Genç, Trabzon’un kurtuluşunu kutladı

Başkan Ahmet Metin Genç Trabzon’un kurtuluşunu kutladı.
Genç, Trabzon’un kurtuluşunu kutladı

Trabzon Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Trabzon’un Rus işgalinden kurtuluşunun 103. yıl dönümü dolayısıyla kutlama mesajı yayınladı. 

Mesajında Trabzon’un kurtuluşunu kutlayan Başkan Genç, Trabzon’un işgalinin 1914 yılında başlayan I. Cihan Harbi’nde emperyalist ülkelerin Osmanlı İmparatorluğu topraklarını ele geçirmek için başlattığı girişimlerden sadece biri olduğunu dile getirdi. 

I. Cihan Harbi’nde ve sonrasında Anadolu’nun dört bir taraftan işgal edilmeye başlandığını belirten Başkan Genç, şu ifadelere yer verdi: “Rus donanması 1914 yılından itibaren Trabzon kıyılarını yoğun bombardımana tutarak direniş güçlerini zayıflatıyor. 1916’da Of sınırına dayanan Ruslara karşı Baltacı Deresi'nde yöre halkından oluşan kuvvetlerle askeri birliklerimiz kahramanlıklarla dolu savunma yaptı. 

Rus ordusuna direnen Trabzon halkı, düşmanın denizden ve karadan saldırılarının yoğunlaşması ve bu arada hiçbir yerden destek gelmemesi sonucu geri çekilince, 15 Mart 1916'da ilk önce Of sonra da Sürmene, Araklı ve diğer ilçeler işgal edildi. 

Rus ordusu, Rum ve Ermenilerin destek ve tezahüratıyla Trabzon’a çıkarma yaptı. İşgal süresi boyunca Rumlar ve Ermenilerin desteğini alan Rus ordusu Müslüman halka karşı baskı ve katliamlara girişti. Düşmanlarla dört bir tarafta çarpışan Osmanlı ordusunun Trabzon’u düşmandan kurtarmak için giriştiği kahramanca mücadeleye Türk halkı da direniş örgütleri kurarak destek oldu. 

1917'de Rusya'da Bolşevik ihtilali olunca, yeni kurulan rejim Osmanlı Devletiyle 18 Aralık 1917'de Erzincan Antlaşması imzalayarak Rus ordusunu geri çekiyor. Bu antlaşmaya uymayan Ermeniler Türkler aleyhinde katliamlara girişince, Ordu Komutanı Vehip Paşa'ya ileri harekât emri verildi. 11 Şubat 1918'de genel hareket emrini alan ordumuz, bir koldan Kafkasya üzerine ilerlerken, diğer koldan Trabzonlu Albay Hamdi Bey komutasındaki 37. tümen; Giresun'dan 123. alay ile takviye edilerek Trabzon üzerine yola çıktı. Bölgedeki çeteleri de temizleyerek ilerleyen birliklerimiz 14 Şubat 1918'de Vakfıkebir'i, 18 Şubat 1918'de Akçaabat'ı geri aldı. Birkaç gün içinde çevreyi düşmanlardan temizleyen birliklerimiz 24 Şubat 1918 tarihinde Trabzon'a girdi. Trabzon'un iki yıla yaklaşan esaret ve muhacirlik çilesi sona erdi ve Trabzon’un Ruslar tarafından fiili olarak 1916 yılından itibaren başlanan işgaline Türk ordusunun ve yöre halkının kahramanca mücadelesiyle son verildi. Bu kahramanca mücadele içinde yer alan şehitlerimizi ve ecdadımızı bir kez daha rahmet ve minnetle yâd ediyorum. 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir