Gözünde Retina Ayrılması olan Gürcü hasta KTÜ'de şifa buldu!
Gözünde Retina Ayrılması (Retina Dekolmanı) olan Gürcü Hasta, KTÜ Farabi Hastanesi’nde şifa buldu.
57 yaşındaki Merab Gogitidze isimli Gürcistan uyruklu hasta, bir aydır devam eden görme azlığı şikâyeti ile KTÜ Farabi Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği’ne başvurdu.
Prof. Dr. Mehmet Kola tarafından hastaya yapılan muayene ve tetkikler sonucunda, hastanın sol gözünde total retina dekolmanı (retina ayrılması) olduğu tespit edildi. Hastaya, hastalığı ile bilgi verildi ve beklemeden ameliyat olması gerektiği, dekolman hastalığı için 1 aylık bir sürenin, tedavi için biraz geç kalınmış bir zaman olduğu söylendi.
Ertesi gün hasta, gerekli ameliyat hazırlıkları yapıldıktan sonra Prof. Dr. Mehmet Kola ve ekibi tarafından ameliyata alındı. Operasyon başarı ile sonuçlandı. Hasta, takip amacıyla servise alındı.
“Başarılı operasyon sonrası hastanın retinası, yatışık bir duruma getirildi. Bu sayede el hareketine düşen görme düzeyi artmaya başladı ve aynı zamanda gözün küçülerek görme yetisini tamamen kaybetmesinin önüne şimdilik geçildi. Bundan sonraki süreçte, retina lazerleri tam etki ettiğinde, hastanın gözündeki silikon alınacak ve görme düzeyinde bir miktar daha artma olacaktır.” diyen Dr. Mehmet Kola, retina ayrılması hastalığı ile ilgili şu bilgileri verdi:
Retina ayrılması; çoğunlukla retinada yırtık oluşması sonrasında retina tabakası altına, göz içindeki sıvının geçmesiyle birlikte görme tabakası olan nöral retinanın pigment epitelinden ayrılması olayıdır. Bundan dolayı ayrılan retinanın beslenmesi bozulur, göz içi sıvısı fazla emilir ve göz basıncı düşer. Bunun sonucunda hastalık tedavi edilmediği takdirde, hasta hem görmesini kaybeder hem de göz tonusu giderek azalır ve göz küçülerek kozmetik sorunlara da yol açar. Retina dekolmanı tedavisinde amaç, retinanın altından sıvıyı temizlemek, retinayı eski yerine yerleştirmek ve lazerle yapıştırmaktır. Ameliyattan sonra göze, gaz veya silikon tampon maddesi konur. Silikon lazerle retinal yapışıklık sağlandıktan sonra gözden ikinci bir ameliyatla uygun zamanda alınır. Gazda böyle bir ikinci işlem gerekmez, kendiliğinden 20-40 gün içinde emilerek temizlenir. Gazın dezavantajı, gözde gaz varken hastanın görmesi çok bozulur ve yüksek rakımlı bölgelere hasta seyahat yapamaz. (uçak seyahati, Zigana Geçidi, yüksek rakımlı köyler, yaylalar vb.)
Retinada Yırtık Oluşurken Işık Çakması, Kurum Yağması, Göze Gölge Gelmesi Gibi Şikâyetler Olur
Retina dekolmanı olmadan önce; retinada yırtık oluşurken genellikle hastalarda ışık çakması, kurum yağması, göze gölge gelmesi gibi şikâyetler oluşur. Retinal yırtıktan su geçip retinayı ayırmadan önce retinal yırtık, lazerle tedavi edilirse ameliyata gerek kalmadan büyük oranda dekolman önlenmiş ve poliklinik şartlarında daha basit bir işlemle hastanın göz sağlığı korunmuş olur. Ama ayrılma gerçekleşirse öncelikle gözün yerinde kalması ve kurtarılması amaçlanarak cerrahi işlem yapılır. Göz kurtarıldıktan sonra görmenin düzelmesinin derecesi, hastadan hastaya değişiklik gösterir.
Tedaviye Başlamadan Önce Hastanın Tanısı Kesinleştirilmeli
Tedaviden önce kesin tanı koyulması ve hastalığın evrelendirilmesi gerekir. Tanı; iyi bir dilate göz dibi (göz bebeği büyütüldükten sonra göz arkasının) muayenesi, göz ultrasonu (USG) ve OCT incelemeleriyle konulur. Diğer göz de retina yırtığı olasılığı açısından taranır ve zayıf bölge tespit edilirse dekolman olmadan korunma amaçlı lazerlenir. Hastalığın evresi, retinanın yatıştırılma olasılığı ve görmenin düzelme beklentisi hastayla paylaşılır. Ayrıca retinal yırtık dışı ayrılma sebeplerinin de ayırıcı tanılarının konulması gerekir.
Tedavi; hastalığın klinik şiddetine, evresine, hastanın beklentilerine ve hastanın yaşadığı yerin rakımına göre hastayla birlikte planlanır. Bazen hastalığın doğası gereği, aynı hastada çoklu cerrahi girişim gerekebilmekte ve hastaya, birkaç yöntem birlikte uygulanabilmektedir. Tedavinin amacı; ilk etapta gözün bütünlüğünün korunmasını sağlamak ve bununla beraber kaybolan görme yetisinin geri gelmesine yardımcı olmaktır.
Gürcistan’dan Gelen Hastalarda Artış Var
Retina rahatsızlığı olan hastalarımız, Sağlık Turizmi ile birlikte bir süredir özellikle Gürcistan’dan gelmektedir. Tüm hastalarımızın, KTÜ Farabi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’nda ve Retina Birimi’nde, en güncel yöntemlerle tanıları konulmakta ve hastalarımız, tedavilerini rahatça olabilmektedir.