"Trabzon doğunun Antalya'sı olabilir"
“Trabzon Turizm Eylem Planı “ mecliste yapılan oylama ile İlgili Trabzon Büyükşehir Belediyesi birimleri tarafından çalışmalarında değerlendirmek üzere kabul edildi.
Trabzon Büyükşehir Belediyesi Ekim Ayı meclis toplantıları devam ediyor.
Toplantının bugünkü oturumuna Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu başkanlık etti.
Toplantıda Kent Ekonomisi ve Meslek Odaları Komisyonundan gelen 1 madde, Plan ve Bütçe Komisyonundan gelen 4 madde ve İmar ve Bayındırlık Komisyonundan gelen 5 madde görüşüldü.
Mecliste ilk olarak Turizm Eylem Planı ile alakalı müzakere yapıldı.
Trabzon Kent Konseyi Başkanı Hasan Karal hazırlanan raporu sunum halinde mecliste bilgilendirme yaptı.
“Turizm sürdürülebilir olmalı ve biz neler yapmalıyız?” sorusuna cevap veren Karal ilk olarak anket yapıldığını belirtti. 2Bin 394 sektör çalışanından veri alındı ve bu 2 Bin 343 anket geçeli sayıldı. 10 farklı sektör temsilcisi bu konuda destek verdi.
Soruları hazırlarken şehrimizde olan birçok noktayı belirleyerek yola çıkıldı ve anket uygulandı. Ankete katılanlardan farklı görüşlerini de sorduk. 6 bin sayıda veri elde ettik. Bu verileri değerlendirerek nihai sonuca vardık. Sonuçta güçlü ve zayıf yönümüzü gördük. Güçlü yönümüzün olduğunu gördük bunu korumamız lazım. Zayıf yönlerimiz de var ama burada güçlü yönlerimizi korumamız gerekiyor.
Anket sonucunda şu verileri elde ettik:
Güçlü yönlerimizi korumak için sektör kendini eleştiriyor.
Trabzon güvenli bir şehirdir sorusuna yüzde 95 olarak güvenli deniyor.
Trabzon 4 mevsim turizme elverişlidir diyor paydaşlarımız ama bunları değerlendirmede sıkıntı yaşıyoruz.
Zayıf yönlerimize baktığımızda en fazla “çalışan personel eğitimli midir?” sorusuna katılan oranı oldukça düşük. Kalifiye elemanları başka şehirlere kaptırıyoruz. Bunun önüne geçmemiz lazım.
Başka bir madde olarak fiyatlandırmada sıkıntıları var.
Turizm paydaşları ile de toplantılar yaptık ve bu soruları tüm paydaşlara da gönderdik ve onlardan gelen cevapları da analiz ederek neler yapabiliriz araştırdık.
Trabzon doğunun Antalya’sı olabilir. Sahille buluşma adına çalışmalar yapılıyor ama yeterli değil. Sahilde olan ama sahille buluşamayan bir şehirde yaşıyoruz. Trabzon sahille buluşması halinde doğunun Antalya’sı olabilir.
Özellikle sahil yolundaki yükün azalması konusunda öneriler var. Güney Çevre Yolu yapılarak bu yol rahatlatılabilir. Trabzon’un ulusal ve uluslararası anlamda tanıtım sorunu var. Bu şehrin dışarıya tanıtımının yapılması son derece önemli.
Trabzon 4 mevsim Turizm yapılabilir ama bunu yapamıyoruz. Bunu 3-4 aya sığdırıyoruz. Biz şehir olarak sürdürmek istiyorsak 4 mevsime yayılmamız lazım ve bunu iç ve dış turizm olarak yapmamız lazım.
Alternatif ulaşım başka konu. Büyükşehir Belediyesi’nin Ulaşım Master Planı var ama Turizm konusunda, ulaşım konusunda değişik sıkıntıyı işaret etmişler. Özellikle Avrupa Bisiklet rotasının Trabzon’dan geçmesinin önemli olduğu belirtiliyor.
Özellikle gençlerin ve engellilerin zaman geçirecekleri yerlerin yetersiz olduğu eleştirisi var. Bu konuda çalışmaların önemine vurgu yapılmış.
24 saatte her yaşta insan ve canlı için güvenli bir şehiriz ama 24 saat yaşayan bir şehir miyiz? Bunu sağlamak zorundayız.
Trabzon yöresel yemek ve içeceklere döndüğümüzde zengindir ama işin mutfağına döndüğümüzde bunun öyle olmadığını gördük. Gastronomi anlamında çalışmalar yapılmalı.
Turizm tesisleri yeterli değil.
Güçlü yönlerimiz çok fazla.
Kayıt dışı turizm oldukça fazla. Bunun önünde geçmemiz lazım.
Bir başka konu turizm alanlarında çarpık yapılaşma.
Fiyatlandırılmalar kişiye özel yapılıyor. Fiyatlandırmanın net olması ve müşteriye sunulması gerekiyor.
Tehdit ve fırsatlar var.
Fırsat olarak Trabzonlu turizmin farkında.
Tehdit olarak Gürcistan yakınımızda ve çevremizde bileşenler var. Ama bu tehdidi fırsata çevirebiliriz. Trabzon’a gelenler yerleşmek istiyor bunu fırsata çevirebiliriz.
Anlayış olarak kendimizi geliştirmemiz gerekiyor. Ortak akılla hareket temiz gerekiyor. Dünyadaki olumsuzluklardan etkileniyoruz bunlar da tehdit olarak bize yansıyor.
Fırsatlarımız çok az da olsa tehditlerimiz var. Fırsatlarımızı artırmak ve tehditleri de yok etmek için çalışmalıyız. Böyle bir sunum hazırladık meclisimize sunduk.” İfadelerini kullandı.
Kent Konseyi başkanı Hasan Karal’ın sunumu sonrası konuşma yapan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu “Bu yapılan çalışma. Biz bunu kabul ettiğimizde meclis kararı olmayacak. Tavsiye niteliğinde bunu alacağız. Burada tarihi bir an yaşanıyor. İlk kez kent konseyinin bir çalışması burada görüşülüyor. Kent Konseyinin hazırladığı raporu bu şehrin en önemli karar organına sunması önemli bir şeydir. Biz bir işi ya yaparız ya yapmayız. Bizim Kent Konseyine yaklaşımımız dostlar alışverişte görsün değil, tarafsız, bağımsız işlerini yapmasını sağlarız. Trabzon için çalışmalar yapmasını sağlarız. Kent Konseyine bir yer tahsis ettik. Aynı zamanda Kent Konseyinin 2022 yılında kendi bütçesini oluşturacağız. Özerkliğine kavuşturmak istiyoruz. Yeri geldiğinde bizi de eleştirsinler, bize yol göstersinler. Bu çalışmayı kıymetli buldum. Her gün konuştuğumuz şeyler olabilir ama bunların bir araya toplanması önemli. Bugünkü yaptığımız şey Trabzon tarihinde bir ilk tir, çok kıymetli buluyorum. Bu raporda emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Daha sonra “Trabzon Turizm Eylem Planı” mecliste yapılan oylama ile Trabzon Büyükşehir Belediyesi birimleri tarafından çalışmalarında değerlendirmek üzere kabul edildi.
Haber61 - Haber Servisi -