İmmün Plazma bağışında süreç nasıl işliyor? Kimler immün plazma bağışı yapabilir?

Koronavirüs tedavisinde büyük önem taşıyan immün plazma bağışı için çalışmalar Trabzon’da devam ediyor.

Trabzon’da bulunan Mobil İmmün Plazma Bağış Aracı aracılığıyla koronavirüse yakanıp tedavi olarak atlatan kişilerden immün plazma toplanıyor.

İmmün Plazma Bağış Aracında görevli olan Türk Kızılay Doğu Karadeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Dila Baran bağış süreciyle ilgili detayları Haber61’e anlattı.

Covid-19’u yenen kişileri kahraman olarak gösteren Dr.Dila Baran “Buraya da ikinci kez buraya gelerek bir daha kahraman oluyorlar. Fazlaca ümit bağladığımız plazma tedavisi için bu kişilerin plazmalarına ihtiyacımız var. Biz Kızılay olarak Sağlık Bakanlığı tarafından bu konuda yetkilendirildik. 18 bölge kan merkezi ile beraber belli noktalarımızda immün plazma bağışı kabul ediyoruz. “ dedi.

MUTLAKA HASTALIK GEÇİRİLMİŞ OLMALI

İmmün plazma bağışının kimlerin yapabileceğini aktaran Baran “Bu kişilerin bu hastalığı geçirmiş olmaları gerekiyor. Ellerinde pozitif bir test sonucu bulunmalı, eğer hastanede tedavi gördülerse 14 gün sonra ellerinde 2 tane bu kez negatif test sonuçları olmalı. Bu iki negatifliğin arasında da en az 24 saat olması gerekiyor. Evde tedavi olanlar için ise tedaviden sonra 20 gün geçmesi gerekiyor. Tabi kan bağışçısı kriterlerini de karşılıyorlarsa plazmalarını alabiliyoruz. “ ifadelerini kullandı.

İmmün Plazma bağışında süreç nasıl işliyor? Kimler immün plazma bağışı yapabilir?

SAĞLIK ÇALIŞANLARI ŞİFA DAĞITIYOR

Sağlık çalışanlarının hem koronavirüsle mücadele ettiğini hem de plazma bağışı yaparak şifa dağıttığını belirten Baran “İçeride bir sağlık çalışanı var. Sağlık personelleri olarak hastalıkla çok fazla temas ediyoruz hem fazla hasta oluyoruz hem de hastalandıktan sonra şifa olmak için bağış veriyoruz. Birazdan bir meslektaşımız daha verecek. Sağlık Bakanlığımız bize sürekli yeni listeleri veriyor. Bu bilgiler doğrultusunda hareket ediyoruz. Kendilerine ulaşıyoruz, burada formları doldurtuyoruz. Gerekli testleri yapıyoruz. En sonunda istenen hastaneye gönderiyoruz. Dün ilk bağışçımızdan aldık. Bugün iki arkadaşımız daha veriyor. “ şeklinde konuştu.

SAKIN KORKMAYIN

Bağışta bulunacaklara seslenen Dr. Dila Baran “Kesinlikle korkmayın, kan verme işlemi ile aynı. Sadece biraz daha uzun sürüyor, 50 dakika ile 1 saat arasında. Ve biz yalnız bırakmıyoruz sürekli yanlarındayız. Bağışçımıza da şunu söyledim takılan hastaların durumları düzeldiğinde sana haber vereceğiz ve mutlu haberi sizinle paylaşacağız. “ dedi.

Kadınların bağış yapabilmesi için bazı kriterler olduğunu söyleyen Baran “Kadınlar da bağışçı olabiliyor ama bazı kriterler var. Hamilelik geçirmemiş olması gerekiyor, düşük, kürtaj vs gibi kadın doğum hadiselerini yaşamamış olması gerekiyor. Biz normal durumda da hamilelik yaşayan kadınların plazmalarını kullanmıyorduk. “ ifadelerini kullandı.

KAN BAĞIŞINDA BULUNUN

Dr. Dila Baran son olarak genel kan bağışı konusunda da hassas olunması için çağrıda bulunarak “Bir şeye daha dikkat çekmek istiyorum. Biz aynı zamanda bölgenin kan ihtiyacını karşılayan bir kuruluşuz. Stoklarımız artık alarm düzeyinde. Kanı acil bir ihtiyaç olarak düşünmeyelim. Düzenli kan almak zorunda olan hastalarımız var. Ben bu konuda vatandaşlarımızdan hassasiyet göstermelerini istiyoruz. “ şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir