Kalınçam Vadisi için plan hazır - Turizme kazandırılacak

Kalınçam Vadisi, doğa ve aktivite turizmine katkı sağlayacak.

Kalınçam Vadisi için plan hazır - Turizme kazandırılacak

Trabzon'un Tonya ilçesindeki Kalınçam Vadisi'nin turizme kazandırılması amacıyla Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansının desteğiyle, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) ile Tonya Belediyesi iş birliğinde "Tonya Kalınçam Vadisi Master Planı" hazırlandı.


Şehrin, ilk kez master plan çerçevesinde planlanmış turizm bölgesi olan Tonya Kalınçam Vadisi'nin master planı, dünyada bir çok turizm bölgesini planlayan Avusturya merkezli bir kuruluş tarafından hazırlandı.

Öncelikli olarak doğa, aktivite ve eko turizmi hedefleyen master plan, yaklaşık bir yılda tamamlandı.

Yerel dokuyu ön plana çıkaran anlayışla hazırlandığı belirtilen master planda özellikle aile ve çocuklara yönelik aktivitelere ağırlık verildiği ifade edildi.

Master planında Kalınçam Vadisi'nde kırsal kalkınmayı desteklemek amacıyla yerel ürünlerin turizme kazandırılmasına öncelik verildiği vurgulandı.

Vadide, bölgedeki dağ oteline bağlantı için teleferik, su oyunları alanı, oyun kulesi, yerel mimari ile ahşap restoran ve sosyal tesisler, bahçeli evler, kış sezonuna yönelik oyun parkı, birçok doğa aktivitesinin yapılacağı kamp alanları oluşturulması planlanıyor.

Kalınçam Vadisi için plan hazır - Turizme kazandırılacak

Yöre mimarisine uygun gösteri, sergi ve festival alanı ile yöresel ürünlerin satışının yapılacağı marketlerin de yapılacağı vadide, seyir terasları, çiftlik alanları, doğa ile etkileşimli oyun ve eğlence aktiviteleri için birçok parkur ve alan yapılacağı kaydedildi.

Projenin maliyeti ve uygulama sürecine ilişkin diğer detayların ise uzmanlar tarafından yürütülen çalışmaların raporlanmasının ardından belli olacak.

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Tonya Kalınçam Vadisi Master Planının bölgede ilk kez planlı bir turizm konseptini ortaya koyduğunu söyledi.

EKO TURİZM VE KAMP AKTİVİTELERİ

Uzun süren çalışmaların ardından hazırlanan planın ana temasının doğa, eko turizm ve kamp aktiviteleri olduğunu belirten Hacısalihoğlu, proje ile Kalınçam Vadisi'nin tümüyle planlandığına dikkati çekti.

Hacısalihoğlu, etap etap alanlarda yapılacak çalışmalar için konseptler ortaya çıkartıldığını vurgulayarak, bu konseptlerin de uzun çalışmalar neticesinde belirlendiğini anlattı.

Turizm aktivitesinin yılın 12 ayı devam edebilmesi noktasında bir çalışmanın ortaya çıkartıldığına işaret eden Hacısalihoğlu, "Proje ile doğaya dönüş sağlanacak. Yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra kent merkezideki insanların da nefes alacağı, doğa ile baş başa kalacağı, ailelerin küçük çocukları ile bir arada zaman geçirmesine olanak veren eğlence ve dinlenme alanları bulunacak." dedi.

Kalınçam Vadisi için plan hazır - Turizme kazandırılacak

Hacısalihoğlu, proje içerisinde yer alan oyun parkurlarının tümünün doğa ile iç içe olan oyun aktivitelerinden oluştuğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Dünyada doğa turizmine büyük bir yönelim var. Karadeniz Bölgesi de bu anlamda çok avantajlı. Trabzon'da turizmi ilçelere yaygınlaştırma hedefini ortaya koyduk. Bu kapsamda da Tonya ilçemizde turizm sektörünün planlı bir şekilde gelişmesi için master plan çalışması yapıldı. Bu planda ise özellik kırsal alanın turizm sektöründen pay almasına özen gösterildi. Eko turizm, yerel ürünler ve birçok aktiviteler ile kalıcı ve sürdürülebilir bir turizm destinasyonu oluşturmayı amaçlıyoruz."

Çalışmanın örnek bir proje olduğunu ifade eden Hacısalihoğlu, "Diğer ilçelerimizin de bu tür planlı çalışmaya adım atması için girişimlerimiz devam ediyor." dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler