Rusya'ya ihracatın artması için güven ortamı oluşmalı

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Türkiye'den Rusya'ya yaş meyve sebze ihracatı yapan her 10 firmadan 5'inin, bu ticari faaliyetini Doğu Karadeniz Bölgesi'nden gerçekleştirdiğini belirterek, "Dolayısıyla Türkiye ile Rusya arasında yaşanan kısıtlamadan, en çok bölgemizdeki ihracatçılar mağdur oluyor." dedi.

Rusya'ya ihracatın artması için güven ortamı oluşmalı

Gürdoğan  yaptığı açıklamada, Türkiye ile Rusya'nın domates ve vize konusu dışındaki tüm kısıtlamaları karşılıklı olarak kaldırma kararının kendilerini sevindirdiğini ifade ederek, "Yine de Rusya'da krizin domates dışında çözülmesi, 'Rusya'daki kriz çözüldü' anlamı taşımıyor. Örneğin vize sorunu var, bunlar tam anlamıyla çözüldükten sonra tüm sorunlar çözülür." diye konuştu.

Türkiye'den Rusya'ya yaş meyve ve sebze ihracatı yapan her 10 firmadan 5'inin, bu ticari faaliyetini Doğu Karadeniz Bölgesi'nden yaptığını vurgulayan Gürdoğan, şöyle devam etti:

"Bölge ihracatçılarımızın Rusya'da gemileri bulunuyor. Dolayısıyla Türkiye ile Rusya arasında yaşanan kısıtlamadan, en çok bölgemizdeki ihracatçılar mağdur oluyor. Türkiye ve Rusya arasındaki sorunun çözülmesi noktasında en üst düzeyde adımlar atılmasını çok önemsiyoruz ancak yine de iki ülke arasında güven ortamının tekrardan oluşması lazım, çünkü orada yatırımları olan veyahut yatırım yapacaklar için şu anda güven ortamı tam anlamıyla söz konusu değil. Türkiye ile Rusya arasında güven ortamının tam anlamıyla yeniden oluşturulması için zamana ve iki ülkenin siyasilerinin de bu güven ortamının oluşturulması için yeni söylemlerde bulunmasına ihtiyaç var."

"Rusya'nın lojistik üstünlüğünü kullanmamaz lazım"

Türkiye'nin, Rusya ile ticaretinin, sadece ticari bir faaliyet olarak değerlendirilmemesi gerektiğine işaret eden Gürdoğan, şunları kaydetti:

"Rusya'nın lojistik üstünlüğünü kullanmamaz lazım. Buna göre de gerek demiryolları gerekse ulaşımda diğer yeni arterlerin açılması konularını dikkatle takip etmemiz gerekiyor. Yapılacak çalışmalarla yeni arterlerin devreye girmesi sayesinde Rusya'ya, Sarp Sınır Kapısı'ndan karayoluyla çok daha hızlı girebileceğiz. Bu gelişmelerin de hızla değerlendirilmesi lazım. İki ülke arasında son yaşanan gelişmeler elbette önemli ancak yeterli değil. İhracatçılarımız güven ortamının yeniden oluşturulmasını, vizelerin kalkmasını ve diğer yarım kalan işlerin ve görüşmelerin tamamlanmasını istiyor."

Gürdoğan, DKİB'in sorumluluk alanındaki Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'den 2017 yılının ocak-nisan döneminde 475 milyon 374 bin 949 dolarlık ihracat gerçekleştiğini belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

"Bölgemizden geçen yılın aynı döneminde 468 milyon 866 bin 611 dolarlık ihracat yapıldı. Yılın ilk dört ayında bölgemizden 98 ülkeye ihracat gerçekleştirdik. Bu dönem içinde en fazla ihracat yaptığımız ilk beş ülke İtalya, Almanya, Fransa, Gürcistan ve Rusya Federasyonu oldu. Rakamlar bize gösteriyor ki Rusya'ya yapılan ihracatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 45 oranında artış yaşandı. Rakamsal olarak, Rusya'ya en çok ihracat yapan bölgesel ihracatçılar bizim bölgemizde bulunuyor. Rusya’nın uyguladığı ambargonun tam olarak kaldırılması durumunda ilimizden yapılan ihracat daha da artar. Çalışan gemiler zarar etmez, çalışanlar işsiz kalmaz. İhracat adeta bir zincirdir ve kesilen zincirin halkasını yeniden yerine koymamız lazım. Sochi hattının yeniden açılması, gemilerin çalışması, bunların hepsi güven ortamını artıracaktır."




 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler