Merkez Bankası'nın uzun süredir uyguladığı sıkı para politikası kredi faizlerinde ciddi yükselişe yol açtı. Artan kredi maliyetleri ve yüksek faizler, konut kredilerine olan talebi sınırladı. Kredili konut satışlarında önemli düşüşler kaydedildi.
Son dönemlerde kamuoyunda konut kredisine yönelik indirim beklentisi öne çıktı. Bu konuda ilk adım Ziraat Bankası'ndan geldi. Ziraat Bankası aylık konut kredisi faiz oranını 5-10 yıl vade için yüzde 3,09'dan yüzde 2,79'a indirdi. Diğer bankaların benzer bir adım atıp atmayacağı ise merakla takip ediliyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bireysel ve konut kredilerine uluslararası minimum standartlara oranla daha ihtiyatlı risk ağırlıkları uygulanmasına son verdi. Risk ağırlıklarını 2023'te aldığı ilgili kararlar öncesi seviyeye düşürdü.
BDDK, geçen sene mayıstan sonra başlayan sıkılaşma sürecinde attığı adımlar kapsamında sermaye yeterliliği hesaplamasında bireysel kredilerde risk ağırlıklarını artırmış, bazı taksitlendirme sürelerini de kaldırmıştı.
Bankacılar, risk ağırlıklarının düşürülmesi talebini BDDK'ya iletmişti. İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, daha önce yaptığı bir açıklamada, zaten kredi büyümesine sınır getirildiği için bu düzenlemeye gerek kalmadığını ifade etmişti.
120 ay vadede yüzde 2,79 faiz oranlı 1 milyon liralık konut kredisinin aylık taksidi 28 bin 966 lira oluyor.
Yıllık maliyet oranı ise yüzde 39,7 olarak hesaplanıyor.
1 milyon liralık kredi için bankaya toplam 3 milyon 475 bin 928 lira geri ödeniyor.
Merkez Bankası verilerine göre konut kredisi faiz oranı geçen hafta itibarıyla yüzde 43,22 olarak kaydedildi.
Mayıs 2024 itibarıyla bu oran yüzde 45 olarak belirlenmişti.
Kredi faizlerinde indirim beklentisi satılık ilanlarda fiyat oyunlarını beraberinde getirdi. Bazı ilanlarda "faiz düşmeye başladığında fiyatlar artırılacaktır" gibi açıklamalar yer almaya başladı. Ticaret Bakanlığı, konutta fırsatçılık yapanlara denetimlerini artırdı.
Kaynak:NTV