TMO taban fiyatı acilen yükseltmeli
Saadet Partisi Trabzon İl Başkanı Cevat Kurt, TMO'nun belirlediği fiyatın gelecek sezon fındık alımında üreticileri mağdur edeceğini belirterek "Acilen fiyata müdahale edilsin" çağrısı yaptı.
Yayınlanma:
Saadet Partisi İl Başkanı Cevat Kurt yazılı açıklama yaparak, TMO'nun belirlediği fındığın taban fiyatına dikkat çekti.
Bölgenin en önemli ürünü ve geçim kaynağı fındığa verilen değerin düşük olduğunu ve fiyatlara acilen müdahale edilmesi gerektiğini ifade eden Cevat Kurt, "TMO üzerine düşeni yapmalı" dedi.
Cevat Kurt'un açıklaması şu şekilde:
"Fındık, sadece bölgemizin değil ülkemizin de en önemli tarım ürünleri arasındadır. Fındık ülkemiz açısından stratejik bir üründür zira dünya fındık ticaretinin yaklaşık yüzde 75’ini, üretimin de yaklaşık yüzde 60'ını Türkiye gerçekleştirmektedir. Türkiye'de 500 binin üzerinde üretici faaliyet göstermektedir. Fındık üretim ortalaması ise son 10 yılda yaklaşık 600 bin ton civarında gerçekleşmektedir. Bilhassa bölgemizde bakıldığında da, fındık birçok ailenin geçim kaynağıdır ve oluşturduğu gelirle bölge ekonomisinin de can damarlarındandır.
Böylesine önemli bir ürün olan fındıkta son aylarda üretici aleyhine dalgalanmalar yaşanmaktadır. Hükümet yetkilileri de bunun farkındadır. Bunun önüne geçebilmek için TMO, 24 Nisan Pazartesi gününden itibaren Giresun kalite fındığı kilogramı 10,5 liradan, Levant kalite fındığı ise kilogramı 10 liradan alınacağını açıklamıştır. Fakat bölgemizdeki üretici birlikleri, haklı olarak bu fiyatları eleştirmiş, açıklanan fındık alım fiyatının yeniden gözden geçirilerek, üretici lehine revize edilmesini istemişlerdir. Hatta yapılan açıklamalara bakılırsa, (Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan) TMO tarafından Giresun kalite fındığı kilogramının 10,50 liradan, levant kalite fındığı ise kilogramı 10 liradan alınacağının açıklanmasının ardından, 10 liranın üzerinde işlem gören fındık fiyatının 9,00 ila 9,50 liraya gerilediği söylenmektedir.
Serbest piyasada 2015 yılında 17,50 liraya kadar çıkan, geçen sene de 12 lira civarında işlem gören fındıkta TMO’nun yaptığı açıklama bizleri şaşırtmıştır. Sanki TMO, ‘Fındık fiyatlarında son nokta budur ve artık artış olmaz’ der gibi bir anlayıştadır. Üretici de yeni sezon öncesinde elinde kalan fındığı bu fiyatlardan elden çıkarmaya başlayacaktır. Biz bu açıklamalara şüpheyle yaklaşıyoruz. Çünkü piyasayı düzenlemek amacıyla böyle bir adım atılmaz. Yine meslek odalarından yapılan açıklamalara bakıldığında 8 lira civarındaki fındık, serbest piyasada 9,25 ila 9,50 lira arasında alınmaya başlandı. Demek ki TMO daha yüksek bir fiyat açıklamış olsaydı, serbest piyasada fındık fiyatı da daha artacaktı. Bu bağlamda, TMO’nun taban fiyatını acilen tekrar gözden geçirmesi ve üretici yararına açıklaması gerekmektedir. Konunun uzmanlarının yaptığı açıklamalara göre, fındık yeni sezona kesinlikle 10 liranın üzerinde başlayacaktır. Haliyle TMO’nun açıkladığı bu fiyat, belki de yeni sezon öncesinde fiyatların belirlenmesinde etkili olacak ve korkarız ki üretici aleyhine gelişmeler yaşanacaktır. TMO bu konuda üzerine düşeni acilen yapmalı, konunun tarafları da sürece müdahale etmelidir.
İhracatımıza konu olan fındığımız her yıl ülke ekonomisine yaklaşık 1 ila 1,5 milyar dolar katma değer sağlamaktadır. Üstelik bu katma değer ithalat girdisi olmayan net bir katma değerdir. Böylesine ülke ekonomisi için önemi olan bir ürünü sıradanlaştırmamak, gereken önemi vermek gerekir.
Yeri gelmişken önemli bir hatırlatma da alan desteği ile ilgili yapmak isterim. Bilindiği üzere AB destekli fındık üreticisine dönüm başı hesabı ile destek verilmektedir. Bakıldığında ne zararı ver denilebilir, ancak; üretici fındık fiyatı düşük olduğundan fındık ürünü ile uğraşmaktansa dönüm parası ile yetinmeyi tercih eder olmuştur. Özellikle gurbette bulunan Trabzonlu üreticiler maliyetlerin yüksek olması sebebi ile fındık bahçelerine gereken ilgiyi göstermemektedir. Kanaatimiz odur ki; alan bazında verilen bu desteğin ürün bazında verilmesi, üreticiyi daha verimli ve kaliteli fındık üretmeye teşvik edecektir. Fındık fiyatlarının da taban fiyatının en az 15tl olması gerektiğini ve bu durumda yine üretimin kalitesinin ve veriminin aratacağını söylüyoruz.
Ülkeyi yönetenlere seslenerek diyorum ki; artık toplumun önemli bir kesimini oluşturan fındık üreticisinin menfaatlerini gözetme zamanıdır. Referandum sonuçlarına baktığımızda Karadeniz bölgesi yine size en büyük desteği verdi. Sizde artık bu milletin ekonomisini direk olarak etkileyen fındık ve benzeri meselelerde vatandaşın yanında durun.
AKP’nin 15 yıllık iktidarı döneminde FİKOBİRLİK yanlış uygulamalar sonunda devre dışı bırakarak, üretici adeta tüccarın insafına terk edildi. Şimdi de çözüm diye getirilen TMO uygulaması fındık fiyatını 10tl olarak açıklayarak, fındığın ederi budur demiştir. Tüccarın eline üretici aleyhine bir pazarlık kozu vermiştir. Bu kabul edilemez bir fiyattır. Yıllardır fındıktan hak ettiği geliri elde edemeyen üretici bu açıklama ile çok daha sıkıntılı bir duruma düşmüştür."
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.