Recep Ergenç
Trabzonlu Fındık Ocağı çikolatası Bolulu Dubai çikolatasına karşı
Her köşe başında raflarda gördüğümüz, içerisinde antep fıstığı kreması ve kadayıf bulunan Dubai çikolatası son dönemin en popüler lezzetleri arasında yer alıyor. Sosyal medyada bir içerik üreticisinin paylaşımıyla birlikte viral olan Dubai çikolatası, o günden sonra bir çok yerli çikolata üreticisi tarafından da üretilmeye başlandı. Bir furyadır gidiyor.
Dubai çikolatalarıyla birkaç nedenden ötürü popüler hale geldi. Yerel tat bir faktör gibi dursa da, lüks tüketim veya kaliteli çikolata algısı ön planda. Baksanıza adamlar hurma, safran, fıstık, yenilebilir altın çeşitlerini bile kullanıyorlar.
Yetmiyor, uluslararası etkinliklerinde (Expo, festivaller) kendini ve ürünlerini tanıtma çabaları, tanıtıma ayrılan bütçeler vs derken Dubai çikolataları kısa sürede lüks bir tatlı alternatifi olarak meşhur oldu. İstanbul’da bir pastanenin ürettiği Dubai çikolatasını almak için önünde bekleyen yüz metre kuyruk gördüm sosyal medyada. Vay be!
Trabzon Çikolatası
Trabzonlu girişimci ve Fındık Ocağı markasının kurucusu Seyyare Sungur, Dubai çikolatasına alternatif Trabzon Çikolatasını üretti. Elbette yöresel tat olarak fındık kullanarak.
Sosyal medyada bir kaç yerde önüme düştü. Mutlu oldum görünce, çoğu zaman başarılı işler iyi bir kopyalama ve uyarlama ile olur. Bu tüm dünyada böyle yapılır. Peki Trabzon çikolatasını tüm Türkiye’de ve hatta dışarıda yoğun talep görecek hale nasıl getirebiliriz?
Fındık Ocağı, Trabzon’un başarılı yerel girişimlerinden biri. AGRO turizm dediğimiz tarım ve kırsal odaklı turizm’e dokunan çok şey yaptılar. Kaliteli çikolatalarının yanında insanlara deneyim de sattılar.
Yani rüştünü ispat etmiş bir girişim var karşımızda. O zaman bu girişim ve kendisini takip edecek diğer yerel-bölgesel girişimler, Trabzon çikolatasını global bir ürün haline getirebilir mi? Neden olmasın.
Bu konuda gerek özel sektörde gerekse kamuda bir bilinç gerekli. O bilinç, fındık gibi bir ürünü kg başına ucuz bir paraya satıp, dışarıdan işlenmiş son ürünleri dünya paraya ithal etmemizin önüne geçecek (veya azaltacak) yerel çabaların desteklenmesidir.
Güçlü düşman yoktur eksik ben varım
Bu bilgi çağında bilinmeyen yoktur. Hiçbir rakip abartılmamalı ya da küçük görülmemeli. Dubai'nin egzotizmi, yerel ürünleri, çikolatalarının çeşitliliği, ambalajı ve sunumu lüks ve yaratıcılık barındırıyor olabilir. Kişiye özel-yenilikçi kutular, doğru pazarlama ve tanıtım stratejileri, influencer işbirlikleri, sponsorluklar, festivaller, özel satış noktaları, aklımıza bir dünya şey geliyor ama işi bilenler bunları düşünüyordur elbette.