Trabzon’da boşanma davasında tarihi karar

Trabzon'da bir boşanma davasında tarihi bir karar verildi.

Trabzon’da boşanma davasında tarihi karar

Haber61/Haber Servisi - Levent Ustabaşı - Trabzon'un Tonya ilçesinde bir boşanma davasından tarihi bir karar çıktı. Mahkeme, boşanmaların seyrini değiştirecek bir karar imza atarak çocuğun velayetini anne-babaya 'ortak' verdi.


Trabzon Tonya’da Asliye Hukuk Mahkemesi örnek bir karara imza attı. Önceki gün anlaşmalı olarak gerçekleşen boşanma davasında taraflar mahkemeden ortak velayet talep etti.

Trabzon’da 2012 yılında evlenen ve 2 yaşında kızı olan C.G. ve S.G.  çifti ‘evlilik birliğinin temelden sarsılması, şiddetli geçimsizlik' nedeniyle nedeniyle anlaşmalı boşanmak için Tonya Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurdular.
Birbirlerinden hiçbir talepte bulunmayan çift,  ortak velayette olmasını istedikleri çocuklarının tüm giderlerinin birlikte karşılayacaklarını ve çocukla ilgili tüm kararları birlikte alacaklarını kararlaştırarak mahkemeye sundular.

Protokolün incelendiği belirtilen kararda, ortak velayete çocuğun fiilen yaşı gereği anneyle kalmasına ve babayla belirli günlerde kişisel ilişki kurulmasına karar verdi.

Taraf avukatları avukat Hatice Bekar Uzun ve avukat Hande Burma, ortak velayetin özellikle boşanma davalarında yenilik getirdiğini kanunun ön görüldüğü şekilde uygulanması halinde aile kavramına toplum düzenine ve özellikle müşterek çocuğun yararına uygun olacağını belirttiler.

ÇOCUĞUN YÜKSEK MENFAATLERİ

Avukat Burma ortak velayetle ilgili şu detayları da verdi;

“Ortak velayet talep etmediğiniz sürece mahkemece kendiliğinden karar verilmez. Yani siz ya da karşı taraf istemedikçe ortak velayet davada gündeme gelmez. Ortak velayet üzerinde her iki taraf da anlaşmalıdır ki karar bu yönde verilebilsin. Ortak velayet değerlendirilirken de çocuğun yüksek menfaatine bakılır. İlla siz istiyorsunuz diye, mahkeme ortak velayete hükmetmeyebilir. Çocuk için daha faydalı buluyorsa sadece babaya veya sadece anneye verebilir velayeti. Bu kurum, sadece yeni gerçekleşecek boşanma davalarında uygulanmayacak. Daha önce boşanmış iseniz, velayetin yeniden düzenlenmesi ve ortak velayet talepli bir dava açabilirsiniz. Kanaatime göre, anlaşmalı boşanmalarda, eğer gerçekten anlaşmalı boşanma ise, ('amaan boşanayım da lanet olsun, gerisine sonra bakarız' psikolojisiyle istemediğiniz bir protokolü imzalama durumu yoksa yani) bir araya gelip görüşebilecek şekilde ayrılıyorsanız, ortak velayeti gündeme getirebilirsiniz. Çocuk diğer ebeveynle yaşıyorsa, velayetin de onda kalacağı ihtimal dahilinde ise ve giderleri de karşılayabilecek durumda iseniz, istenebilir. Onun dışında, özellikle kadınlar açısından, uygulamada çok yaygınlaşmadığından temkinli olmak gerekir, diye düşünüyorum. Yani iş yine ebeveynlere düşüyor. 

Düzenleme ne getirirse getirsin, avukatınız ne talep ederse etsin, mahkeme neye hükmederse hükmetsin, vatandaşın anladığı ve uyguladığı önemli oluyor. Boşanan ve ilişkisi sona eren karı-kocadır, eşlerdir. Ebeveynler değil. Bu düşünce ile çocuk için her zaman bir araya gelme (mezuniyet, düğün, hastalık vb) zorunluluğu / ihtimali de göz önünde bulundurularak hareket edilmeli, çocuklar, eşler arasındaki kavgaya, evliliği bitiren olaylarda yaşanan hırslara kurban edilmemelidir.”

Trabzon’da boşanma davasında tarihi karar

Trabzon’da boşanma davasında tarihi karar

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler