"Bazalt kaya gübresi Türkiye için bir şanstır"

Prof. Dr. Osman Bektaş Bazalt kaya tozunun Türkiye için bir şans olduğunu söyledi.
"Bazalt kaya gübresi Türkiye için bir şanstır"

Daha önce de yaptığı açıklamalar ve köşe yazıları ile Bazalt Kaya Gübresinin önemine dikkat çeken Haber61 Köşe yazarı Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, kimyasal gübre yasağı ve organik gübre açığının Türkiye tarımını önemli bir çıkmaza soktuğunu belirterek, “Verimsiz toprakların eksik elementlerini tamamlayan, toprağı mikro canlılar ile zenginleştiren, ürünü böceklerden ve hastalıklardan koruyan bazalt kaya tozu zorunlu organik tarım için sürdürülebilir bir yöntemdir. 5 milyon ton kimyasal gübre için gerekli olan 20 milyon ton organik gübrenin büyük bir kısmı doğal bazalt tozu ile karşılanabilir” dedi. 


Kimyasal gübrenin teröristler tarafından bomba amaçlı kullanılması yanında toprağı çoraklaştırmasının bu tür gübrelerin yasaklanmasına ve Türkiye’de organik tarıma geçilmesine neden olduğunu dile getiren Bektaş, “Ancak, ilgili sivil toplum kuruluşları organik tarımda verimin oldukça düşeceği ve yeterli miktarda organik gübre bulmanın da mümkün olmayacağını savunmaktadırlar. Oysa ‘volkanik bazalt kayası tozu’ gübre olarak kullanıldığında içerisindeki doğal 18 element ile hem toprağa yeniden hayat vermekte, hem de ürünün bol ve sağlıklı olmasına neden olmaktadır. Bazalt tozu organik maddelerle karıştırıldığında verim ve ürün kalitesinin daha da arttığı gözlemlenmiştir. Toprak kalitesini artıran, sağlıklı bol ürün veren doğal tarımın gübresi olan bazalt kayası gübresi bu günkü koşullarda Türkiye için bir şanstır. Örneğin kimyasal tarım sonucu toprağın çoraklaşmasına bağlı olarak, günümüzde yetişen havuç ’un besin değeri 25 yıl öncesindeki havuçtan yüzde 10-25 daha azdır. 1965 yılında yenilen bir elmanın besin değeri ise bu günün 5 elmasına karşılık gelmektedir” şeklinde konuştu.

“Kimyasal gübre topraklarımızı çoraklaştırdı, kanseri artırdı”

Türkiye’nin yüzde 90 oranında bağımlı olduğu ithal kimyasal gübreye yılda 5,5 milyon dolar ödemek zorunda olduğunu kaydeden Bektaş, “Organik gübre toprak verimini artıran mikro organizmaların azalmasına, toprağın çoraklaşmasına, ürünün besin değerinin düşmesine neden olmuştur. Ayrıca kimyasal maddeler bitkiler vasıtası ile insan vücuduna geçerek kanser vakalarının artışına neden olmaktadır. Aşırı tarım ve kimyasal gübreleme sonucu, toprak bünyesindeki doğal elementleri önemli ölçüde kaybetmiştir. Bunun sonucunda da çorak toprakta yetişen ürünün besin değeri de düşmüştür. Örneğin yapılan araştırmalara göre, günümüzde yetişen havucun besin değeri 25 yıl öncesindeki havuçtan yüzde 10-25 daha azdır. 1965 yılında yenilen bir elmanın besin değeri bu günün 5 elmasına karşılık gelmektedir” diye konuştu.

“Organik gübre açığı için bazalt kayası tozu”

Kimyasal tarımdan organik tarıma geçişte en önemli sorununun yeterli miktarda organik gübre bulabilme sorunu olduğuna işaret eden Bektaş, “Örneğin, 5 milyon ton kimyasal gübreye karşı 20 milyon ton organik gübre gerekmektedir. Organik gübre açığını kapatmak için çalışmalar dünyada ve Türkiye’de tüm hızı ile devam etmektedir. Günümüzde yapılan araştırmalar volkanik bazalt kayası tozu ile organik tarımın bir adım ötesi olan biyodinamik tarıma geçmenin mümkün olduğunu göstermiştir. Çok bol ve ucuz olan bazalt kayası tozu bünyesinde yüzde olarak bulundurduğu, silis, potasyum, fosfat kalsiyum, magnezyum, demir ve diğerleri yanında çinko, alüminyum, bakır ve bunlar gibi iz elementlerle toprağa yeniden hayat vermekte, ürünün bol ve kaliteli olmasına neden olmaktadır. Potasyum ve fosfat bakımından daha zengin olan alkali bazaltlar toprağa çok daha fazla verim kazandırır. Özellikle Trabzon’dan Rusya’ya ihraç edilen alkali bazalt kayası bünyesinde emsallerinden 2-3 kat daha fazla gübrenin esas maddesi olan potasyum ve fosfat içermektedir” ifadelerini kullandı.

“Çay üreticileri için bazalt tozu”

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Rize ve yakın civarında kimyasal tarımdan organik çay tarımına geçişin önemli bir sorun olduğunu vurgu yapan Bektaş, şunları söyledi:

“Bu bölgede toprağa serpilecek çok ucuz bazalt kayası tozu bünyesinde bulunan 50’nin üzerindeki elementlerle toprağın daha verimli olması yanında, çayın da daha da kaliteli ve sağlıklı olmasına neden olacaktır. Elinizdeki imkanlarla potasyumu ve fosfatı yüksek olan alkali bazalt kayası tozuna organik madde katarak toprak verimini ve ürün kalitesini daha da artırabilirsiniz. Bu tür bazaltları yakın çevrenizde bulmak mümkündür. Organik tarımın bir adım ötesi olan volkanik bazalt kayası gübresi günümüzde Başta Avusturalya olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde kullanılmaktadır. Toprak kalitesini artıran, sağlıklı bol ürün veren doğal tarımın gübresi olan bazalt kayası gübresi bu günkü koşullarda Türkiye için bir şanstır.”






 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir