Trabzon'da sığınmacı öğrenciler TEOG mağduru oldu
Trabzon'da yaşayan sığınmacı öğrenciler, yanlış yönlendirme nedeniyle TEOG sınavına giremediklerini ve okula kayıt olamadıklarını söyledi.
Yayınlanma:
Haber61 / Özel Haber / Selay Saykal
Trabzon'da sığınmacı statüsünde bulunan yabancı uyruklu 8 öğrenci, TEOG sisteminin mağduru olarak 2017-2018 eğitim öğretim yılında okula kayıt yaptıramadı.
8 SIĞINMACI ÖĞRENCİ MAĞDUR
Yaşları 14 ila 15 arasında değişen yabancı uyruklu 8 öğrenci Cumhuriyet Ortaokulu’nu tamamladı.Okul Müdürü'nün TEOG sınavı konusunda kendilerini yanlış yönlendirmesi nedeniyle ilk TEOG sınavını kaçıran öğrenciler, istedikleri okula kaydolmamamanın üzüntüsünü yaşıyor.
Okula kayıt yaptıramadıkları için Afganistan Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Muhammet Gül'e durumlarını anlatan öğrenciler, yetkililerin sorunlarına bir çözüm bulmasını bekliyor.
Öğrencilerin durumuyla ilgili bilgi veren Afganistan Hazaraları Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Muhammet Gül, geçtiğimiz yıl da buna benzer çok sayıda durumla karşılaştıklarını ve bu yıl kendisine bu konuda müracat eden 8 öğrenci olduğunu söyledi.
"ORTAOKUL MÜDÜRÜ YANLIŞ YÖNLENDİRDİ"
Cumhuriyet Ortaokulu mezunu Afgan uyruklu öğrencilerin okul müdürü Hüseyin Keleş'in yanlış yönlendirmesi ve TEOG sisteminin yarattığı boşluğun kurbanı olduğunu söyleyen Muhammet Gül, şöyle konuştu: "Okullar başlamadan 1 hafta önce okula yerleşemeyen bu çocuklar bize başvurdu. Uluslararası Koruma Başvuru Sahibi statüsünde olan sığınmacı ve göçmenler, yasalara göre her Türk vatandaşının tabi olduğu tüm uygulamalara girmek durumunda, hak sahibi. Ama Cumhuriyet Ortaokulu Müdürü hocamız Hüseyin Keleş, çocuklara TEOG sınavına girmelerine gerek olmadığını, girerlerse yerleşemeyeceklerini söylemiş ve çocuklar da imtina etmişler. Çocuklar, sınıf öğretmeni ve diğer hocaları 'Neden TEOG'a girmediniz' diye sorduklarında yaptıkları yanlışı fark etmişler. İkinci sınava girdiler ama TEOG'da girilen her sınavın puanları toplanır, sonuç ikiye bölünür, gerçek sınav sonucu ortaya çıkar. Çocuklar tek sınava girdikleri için puanları yetmiyor. Mesela bir çocuğumuz sınavdan 400 puan almış ama ilk TEOG sınavına girmediği için aldığı puan 200 oluyor ile hiçbir yere yerleşemiyor."
OKUL BULUNAMADI, TEKNİK LİSE'YE YÖNLENDİRİLDİLER
Çocukların ikinci TEOG sınavından yüksek puan aldıklarını ancak sistemsel hata nedeniyle çocukların sadece 80. Yıl Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'ne gidebileceği söylediğini savunan Muhammet Gül, "Şu anda yerleşecek okul bulunamadığı için bu çocukların 80. Yıl Teknik Meslek Lisesi'ne yerleşebileceğini söylediler. Bu da TEOG'dan dolayı. Konuyla ilgili Trabzon Valiliği, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ve ilgili kurumlara başvurumuzu yaptık ama ne yazık ki onların da ellerinden gelen bir şey yok. Çünkü TEOG buna engel. Okumak isteyen bu çocuklar okul müdürünün sözüne güvenerek hareket ettiği için şimdi sorunu yaşıyor. Çocuklar ve aileleri haklarını aramak için yasal yollara başvuracaklar. Türkiye'deki her çocuk gibi okumak onların da hakkı." dedi.
"CUMHURBAŞKANIMIZ VE BAKANIMIZ ÇOCUKLARA ÇARE BULABİLİR"
Alternatif olmadığı için çocukların okumaktan vazgeçme noktasında olduğunu belirten Gül, "Bu çocuklar okula devam etmeme gibi bir tehlikeyle karşı karşıya. Teknik Lisesi'ne gitmeyeceğimize göre bizim okula gitmemizin anlamı yok diyorlar. Daha önce benzer durumla karşılaşan ve şu an okumayı bırakan çok çocuk oldu. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Bakanlarımızdan bu çocukların okuyabilmeleri için yardım bekliyoruz. Bu çocukların hayatı söz konusu. Aralarında öğretmen, doktor, hemşire olmak isteyenler var ama şu an bu çocukların önü kesiliyor. Teknik Lise kızlar için uygun değil ve kızlarımız orada yapamayacağı için bu mücadelemiz. Çocukları İmam Hatip Liseleri'ne yönlendirmek istedik ama TEOG puanı yüzünden bu da olmadı. Keşke olsa da çocuklarımızın hepsi İmam Hatip Lisesi'ne gidebilse. Kendileri de bunu istiyor. Trabzon'da geçen sene okullara yerleşen sayısı 1050 civarında. Sığınmacı bu çocuklarımızın hepsi farklı uyruklardan ama bize TEOG nedeniyle başvuranlar Afgan öğrencilerimiz." diye konuştu.
TEOG MAĞDURU ÖĞRENCİ: 'OKUL MÜDÜRÜ 'SINAVA GİRMEYİN' DEDİ
1. TEOG sınavına giremediği için okula yerleşemediğini söyleyen ve yetkililerin son çare olarak yönlendirdiği 80. Yıl Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'ne gitmek istemeyen 8. sınıf mezunu Masume Mirzai isimli öğrenci, "Cumhuriyet Ortaokulu'nda okuduk. TEOG sınavını müdürümüze sorduğumuzda girmemiz gerekmediğini, yabancı uyruklu öğrencilerin doğrudan yerleştirildiğini ve girersek puanımızın düşeceğini söyledi. Biz de bu nedenle girmedik. Sınava girmediğimizi duyan öğretmenlerimiz yanlış yaptığımızı ve 2. TEOG'u kaçırmamamızı söyledi. 2. TEOG'a girdik ama böyle olunca okula gidemedik. Yanlış yönlendirmenin ve sistemin sorununu yaşıyoruz. Hayalim, üniversite okuyup öğretim görevlisi, akademisyen olmaktı. Benim gibi başarılı olup hayalleri olan çok arkadaşım var. Sayın Cumhurbaşkanımız, Milli Eğitim Bakanımız ve İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu bizim durumumuzu görsün ve yardım etsinler. Biz okumak istiyoruz." ifadelerini kullandı.
"OKULA BAŞLADIM, 1 HAFTA SONRA GERİ GÖNDERDİLER"
Arkadaşları gibi TEOG mağduru olan Afgan uyruklu Mohammad Akbari isimli öğrenci, "İlk önce Bahçecik İmam Hatip Lisesi'ne başlayabileceğimi söylediler. 1 hafta boyunca okula gittim. Okul kıyafetlerimi, defterlerimi bile aldım ama bu Pazartesi gittiğimde 'Artık burada okuyamazsın' dediler ve beni geri gönderdiler. Şimdi ise 80. Yıl Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'ne gitmem gerektiğini söylüyorlar. Ama benim okulum orası değil." şeklinde konuştu.
OKUL MÜDÜRÜ ESKİ OKULUNA DÖNDÜ
Edinilen bilgiye göre, Okul Müdürü Hüseyin Keleş, 19 Eylül 2017 tarihinde, 2014-2015 yılında geçici görevle geldiği Cumhuriyet Ortaokulu'ndan, görev süresi dolduğu için eski görev yeri olan Şehit Yüzbaşı Cengiz Topel İmam Hatip Ortaokulu'na döndü.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.