Trabzon ve Karadeniz'deki maden sahası ihaleleri için açıklama! "Bu yıkıma izin vermeyeceğiz!

Doğu Karadeniz Bölgesi Çevre ve Yaşam Platformu tarafından yapılması planlanan “Maden Sahaları İhaleleri” için açıklama yapıldı.

Trabzon ve Karadeniz'deki maden sahası ihaleleri için açıklama! "Bu yıkıma izin vermeyeceğiz!

Doğu Karadeniz Bölgesi Çevre ve Yaşam Platformu’nca Karadeniz Bölgesi’nde oluşturulacak maden sahaları için basın toplantısı düzenlendi.

Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nce Gümüşhane, Rize, Bayburt ile birlikte Trabzon’da Karaçam, Köknar, Uzuntarla, Arpalı, Erikli bölgelerinde 5 adet IV. grup maden ruhsatlarının 9 Ağustos 2024’te ihaleye çıkılacağı açıklandı.

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde konuya yönelik Doğu Karadeniz Bölgesi Çevre ve Yaşam Platformu tarafından basın açıklaması gerçekleştirildi.

Doğu Karadeniz Bölgesi Çevre ve Yaşam Platformu adına açıklamalarda bulunan Cemalettin Küçük şu ifadeleri kullandı;

Son aylarda planlanan maden sahası ihalesi için 540 den fazla alanda yıkıma hazırlık var. Bunlar içerisinde Karadeniz Bölgemiz ve çevre illerimizin yaylaları vadileri var. Bu alanlar için 9 Ağustos 2024 de ihale yapılacağı duyuruldu. Bugün 6 Ağustos 2024 Japonya’nın bir kenti Hiroşimaya atom bombası atılmasının 79. Yılı. Bir ömür 79 yıl. 9 Ağustosta da başka bir kent Nagasaki’ye atılışının yine 79. Yılı. Neden buradan girdik. Çünkü kadim kültürümüzü iç içe yaşadığımız doğal alanlarımız, dağlarımız için açılan Maden sahası ihaleleri gelecekte buralara atom bombası atılması demek olacaktır.

yikima-izin-vermeyecegiz-1.webp

Kadim kültürümüzün yaşam sahlarına atom bombası attırmayacağız. Dağlarımızda, vadilerimizde girişilecek her türlü madencilik faaliyeti, doğamızın organlarının sökülmesi demektir. Yaşamın her türlü canlı için sonu olması demektir. Doğamız her canlı ile iç içe bir bütündür. Florası ve faunasıyla birlikte bir kadim yaşam kültürünü bugüne kadar birlikte sürdürdük.

Doğamızın organlarını söktürmeyeceğiz. Kadim yaşam kültürlerimizi birlikte geleceğe taşıyacağız. Trabzon ve çevre iller ile fiziki olarak iç içe olduğundan hedeflenen bazı sahaların yerlerini burada sıralayacağız.

Trabzon

Trabzon’da 5 adet IV. Grup maden ruhsatı ihaleye çıkacak. Ruhsatların toplam alanı 8.038 hektar. Ruhsatların bulunduğu yerler; Karaçam, Köknar, Uzuntarla, Arpalı, Erikli.

Gümüşhane

Gümüşhane’de 12 adet IV. Grup maden ruhsatı ihaleye çıkacak. Ruhsatların toplam alanı 20.384 hektar. Ruhsatların bulunduğu yerler; Güngören, Arslanca, Örenler, Aktutan, Yağlıdere, İkisu. Bu arada Gümüşhane-Torul-Demirkapı için maden ocağına CED gereği görülmeden izin verildi.

yikima-izin-vermeyecegiz-2.webp

Rize

Rize’de 2 adet IV. Grup maden ruhsatı ihaleye çıkacak. Ruhsatların toplam alanı 3.973 hektar. Ruhsatların bulunduğu yerler Erzurum-Bayburt sınırında.

Bayburt

Bayburt’ta 3 adet IV. Grup 1 adet I-B grubu maden ruhsatı ihaleye çıkacak. IV. Grup madenlerin toplam ruhsat alanı 4.250 hektar, I-B grubu madenin ruhsat alanı 9,44 hektar. Ruhsatların bulunduğu yerler; Yoncalı, Günbuldu, Kavlatan.

Artvin

Artvin’de 7 adet IV. Grup maden ruhsatı ihaleye çıkacak. Ruhsatların toplam alanı 7.604 hektar. Ruhsatların bulunduğu yerler; Yukarışahinler, Derecik, Ulukent, Yusufeli, İşhan, Meşeköy, Ovacıki Bereket, Okumuşkar, Sakarya, Naldöken, Sakalar.

Giresun

Giresun’da 2 adet IV. Grup maden ruhsatı ihaleye çıkacak. Ruhsatların toplam alanı 3.996 hektar. Ruhsatların bulunduğu yerler; İncegeriş, Erköy.

Ordu

Ordu’da 5 adet IV. Grup maden ruhsatı ihaleye çıkacak. Ruhsatların toplam alanı 7.084 hektar. Ruhsatların bulunduğu yerler; Seferli, Çamlıca, Ortabölme, Kuşçulu, Bahtiyarlar, Başçardak, Gümüşdere, Derinçay.

Türkiye’de her ilde sayılamayacak kadar alan çeşitli faaliyetlere açılıyor. Ancak Madenciliğin yıkımı bir başkadır. Bunu herkes gördü. Diğer illerde ihaleler yapıldı. Trabzon için 9 Ağustos da ihale yapılacak.

Bütün bu alanlar ve etkilenecek bölgeler için yıkıma izin vermeyeceğiz. Buradan ihaleyi duyuran maden işleri genel müdürlüğünü uyarıyoruz. Yaptığınız ihaleleri iptal edin. Bölgemizde yapılacak olanları da yapmayın!

Şirketleri de uyarıyoruz. Bu ihalelere girmeyin sizleri buralara sokmayacağız. Doğanın yaslarına karşı ihale yasalarıyla gelenleri iyi karşılamayacağız. Yaşamımıza Kadim kültürümüze kast etmeye kalkışanlara boyun eğmeyeceğiz.

Doğal süreçlerle iç içe kadim kültürümüzü sömürgecilere peşkeş çektirmeyeceğiz. Dağlarımızı vadilerimizi akarsularımız kadim kültürümüzle birlikte geleceğe taşıyacağız.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler