabah saatlerinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştükten sonra heyetlerarası görüşmelere katılan Başbakan Erdoğan, görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, "Dost ve kardeş ülke olan Azerbaycan'da olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Değerli kardeşim Aliyev ile Türkiye-Azerbaycan arasındaki ikili ilişkileri en geniş manada görüşme ve müzakere etme fırsatı bulduk. Tarihten bu yana birlikteliğimiz tartışılmaz gölge düşürme gayreti içerisine girenlere buluşmalarımız en güzel cevabı verecektir. Bizim bu buluşmamızda müzakere gündemimizdeki en önemli konu bu. Parlamento'da da bunları ifade edeceğiz. İkili ilişkilerimizin temelinde tek millet 2 devlet anlayışımız aynen devam etmektedir" diye konuştu.

"Azerbaycan'ın Yukarı Karabağ konusundaki hassasiyeti bizim aynen hassasiyetimizdir" diyen Erdoğan, "Yukarı Karabağ konusu üzerinde bugüne kadar yapılmış olan bazı spekülasyonları Türkiye Cumhuriyeti'nin hükümeti olarak kabul etmemiz mümkün değildir. Bugüne kadar nasıl edilemediyse bunsan sonra da edilemez. Çünkü burada bir sebep netice ilişkisi söz konusudur. Yukarı Karabağ'ın işgali bir sebep, kapıların kapanması neticedir. Orası işgal edildiği için Türkiye kapıları kapatmıştır. İşgal ortadan kalkmadıkça kapıların açılması da söz konusu değildir. Bir diğer atılması gereken adım, MİNSK sürecinin 3'lüsü Amerika, Rusya, Fransa 18 yıldır süren müzakereleri de süratlendirmesi ve bir an önce neticeye gidilmesidir. Burada nihai karar Aliyev ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ın yapacağı görüşmeler sonucunda elde edilir. Biz de üzerimize düşlen görevi yaparız" dedi.

Toplantıda bölgedeki meseleleri de görüşme fırsatı bulduklarını kaydeden Başbakan Erdoğan, "Enerji konusunda değerlendirmeler yaptık. Azerbaycan bir tedarik ülkesidir. Doğalgazda özellikle önemli bir tedarikçi ülkedir, gerek bizim Azerbaycan ile olan doğalgaz noktasındaki ikili anlaşmalarımız, gerekse bölgesel ve komşu ülkelerle yapılacak olan anlaşmalar konusunda görüşmelerimiz oldu. Bakanların karşılıklı görüşmeleri oldu. Bu buluşmamız geleceğe yönelik çok farklı ilişkilerin güçlenmesine zemin hazırlanmıştır. Bundan dolayı şahsım ve heyetim adına çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Bir gazetecinin Ermenistan-Türkiye sınır kapılarının açılması konusundaki sorusu üzerine ise Başbakan Erdoğan, "Bu konuyu, gerek Türkiye'de gerekse Londra'da defalarca açıkladım. Türkiye'deki parlamentoda, grup konuşmalarımda, TV programlarında, Londra'daki G-20 zirvesinden sonra yaptığım konferansta da aynı şekilde yine açıkladım. Israrla üzerinde durduğum konu, Yukarı Karabağ'ın işgalinden sonra sınır kapılarımız kapanmış olmasıdır. İşgal ortadan kalkmadıkça sınır kapılarımızı açmayız" dedi.

Yüksek gaz fiyatları konusunda ise Erdoğan, "Rakamın adil olduğunu düşündüğümü söyleyemem ancak Enerji Bakanları burada yapacakları ikili görüşmelerde bu konuyu gündeme getirecek. Adil bir rakama kavuşacağımıza inanıyorum" diye konuştu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise "Yukarı Karabağ'daki işgal ortadan kalmadan Ermenistan-Türkiye sınırı açılır mı?" sorusuna, "Bu konuya en açık cevabı Sayın Erdoğan verdi. Verdiği cevaba minnettarım" şeklinde cevap verdi.

Bütün ülkelerle normal dostluk ilişkileri olması gerektiğini düşündüğünü ifade eden Aliyev, "Rusya ile tarihi ilişkilerimiz vardır. Rusya Cumhurbaşkanı ilk ziyaretini Azerbaycan'a yapmıştır. Rusya ile Azerbaycan arasında dostluk anlaşması imzalanmıştır. Bütün ülkelerle ilişkilerimizin yakın olmasını istiyoruz. Ülkelerin birbirinin içişlerine karışmamasını istiyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler