Trabzon'da elektrik bile olmayan yaylada doğal yaşam

Tonya'daki bu yaylada vatandaşlar doğal yaşam sürüyor
Trabzon'da elektrik bile olmayan yaylada doğal yaşam

Trabzon'un Tonya ilçesindeki Kumananda Yaylası, doğal güzelliği ile ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Ladin ormanlarının arasındaki yaylada, yaz aylarında kalanlar teknolojiden uzak yaşıyor. Elektrik ve telefon hattı bulunmayan, cep telefonlarının da çekmediği yaylada vatandaşlar, gaz lambaları ile aydınlattıkları ahşap evlerinde doğal bir yaşam sürüyor.

Doğu Karadeniz'de imar kirliliği tartışmalarının yaşandığı bir çok yaylanın aksine Tonya ilçesindeki Kumananda yaylası bozulmamış doğal yapısı ile dikkat çekiyor. Ladin ormanlarının arasında yer alan ve yıllar önce inşa edilen doğayla uyumlu ahşap evleri ile dikkat çeken yaylada yaz aylarında kalanlar teknolojiden uzak yaşıyor. Elektrik ve telefon hattı bulunmayan, cep telefonlarının da çekmediği yaylada vatandaşlar, gaz lambaları ile aydınlattıkları ahşap evlerinde doğal bir yaşam sürüyor. Yaylacılar, doğal güzelliğinin bozulmaması için araç yolunun yayla içerisine de izin vermedi. Hayvancılıkla geçimini sağlayan yayla sakinleri elde ettikleri doğal süt ürünleri ile besleniyor. Haziran ayında çıktıkları yaylada yaz aylarını geçiren yaylacılar, eylül ayı sonunda köylerine geri dönüyor.  



'KOMŞULUK İLİŞKİLERİMİZ ÇOK İYİ'

Yaylada kalan Şadiye Baştan, dedelerinden miras kalan yaylayı koruduklarını ve gelecek nesillere aktaracaklarını belirterek Yaylamızı dededen, babadan böyle aldık. Böyle devredeceğiz. Yaylamızda yol yok, elektrik yok, telefon yok, kendi halimizde doğal bir şekilde yaşıyoruz. İneklerimiz yaylaya yayılıyor. İneklerin beklenmesi, gelip gitmesi yok.Evlerimiz ahşap, yaylamızda komşuluklarımız çok iyi, komşularımızla birlikte gidip, geliriz, akşamları oturup sohbet ederiz.ö dedi.


Osman Zeki Baştan da, ?Bu yayla çok eski bir yayladır. Evlerimizin hepsi ahşap, yaylada komşuluk ilişkileri çok iyi. Bu yaylada elektrik yok. Elektrik olmayınca televizyonda yok, o yüzden dünya ile irtibatımız kesiliyor.ö diye konuştu.
Leyla Bostan ise ?Bütün evlerimiz burada ahşaptır. Beton evleri yaylamıza sokmak istemiyoruz. Böyle gelip geçmesini istiyoruz. Çocuklarımızda bu evlerimizi seviyor. Buralara gelip yatıp, gezip gidiyorlar.ö ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
  • Serdal / 23 Eylül 2018 Pazar 13:09

    Cennet misali....

    Yanıtla (0) (0)
  • hasan / 23 Eylül 2018 Pazar 15:11

    araplar duymasın ! bir orası kalmıştı gitmedikleri

    Yanıtla (0) (0)
  • pulli / 23 Eylül 2018 Pazar 17:48

    doğal yaşam tamamda.Modern dünyada da bulunmak lazım.Her ortamda yaşamalı.Doğal yaşam emeklilikte olur.

    Yanıtla (0) (0)
  • oguz / 23 Eylül 2018 Pazar 22:02

    araplar yakinda beton yiginina cevirir boyle guzellikleri haber yapip milletin gozune sokmayin

    Yanıtla (0) (0)
  • Yusuf baştan / 23 Eylül 2018 Pazar 22:39

    Bu yayla bizim köyümüzün en güzel orjinal doğası bozulmamış bir yayladır aynı zaman bu yayla iki sulalenindir yabancı yoktur ve olma imkanıda yok

    Yanıtla (0) (0)
  • Aydın Baştan / 25 Eylül 2018 Salı 11:17

    Kumanda yaylamız havasıyla doğa güzelliği ile geçmişten günümüze bozulmadan korunan sabahları kuş sesiyle uyanılan, ağşap evlerin kendisine has kolusu ile huzur dolu bir yalancı cennet misali... Benim ilaçım yayla türküsundeki gibi şifa kaynağı oksijenin tam merkezi... Bu akşam nasipse sendeyim yaylammmm

    Yanıtla (0) (0)
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir