Ortahisar Belediyesi’nden köy sohbetleri! “Topraklar bereketli ama kimse üretmiyor”
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, kırsal mahallelerde tarımsal ve hayvansal üretimi canlandırmak için hayata geçirdiği “Köy Sohbetleri” etkinliğinin ikincisini Gözalan Mahallesi’nde gerçekleştirdi.
Trabzon Ortahisar Belediyesi, kırsal mahallelerde tarım ve hayvancılığı teşvik etmek amacıyla başlattığı ‘Köy Sohbetleri’ etkinliklerine hız kesmeden devam ediyor. Belediye Başkanı Ahmet Kaya, vatandaşlarla buluşarak üretimi artıracak projeleri paylaşıyor ve sorunlarını dinliyor.
Üretimi Artırma Hedefiyle Toplantılar Düzenleniyor
Etkinliklerin ikincisi Gözalan Mahallesi’nde gerçekleştirildi. İlk etkinliğin düzenlendiği Yeşilyurt Mahallesi’nin ardından kırsal mahalle sakinleriyle bir araya gelinen toplantıya Ortahisar Belediye Başkan Yardımcıları, Orbel A.Ş. Genel Müdürü Celal Akaç, birim müdürleri ve Gözalan Mahallesi Muhtarı Abdülkadir Velioğlu katıldı.
Toplantıda;
Ziraat Yüksek Mühendisi Cemil Bozbaş, fındıkta verim artırma ve haşereyle mücadele yöntemlerini,
Gıda Mühendisleri Turgay Çepni ve Dilara Ertürk, süt reçeli, pestil, turşu ve sirke yapımını,
Veteriner İşleri Müdürü Lütfi Aydın, hayvan hastalıklarıyla mücadele ve tedavi yöntemlerini anlattı.
Ayrıca, Ortahisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, tarımsal destekler hakkında vatandaşları bilgilendirdi.
“Üretim Olmazsa Kalkınma Olmaz”
Tarım ve hayvancılıkta üretimi artırmanın önemine dikkat çeken Belediye Başkanı Ahmet Kaya, kırsal mahallelerdeki üretim potansiyelini harekete geçirmeyi hedeflediklerini belirtti:
“Biz köy üretim demektir. Ancak ne yazık ki kırsalda yaşayan birçok vatandaş üretimden koparıldı. Topraklarımız bereket dolu ama kimse üretmiyor. Her şeyi hazır alıyoruz, bu yüzden sıkıntı çekiyoruz. Artık buna son vererek üretimi artırmayı mecburiyet haline getirdik.”
“Gezen Tavuk Yumurtası Projesi Başlıyor”
Ortahisar Belediyesi’nin başlattığı projeler arasında ‘Gezen Tavuk Yumurtası’ projesi de yer alıyor. Proje kapsamında kırsal mahallelerde yaşayan vatandaşlara tavuk, yem ve çit desteği verilecek. Üretilen yumurtalar, pazarlama garantisiyle belediye tarafından satın alınacak.
Başkan Kaya, projeye ilişkin şunları söyledi:
“Fındıklığı ve bahçesi olan vatandaşlarımızın çitlerini biz çevirelim, tavuğunu ve yemini biz verelim, ürettikleri yumurtayı alalım. Ayrıca soğan, marul ve sebze gibi satılamayan ürünleri de değerlendireceğiz. Ürünlerimizi ‘Kent Lokantası’ ve pazarlama ağıyla halka sunacağız. Ayrıca bir kooperatif kurarak marka oluşturacağız.”
“Kırsal Mahalleler Unutulmasın”
Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Büyükşehir Yasası ile köylerin mahalleye dönüştürülmesinden memnun olmadığını ifade ederek, kırsal mahallelerin altyapı sorunlarının çözülmesi gerektiğini vurguladı:
“Kanalizasyonu, okulu, yolu olmayan bir mahalle düşünülemez. Tarım ve hayvancılık yapılabilmesi için tüm altyapı sorunlarının çözülmesi gerekiyor. Biz tarımı ve hayvancılığı tekrar canlandırmak istiyoruz.”
Kaynak: