Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 150 ton evsel çöpü yol kenarına döktüğü belirlenen Trabzon Ortahisar Belediyesi'ne 2 milyon 598 bin lira idari para cezası uygulandığını bildirdi.
Konuyla ilgili olarak Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya açıklamalarda bulundu.
Kaya, Deliklitaş Çöp Aktarma İstasyonu önünde basın mensuplarıyla bir araya gelerek şu ifadeleri kullandı;
"Ortahisar'ın 256 km² alanında gece gündüz çalışıyoruz"
Üzüntü duyuyorum. Trabzon'u daha güzelleştirmek için mücadelelerle gündeme geldik. Bugün üzülerek ifade ediyorum, arkamızdaki çöpler nedeniyle ulusal basında gündem olduk. Seçildiğimizden bu yana Ortahisar'ın 256 km² alanında, 87 mahallesinde, 1084 sokağında gece gündüz çalışıyoruz. Bir takım aksaklıklar yaşadık, bu gayet normal. Bunu kabul edip hızlıca tedbirler alıyoruz.
"Çöpleri taşıyan tır ve kamyonlar oradan geçemez oldu"
Bundan birkaç gün önce doğu ilçelerimizde yağışlar oldu, tahribatlar meydana geldi ve bir vatandaş canını kaybetti. Bu tahribattan biri de Trabrikab'ın, katı atık yakma tesisinin olduğu Arsin'den, tesise geçişindeki köprüde meydana geldi. Trabzon’da topladığımız çöpleri buradan alıp oradaki tesise taşıyan araçların geçtiği köprü selde zarar gördü ve çöpleri taşıyan tır ve kamyonlar oradan geçemez oldu.
"Benim 14 araç ve 47 personelim 11 saat boyunca alıkonuldu"
Çöp taşıma görevi ilçe belediyesi olarak bizim değil. Bu çöpleri Araklı'ya götürme görevi Büyükşehir Belediyesi'ne ait. Bize de aynı kanunda katı atıkları toplama ve aktarma istasyonuna taşıma görevi veriliyor. Buradan tesislere taşıma görevi Büyükşehir Belediyesi'nin. Sel sonrası köprü yıkılınca Büyükşehir Belediyesi'nin araçları çöpleri oraya taşıyamadı. Bilgim dışında, dediler ki: "Madem köprü yıkıldı, bu çöpleri ancak küçük araçlarla taşıyabiliriz. Ortahisar'ın araçları topladığı çöpleri buraya döksün." Çöpler toplandı, araçlar doldu. Bunu bir yere dökmemiz gerek ki çalışabilelim. Buradan iki saatlik yol, gidiş-geliş. Görevimiz olmamasına rağmen, arkadaşlarımız çözüme katkı vermek adına araçlarımızı oraya yönlendirdi. Bizim 14 çöp toplama aracımız ve 47 personelimiz topladıkları çöpleri oraya getirdi. Giderken araçlarımızın önü kesildi ve resmen araçlar alıkonuldu. Bir hukuk devletinden, garabet ve acziyetten bahsediyorum. Benim 14 araç ve 47 personelim 11 saat boyunca alıkonuldu. Bu ülkenin kolluk kuvvetleri ve şehrin valisi neredeydi? Bunu soruyorum. Görevimiz olmamasına rağmen, yardım edelim düşüncesiyle personel ve araçları oraya yönlendirdik. Başlarına bir şey gelse, bunun hesabını kim verecekti? 11 saatlik alıkonmadan bahsediyoruz. Hiçbir yetkiliden ses çıkmadı. Valimizi aradım, "Çözülür, bir şey olmaz" dedi.
"Görevimiz olmamasına rağmen, çözüme katkı vermek amacıyla çöpleri taşıdık"
Bir hukuk devletinde, bu şartlarda 11 saat boyunca personelimiz ve araçlarımız rehin alındı. 87 mahallede çöp toplaması gereken araçlarımız 11 saat çöp toplayamadı. Dün basına ve internet sitelerine, Ortahisar'da çöpler toplanamıyor diye fotoğraflar geldi. Biz ne yapabilirdik?
Önümüzde iki şık vardı: Ya Trabzon'da çöp toplamayı bırakacaktık, araçlarımızı yine oraya gönderip rehin alınmayı bekleyecektik ya da çöpleri getirip, görevi olana teslim edecektik. Biz de bunu yaptık. Görevimiz olmamasına rağmen, çözüme katkı vermek amacıyla çöpleri taşıdık.
"Trabzon'un çöpünü taşıma işi değil, toplama işi benim"
Araçlarımızı ve personelimizi alıkoyan vatandaşlar benimle görüşmek istedi, görüştük. Dediler ki: "Burada çöp tesisi yapılmasın diye sizler ciddi mücadele verdiniz. Sizin yanınızda olamadık, haklıydınız. Ama bugün sizin araçlarınızı burada görmek istemiyoruz. Ortahisar Belediyesi yazılı bir tane aracı burada görürsek, gerisini siz hesap edin." Dedim ki: "Haklısınız. Siz benim 14 araç ve 47 personelimi 11 saat boyunca alıkoyacak kudrete sahipsiniz, siz ne derseniz odur." Sözü verdim onlara ama gerekçesini söylüyorum. Görevim olmayan bir işe çözüm üretme gayretindeyim. Trabzon'un çöpünü taşıma işi değil, toplama işi benim. Çözüm için personelimi ve araçlarımızı oraya gönderiyorum ama sahipsiz bırakıyorlar.
"Mecburiyetle, 1-2 günlük tedbir olarak bunu yaptık"
Ahmet Metin Genç Başkan da aradı, o da çözüm arayışında. Zor şartlardayız, birbirimize destek olalım dedi. Çöpü taşıma görevi sizindir, bizim görevimiz de yer göstereceksiniz ve oraya dökeceğiz. Oradan da kim alırsa alacak. O araçları bir yere boşaltmak durumundaydık, buraya döktük. Bu alana çöp dökülmesi de bugüne özgü değil. Halk sağlığını tehdit eden bir durum da yok. Mecburiyetle, 1-2 günlük tedbir olarak bunu yaptık. Bu ülkede nasıl bir adaletsizlik olduğunu ortaya koyacak bir olaya tanık olduk.
"Resmen sahipsiz bırakıldık"
Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın sitesinden bize ceza kesmişler. Bize tebliğ yok. Kamu kurumuyuz, bize uyarı bile yapmadan direkt Ankara'dan ceza geliyor. Herkes elini vicdanına koysun. Çözüm adına her türlü girişimde bulundum. Elimizden gelen gayreti gösterdik. Vazifemiz olmamasına rağmen çöpleri taşıdık. Konunun özü budur. Söylenecek çok şey var. Resmen sahipsiz bırakıldık. Buraya da dökmeye devam edeceğim. Taşıma görevi olanlar gelsin taşısınlar. Sadece bizim araçların yolu kesildi. Garip olan bir nokta da bu. Vatandaşlar sadece bizim araçlara "Giremezsiniz" diyor. Çözüme katkı vermeye çalıştık, 11 saat süreyle araçlar alıkondu.
Derelerimizden pislik akıyor. Atıkları derelere dökenler var. Kurtla kuzunun hikayesini biliyorsunuz. Burada amaç bellidir. Türk milletinin ferasetine güveniyorum. Bu millet doğrunun yanındadır.
Kaynak: