Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetimi ile Trabzon Üniversitesi arasında teknolojik ar-ge kapsamında birçok konuda iş birliği programını kapsayan protokol imzalandı. İmzaların ardından verilen ‘ters göç’ mesajları törene katılan herkesi heyecanlandırdı.
Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu ile Teknokent Genel Müdürü Genel Müdürü Gürbüz Odabaş’ın karşılıklı imzaları ile oluşturulan protokolle teknolojik ar-ge alanında geniş kapsamlı bir iş birliği anlaşması kuruldu. Böylece kurumsal tanıtım ve farkındalık, proje bilgilendirme ve destek hizmetleri, üniversite-sanayi firmaları iş birlikleri, fikrî mülkiyet hakları, şirketleşme modüllerinin desteklenmesi gibi alanlarda mutabakat sağlanmış oldu.
Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Karal, Prof. Dr. Atilla Çimer ve Prof. Dr. Hüseyin Serencam ile Teknokent yönetiminden temsilcilerin yer aldığı tören Trabzon Üniversitesi (TRÜ) ile kısaca TEKNOKENT olarak bilinen Trabzon Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetimi arasında imzalandı. Söz konusu protokolle bilimsel ar-ge alanında ve bölgesel düzeyde büyük güçbirliği kurulmuş oldu. Töreninin ardından açıklamalarda bulunan Teknokent Genel Müdürü Gürbüz Odabaş, üniversitelerle ortaklaşa geliştirdikleri projeler sayesinde metropollerden Trabzon’a ‘ters göç’ başladığını bildirdi.
Trabzon Üniversitesi Fatih Yerleşkesi Rektörlük Binasındaki Senato Salonunda gerçekleştirilen ve son derece samimi bir havada geçen imza töreninde bir konuşma yapan TEKNOKENT Genel Müdürü Gürbüz Odabaş, “Ülkemizin kalkınması için birçok alanda yeni ar-ge projeleri, yeni bakış açıları geliştiriyoruz. Özellikle üniversite yönetimlerinin ve rektör hocalarımızın bu yapılanmaya dahil olması bize güç veriyor. Üniversiteleri sürekliliği olan bilgi depoları gibi görüyoruz. Şimdi biz size destek vereceğiz. Belki de yarın ‘bize eğitim olarak destek verir misiniz’ diyerek biz sizden talepte bulunacağız” diye konuştu.
Şimdiye kadar bu kapsamda mentörlük, hakemlik ve danışmanlık hizmeti aldıkları hocalara minnet duygularını dile getiren Odabaş, “Şu anda web uygulaması üzerinden hakemlik, danışmanlık ve mentörlük üzerine bir havuz oluşturuyoruz. Arzu ederlerse duyuruyu yaptıktan sonra hocalarımız buraya kayıtlarını yapabilirler” müjdesini verdi.
Odabaş daha sonra, yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile üniversitelerin çalışmalarını TEKNOKENT’e ulaşmaksızın dışarıda direkt yayınlayabildiklerine işaret ederek, “Bunu bir fırsat olarak niteliyoruz. Yazılımla dışarıda çalışan firmalarla içeride çalışan kuruluşları birleştirdik ve yüzde 120 verim aldık. Son dönemlerde Trabzon’a ciddi bir geri dönüş başladı. Özellikle İstanbul’dan buraya dönüşler söz konusu. Firmalar bünyelerindeki Trabzonlular’a teklif yapıyor, onlar da burayı tercih ediyorlar. Kendi memleketleri olduğundan burada çalışmak için gönüllü olarak geri dönüyorlar. Bölgedeki sistem kurulum sayımız 350’ye ulaştı, daha da artacak gibi gözüküyor. Bu konuda birlikte çalışarak üniversitelerimizle birlikte memleketimiz için bir şeyler yapabilirsek ne mutlu bize” şeklinde konuştu.
Oluşturulan işbirliği ve kurulan protokolden duydukları memnuniyeti dile getiren Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu ise beyin gücü anlamında bölgeye gerçekleşen tersine göçü büyük avantaj olarak değerlendirdi. Âşıkkutlu, “Bu protokolden büyük ve ciddi beklentilerimiz var. Bu işi Hasan Karal Hocamıza emanet ettik, kendisi takip ediyor. Bu dönemde özellikle ar-ge çalışmaları konusunda mesafe kat etme irade ve azmimiz var. Altyapımızı oluşturduk.” diyerek protokolden beklentilerinin büyük olduğunu vurguladı.
Kaynak: