Üniversite hastaneleri nasıl battı?
Türk Sağlık Sendikası Trabzon Şube Başkanı Mustafa Serdar, Haber61 TV mikrofonlarına açıklamalarda bulundu.
HABER61 - HABER SERVİSİ
Türk Sağlık Sendikası Trabzon Şube Başkanı Mustafa Serdar, son zamanlarda YÖK'e bağlı üniversite hastanelerinde yaşanan ödeme sıkıntıları hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Serdar yaptığı açıklamada, "Sorun üniversite hastanelerine bağlı tıp fakültesi ve bunlara bağlı sağlık uygulama araştırma hastanelerinde yaşanmaktadır. Bu sorun sadece ilimizde değil ülke genelinde yaşanıyor. Hem çalışanların döner sermayelerinin ödenememesi daha doğrusu kat sayılar üzerinden aylık olarak maaşla beraber ödenen döner sermayeler geçmişte bir miktar daha fazla iken, Ocak ayı itibari ile yok denecek duruma gelmiştir. Halbuki Ocak ayı itibari ile vergi dilimleri yüzde 15'e düşmüştür. Çalışanlar en azından 2019 yılının ilk 5 ayında bir miktar döner sermaye alabilmeliydi." dedi.
Bizler bu noktaya nasıl gelindiği konusunda geniş çaplı bir araştırma yaptık. Çalışanlardan ve Maliye Bakanlığı'nda edindiğimiz bilgilere göre şu sonuca vardık:
Yaklaşık iki yıldan beri, döner sermayeler basamak basamak düşmüştür. Bunun nedeni, ilk olarak 2019 yılında Maliye Bakanlığı üniversite hastanelerine bütçe uygulama talimatı gereğince Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) çerçevesinde geri ödemeler yapmaktadır. Yani üniversite hastanelerine tedavi için başvuran hastalar yapılan tahlil, tedavi, tetkik masrafları Sosyal Güvenlik Kurulu'nca geri olarak ödeniyor. 2010 yılından bugüne enflasyon, döviz fiyatları ve hayat pahalılığı artarken SGK'nın üniversite hastanelerine ödeyeceği SUT ücreti artmadı.
Buna bağlı olarak son zamanlarda gelinen aşamada, artışlardan kaynaklanan farkı üniversite hastanelerine ödememesi neticesinde tüm ülke genelinde ki üniversiteler büyük bir darboğaza girdi.
Örneğin, 2010 yılında kan tahlilinden SGK'dan 10 TL alınıyorsa, 2019 yılında da 10 TL alınıyor. Bu ödemelerde artış yapılması gerekirken artış yapılmamış aksine bir duyuma göre yüzde 10 indirime gidilmiştir.
ÜNİVERSİTE HASTANELERİ DARBOĞAZA GİRMİŞTİR
Hükümet olarak bu konuya bir el atılmalı. Şuanda üniversite hastaneleri dar boğaza girmiş durumda. Hatta Farabi Hastanesi'ne medikalciler tarafından verilen ürünlerin ücretleri 2 yıl gecikmeli bir şekilde yapılmaktadır.
Bu üniversitelerin hatası değil. Bu çıkartılacak olan bir kanun ile beraber, birikmiş olan borçların ödenmesini bekliyoruz.
Üniversitelerin bir döner sermayesi vardır. Bu döner sermayeler aylık olarak çalışanlara ödenecek olan yasal paranın ödenmesi gerekiyor. Üniversiteler darboğaza girince ödemelerde kesintiler yüzde 20'lere ulaşmıştır. Üniversite hastanesinin riskli birimlerinde çalışan döner sermayede yüzde 200 alması gerekirken şuanda bu oran yüzde 8 ile yüzde 22 arasına düşmüştür. Sağlık Bakanlığı Hastanesi ile Üniversite hastaneleri arasında farklar vardır.
Biz üniversite hastaneleri ile yurt genelinde bir dilekçe kampanyası başlatacağız ve bunu ülke gündemine getireceğiz.
Hükümetten beklentimiz; üniversitelerin bu borç sarmalından kurtarılması, riskli birimlerinde çalışanların döner sermayelerinin yüzde 200, diğer birimlerinde yüzde 150 oranında döner sermayelerinin ödenmesinin sağlanmasıdır.