Karadenizli balıkçılar, 1 Eylül’de “Vira bismillah” diyerek açtıkları av sezonunu bereketli bir şekilde tamamlarken, sezon boyunca özellikle palamut, istavrit ve mezgit bolluğu hem balıkçıları hem tüketicileri memnun etti.
Denizlerdeki av sezonunun sonuna yaklaşılırken teknelerini limanlara çekmeye başlayan balıkçılar, beklentilerinin üzerinde geçen sezonun yorgunluğunu keyifle geride bırakıyor.
Sezonu palamut avıyla açan Karadenizli balıkçılar, bu yıl son 10 yılın en verimli palamut sezonunu yaşadıklarını belirtti. Hamsi avının palamut kadar bol olmamasına rağmen genel olarak iyi geçtiği ifade edilirken, mezgit ve istavritte de bolluk yaşandığı kaydedildi.
“Son Yılların En Verimli Sezonlarından Biri”
Perşembe Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Ünal Karadeniz, sezonun sadece balıkçılar için değil, balık satan esnaf ve tüketiciler açısından da memnuniyet verici geçtiğini söyledi.
Karadeniz, "Palamutta belki de son 10 yılın en iyi sezonunu geçirdik. Vatandaşımıza bol miktarda ve uygun fiyatla palamut yedirebildik," dedi. Ortalama bir kilogram gelen palamutların tanesinin 80 ile 100 lira arasında satıldığını belirten Karadeniz, istavrit ve mezgitin de kilogram fiyatlarının 100 ile 150 lira arasında değiştiğini aktardı.
Sezon Sonrası Dinlenme ve Hazırlık Başlıyor
Ünal Karadeniz, sezon sonuna yaklaşılmasıyla birlikte balıkçı teknelerinin limanlara dönmeye başladığını, balıkçıların yaklaşık bir ay sürecek dinlenme dönemine gireceğini ve ardından ağ bakımı ile tekne onarımına geçeceklerini ifade etti. Bu çalışmaların Mayıs ayı içerisinde başlayacağı bildirildi.
Kalkan Bolluğu Fiyatları Düşürdü
Sezonun sonlarına doğru özellikle küçük balıkçıların yöneldiği kalkan avında da bu yıl ciddi bir bolluk yaşandı. Karadeniz, "Sezon ortasında kilogramı 1300 liraya kadar çıkan kalkan, şu an bol avlandığı için 600-700 lira seviyelerine indi," dedi.
Perşembe ilçesinde balık satışı yapan Özay Çakır da tezgahlarda son yıllarda görülmeyen çeşitlilikle karşılaştıklarını belirterek, satışlardan oldukça memnun olduklarını dile getirdi. Furkan Arslantürk ve Erdal Çamaş da balık bolluğu sayesinde beklentilerin üzerinde bir sezon geçirildiğini, hatta il dışındaki gurbetçilere bile balık gönderdiklerini söyledi.
Trabzon’da Tezgahlar Hâlâ Canlı
Trabzon'da da sezonun sonuna yaklaşılırken balıkçılar mezgit ve istavrit bolluğundan memnun. Ortahisar ilçesindeki Moloz mevkisinde kurulan balıkçı pazarında barbun, çipura, levrek, tirsi ve torik de tüketiciyle buluşuyor.
Fiyatlar ise şöyle:
Mezgit ve istavrit: 100-125 TL
Barbun ve alabalık: 200 TL
Çipura ve levrek: 350 TL
Tirsi: 100 TL
Torik: 150 TL
Balıkçı Mehmet Can Örseloğlu, “30 yıldır bu kadar kesintisiz ve bereketli bir sezon görmedim. Hem palamut hem istavrit hem de hamsi boldu. Bu da hem vatandaşı hem satıcıyı mutlu etti,” ifadelerini kullandı.
Örseloğlu, Karadeniz’de hamsi, istavrit ve palamudun her zaman ilgi gördüğünü vurgulayarak, “Palamutla birlikte hamsi yakalamak bile bu sezonun ne kadar bereketli olduğunu gösteriyor,” dedi.
Kaynak: