Trabzon’un Maçka ilçesine bağlı Bahçekaya Mahallesi’nde yaşayan 58 yaşındaki Mustafa Muş, 46 yıldır Karadeniz’in zorlu coğrafyasında çobanlık yaparak hayatını sürdürüyor. Dede ve baba mesleği olan çobanlığı çocuk yaşta öğrenen Muş, küçükbaş hayvancılıkla geçimini sağlıyor.
İlkokuldan sonra eğitimine devam edemeyen Muş, her gün sabah saat 06.00’da başladığı mesaisine akşam 18.00’e kadar devam ediyor. 700 koyunu ile birlikte her gün dik yamaçlarda kilometrelerce yol yürüyen çoban, koyunlarının diğer sürülerle karışmaması için onları turuncuya boyuyor.
"Göç Zamanı Yaklaşıyor"
İlkbaharın gelişiyle birlikte yayla göçüne hazırlanan Mustafa Muş, bu yıl da yüzlerce hayvanla yüksek rakımlara çıkmaya hazırlanıyor. Sürüsüne yayla yolculuğunda başka hayvanların da ekleneceğini belirten Muş, “Şu anda 700 hayvanımız var. Göç sırasında buna 800’den fazla koyun eklenecek. Nasipse 2 bine yakın hayvanla yaylaya çıkacağız” dedi.
"Bu İşin Kışı da Baharı da Zor Ama Sevgisi Bambaşka"
Mesleğini tüm zorluklarına rağmen severek yaptığını söyleyen Muş, “Burada hayvan var, araba versen almam. Onların hastasıyız. Sevgiyle bakıyoruz, süsleyip güzelleştiriyoruz” ifadelerini kullandı. Yaylada zaman zaman karla mücadele ettiklerini belirten Muş, yine de bu işten kopamadıklarını vurguladı.
Genç Kuşak da Devam Ediyor
Muş ailesinin çobanlık geleneği yeni nesilde de sürüyor. 22 yaşındaki oğlu Cemal Muş, mesleğin zorluklarının yanı sıra doğayla iç içe olmanın güzelliklerine de değinerek, “Kışın zor, yağmur var, kar var ama yaylaya çıkınca tüm sıkıntıyı unutuyorsunuz. İnşallah biz de bu işi yaşatacağız. Bu meslek ölmez, bitmez” dedi.
Kaynak:
Çok güzel,
Yanıtla (1) (0)