Kaşüstü Kavşağı Mayın Tarlası – Bitirilememesinin sebebi belli oldu

Yapımı devam eden ve bir türlü nihai sona ulaşamayan Kaşüstü Kavşağı’nın bitirilememesinin nedeni belli oldu.
Kaşüstü Kavşağı Mayın Tarlası – Bitirilememesinin sebebi belli oldu

Haber61 – Haber Servisi – Tuncay Lakot – Emrah Paça (Kaynak gösterilmeden kullanılamaz) – Trabzon’un Yomra ilçesinde yapımına başlanmasının üzerinden uzun bir süre geçmesine rağmen bir türlü tamamlanamayan Kaşüstü Kavşağı Dal-Çık Projesi’nin bitirilememesinin nedeni belli oldu.

İlk olarak köprülü kavşak olarak planlanarak 55 Milyon TL’ye ihalesi yapılan proje, gelen tepkiler üzerine revize edilerek Dal-Çık şeklinde yeniden projelendirilerek tekrar ihale edildi. İkinci ihale sürecine kadar ilk ihaleyi alan firma çalışmaya başladı. Daha sonra revize edilen projenin maliyetinin artması sonucu proje, 117 Milyon TL bedelle ikinci ihaleyi alan firmaya teslim edildi. Yer teslimi yılbaşı itibari ile yapıldı ve koordinasyon süreci sonrasında çalışmalar başladı.

Kaşüstü Kavşağı Mayın Tarlası – Bitirilememesinin sebebi belli oldu

PARASINI ALAN VATANDAŞLAR YERİNİ TERK ETMİYOR

Kaşüstü Kavşağı Dal-Çık Projesi’nin bu kadar uzamasının başlıca nedenlerinden birinin ise yapılan kamulaştırmalar sonrasında 2-3 ay öncesinden paralarını alan vatandaşların yerlerini terk etmemesi olduğu öğrenildi. Kamulaştırma yapılan yerlerde bazı işyerlerinin sundurmaları, reklam panoları ve masalarının olduğu ve bu kişilerin kamulaştırma yapılmasına rağmen yerlerini terk etmeyerek yüklenici firmayı mahkemeye verdiği ve bu nedenle sürecin uzadığına dikkat çekildi. Yaşanan bu süreçte sürenin kısaltılması için Trabzon Valiliği’yle yapılan yazışmaların yanı sıra, Yomra Kaymakamı Hasan Balcı ve Yomra Belediye Başkanı İbrahim Sağıroğlu’nun birebir görüşmeleri ile ilerlemeye çalışıldığı öğrenildi.

PROJEDEKİ ANA SIKINTI ELEKTRİK HATLARI

Kavşak projesinin bitirilememesinin en önemli nedeni, bölgeden geçen ve yüksek voltaja sahip elektrik hatları. Bu hatların geçici olarak proje dışına alınması ve projenin bitirilmesi sonrasında kalıcı olarak yerine konulması gerektiği vurgulandı. Ancak elektrik şirketinin bu geçici çalışmayı, maliyetinin yüksek olması dolayısıyla yapamaması projeyi sekteye uğrattı.

Öte yandan bu yüksek voltajlı elektrik hatlarının olması dolayısıyla çalışanların hayatlarının tehlikeye girdiği ve bu nedenle operatörlerin ve şantiye şeflerinin çalışmak istemediği gelen bilgiler arasında.

BAKAN ALBAYRAK DEVREYE GİRDİ

Yapılan yazışmalarda Karayollarının bu taşımayı yapmaya kanunen yetkisi olmaması ve diğer kurumların da böyle bir maliyeti karşılayacak maddi durumlarının olmaması işleri iyice içinden çıkılamaz hale getirdi. Yüklenici firmanın bazı noktalarda bu taşıma işlemini kendisinin yaptığı öğrenildi. Gelinen 4.5 aylık sürede sadece bir hat elektrik şirketi tarafından taşınırken konu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a aksettirildi. Bakan Albayrak’ın devreye girmesi ile bundan sonra yapılacak olan taşıma işlemlerinde daha hızlı bir şekilde yol alınacağının niyeti ortaya kondu.

150 METREDE BİR MENFEZ AYRILDI

Proje içerisinde Karayollarının talimatı ve yüklenici firmanın planlaması ile su, doğalgaz, elektrik ve ileriki yıllarda doğacak yeni hatlar için her 150 metrede bir olacak şekilde dikine menfez geçişleri bırakıldı. Projenin tünel kısmının tamamlanması sonrasında üst peyzaj çalışmalarına geçilmeden bu çalışma yapılacak. Bu menfezler projeye işlendi.

MAYIN TARLASI

Su, yağmur suyu ve kanalizasyon hatlarının bölgeyi adeta mayın tarlasına çevirdiği öğrenildi. Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile yapılan görüşmelerde bölgeden geçen su, yağmur suyu ve kanalizasyon hatlarının yerlerini gösteren haritalar istendi. Ancak bu haritalarda dahi olmayan, çok eskilerden kalan kaçak hatlar, yağmur suyu hatlarına bağlanan kanalizasyonlar ve sürekli patlayan hatlar sıkıntının bir başka sebebi olarak öne çıkıyor.

GARANTİLİ DRENAJ SİSTEMİ

Yapımı devam eden projede 750 metrelik tüneli su basmasını önlemek için bazı tedbirler alındı. Proje firması, bu soruna karşı olarak yapılan su geçirmeyen duvarların altına, 2 tane 200’lük drenaj borusu ve bu boruları tahliye etmek için bir tane 600’lük tahliye borusundan oluşan 4’lü drenaj sistemi öngördü. Ancak Karayolları bu drenaj sisteminde yer alan 2 adet 200’lük drenaj borularının sayısını 4’e, büyüklüklerini 300’e çıkardı. Bir adet olan 600’lük tahliye hattını ise 800’lük yaptı ve adedini de 2’ye çıkardı. Drenaj sistemi öngörülen su miktarının 3 katı oranında yedeklendiği belirtildi.

15-20 GÜN İÇİNDE TRAFİK RAHATLAYACAK

Kaşüstü Kavşağı Dal-Çık Projesi’nde elektrik şirketi dışında bütün sorunların çözüldüğü vurgulanırken 15-20 gün içinde açılacak olan iki geri dönüş kavşağı ile trafiğin büyük ölçüde rahatlaması bekleniyor. Tünelin Yomra tarafındaki çıkış noktasında yapılan çalışmaların bitmesi ile Ramazan Bayramının hemen sonrasında trafik akışı güney bölgesine alınacak. O bölgede asfalt altı çalışmalarının tamamlanma aşamasına geldiği öğrenildi.

NE ZAMAN TAMAMLANACAK?

Projenin nihai olarak bitirileceği tarih ile ilgili olarak çeşitli görüşler ortaya atılırken Elektrik şirketi ile yapılan görüşmelerin süreyi biraz daha uzatabileceği ve yılbaşına kadar projenin tamamlanacağı ifade edildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
28 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir