Trabzon'a 47 Milyon Liralık dev yatırım

Trabzon’dan Türkiye sağlık sektörüne dev yatırım yapılarak, kişiye özel implant üretim merkezi kuruluyor.
Trabzon'a 47 Milyon Liralık dev yatırım

Trabzon, Türkiye'nin sağlık sektöründe önemli bir atılıma imza atıyor. Kişiye özel implant altyapısının geliştirilmesi ve ticarileştirilmesi amacıyla kurulan Karadeniz Teknik Üniversitesi Medikal Cihaz Tasarım ve Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi (METAM) için protokol imzalandı. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO), Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) iş birliğiyle hayata geçirilen proje, sağlık teknolojileri alanında Türkiye’yi ileriye taşıyacak.

47 Milyon Liralık Dev Yatırım
DOKA binasında düzenlenen imza törenine, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Çelebi ve DOKA Genel Sekreteri Kemal Akpınar katıldı. Törende ayrıca, TTSO Başkan Yardımcısı Ahmet Kazaz ve Yönetim Kurulu Üyesi Cesur Gerigelmez de yer aldı. Toplam 47 milyon 300 bin liralık bütçeye sahip projeyle, Trabzon başta olmak üzere tüm Türkiye’ye hizmet verilmesi amaçlanıyor.

Kişiye Özel İmplant Üretiminde Türkiye’de Bir İlk
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Endüstri ve Teknoloji Komisyonu’nun katkılarıyla geliştirilen proje kapsamında, modern 3D yazıcı teknolojileri ve ileri üretim altyapıları kullanılarak kişiye özel, biyo-uyumlu implant tasarımı ve üretimi yapılacak. Yeni Tıbbi Cihazlar Yönetmeliği (MDR) kapsamında, temiz oda ortamında CE belgeli ürünler üretilecek ve son kullanıcıya sunulacak.

Proje ile ticarileştirilen ürün sayısının 20’den 100’e, geliştirilen laboratuvar sayısının ise 4’ten 8’e çıkarılması hedefleniyor. Bunun yanı sıra yenilikçi tıbbi cihazların geliştirilmesi ve nitelikli sağlık profesyonellerinin yetiştirilmesi de projenin önemli kazanımları arasında yer alıyor.

İthal Ürünlere Karşı Yerli Alternatifler Geliştirilecek
Projenin en büyük katkılarından biri de ithal tıbbi cihaz bağımlılığını azaltacak olması. METAM’ın geliştirdiği ürünlerin, yerli pazarda rekabet edebilir hale gelmesi bekleniyor. Yapılan açıklamada, “Proje ile bölgenin ekonomik kalkınmasına katkı sağlanacak ve Türkiye’nin tıbbi cihaz sektöründeki ithalat bağımlılığı azalacaktır.” ifadelerine yer verildi.

Türkiye’de implant sektöründe faaliyet gösteren firmalar, genellikle yalnızca üretimin belirli aşamalarında rol oynarken, KTÜ bünyesinde yer alan METAM, AR-GE, tasarım, üretim, dağıtım ve hasta takibi gibi süreçlerin tamamını kendi bünyesinde gerçekleştirebilecek kapasiteye sahip olacak. Aynı zamanda, doku mühendisliği ile implantları birleştiren tek kurum olma özelliği taşıyan METAM, Türkiye’nin dünya sağlık teknolojileri gelişimini yakından takip etmesine de öncülük edecek.

Trabzon, Sağlık Turizmi İçin Çekim Merkezi Olacak
Trabzon’da sağlık turizminin gelişimine de önemli katkılar sunacak olan METAM, TTSO tarafından yürütülen HİSER Projesi ile entegre şekilde çalışacak. Gürcistan, Kafkas Bölgesi ve Rusya’dan gelen hastaların kişiye özel implant ihtiyaçlarının Trabzon’da karşılanması planlanıyor. Bu sayede KTÜ, bölgesel sağlık alanında önemli bir çekim merkezi haline gelecek.

Türkiye’de Alanındaki Tek Kuruluş Olacak
METAM, Ürün Takip Sistemi (ÜTS) ve Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) başvurusu tamamlandığında, Türkiye’de SGK tarafından implant masraflarının karşılandığı tek kurum olacak. Hastaneler, kişiye özel implant siparişlerini doğrudan METAM üzerinden verebilecek.

Projenin hayata geçirilmesiyle, Türkiye’de kişiye özel implant ve protez üretiminde öncü bir merkez oluşturulacak. CMDP desteği ile ürün çeşitliliğinin artırılması hedeflenirken, METAM’ın Türkiye sağlık sektöründe kalıcı bir inovasyon merkezi haline gelmesi planlanıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
    Önceki ve Sonraki Haberler
    Bunlar da İlginizi Çekebilir