Ordu’da 112 Boğulma uyarılarında bulundu
Ordu İl 112 Ambulans Servisi Başhakemi Dr. Adnan Sert, sıcakların artması ile birlikte serinlemek için deniz veya gölete girmek isteyen vatandaşları boğulmalara karşı uyarırken, yaşanabilecek boğulma olaylarında ilk müdahalenin ilk yardım bilen kişiler ta
Yayınlanma:
Ordu İl 112 Ambulans Servisi Başhakemi Dr. Adnan Sert, sıcakların artması ile birlikte serinlemek için deniz veya gölete girmek isteyen vatandaşları boğulmalara karşı uyarırken, yaşanabilecek boğulma olaylarında ilk müdahalenin ilk yardım bilen kişiler tarafından yapılması gerektiğini söyledi.
Yaz aylarının gelmesi ile birlikte artan sıcaklardan bunalan vatandaşlar serinlemek için deniz, dere ve göletlere akın ediyor. Ordu'da da boğulma tehlikesiyle karşılaşmamak için tedbirler alınması gerektiğini belirten Ordu 112 Başhekimi Dr. Adnan Sert, vatandaşlara uyarılarda bulundu. Vatandaşların güvenli alanlarda denize veya göllere girmesi gerektiğini belirten Sert, 112 Acil Servisi tarafından müdahale edilen boğulma vakaları hakkında da bilgiler verdi. Boğulma anında yapılması gerekenleri anlatan Sert, ilk müdahalenin ilk yardım bilenler tarafından yapılmasının hayati önem taşıdığını belirtti.
"SERT: "BOĞULMA OLAYLARINDA KALP MASAJI UZUN TUTULMALIDIR"
Boğulma vakalarının önüne geçmenin ve yapılacak olan ilk yardımın önemine vurgu yapan Dr. Adnan Sert, "Vatandaşlarımız denize veya gölete girecekse buraların güvenli alanlar olması lazım. Belediyelerin halka açtığı, can kurtaranların bulunduğu plajlar boğulma vakalarını azaltan etkenlerdir. Ayrıca boğulma anında akıntıya karşı yüzmek, insanı yoran ve direncinin düşmesine etki eden en önemli olaydır. Bu sebeple akıntının yönüne giderek yardım gelene kadar boğulma riskini azaltmış olursunuz. Gittiğimiz vakalara baktığımız da, boğulan kişiye yardım etmek isteyenlerin daha çok boğulma tehlikesi yaşadığını gözlemliyoruz. Boğulma olaylarında en önemli husus ise denizden çıkarılan kişiye uygulanacak olan ilk yardımdır. Burada ilk yardımı kesinlikle bilenler yapmalıdır. Bilmeyenlere uyarımız ise bizim tabirimizle 'Bilmiyorsan hastaya zarar verme" düşüncesidir. Bunların dışında boğulma tehlikesi geçiren kişiye kalp masajı daha fazla yapılır. Çünkü, deniz suyunun sıcaklığı, insan vücudu için 'soğuk' kabul edilir. Su içerisinde uzun süre kalan kişinin bütün yaşamsal faliyetleri ve metabolizması yavaşlar. Bu yüzden aradan saatler geçse bile kişi kalp masajına ve suni solunuma cevap verebilir. Yani yaşama ihtimali olabilir. Bu sebeple boğulma vakalarında kalp masajı uzun tutulması gerekir" dedi.
"6 AYDA 8 BOĞULMA VAKASINA MÜDAHALE EDİLDİ"
Ordu'da yaşanan ve 112 Acil Servisine intikal eden vakalar hakkında bilgiler veren Dr. Sert, "Ordu'da 2015 yılının ilk altı ayında Ordu İl 112 Ambulans Servisi Başhekimliği olarak toplamda 8 vakaya müdahale ettik. Bu vakaların 3'ü Ünye'de 2'si Altınordu'da diğerleri ise Korgan, Ulubey ve Gülyalı ilçelerinde yaşandı. 2014 yılında Ordu genelinde ise toplamda 41 vakaya müdahale ettik" diye konuştu.
Dr. Adnan Sert, ayrıca boğulma vakaları sırasında çevredekilerin zaman kaybeden 112 Acil Servis ekiplerine haber vermesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.