Trabzon’da Kalandar çorbası sofradaki yerini aldı!

Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü, "Yadigar Projesi" kapsamında kaybolmaya yüz tutmuş yemeklerden "Kalandar Çorbası"nın yapımını kayıt altına aldı.
Trabzon’da Kalandar çorbası sofradaki yerini aldı!

Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü, kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel yemekleri kayıt altına almak amacıyla başlattığı “Yadigar Projesi” kapsamında “Kalandar Çorbası”nın yapımını belgeledi. Rumi takvime göre 13 Ocak gecesi “Kalandar” olarak kutlanan yılbaşı geleneği, son yıllarda yeniden canlanırken, bu geceye özgü çorba da gelecek nesillere aktarılacak.

Kaybolmaya Yüz Tutmuş Yöresel Tatlar Araştırılıyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen proje doğrultusunda, Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Nergiz Güngör önderliğinde bir ekip, 18 ilçede araştırma yaptı.

Muhtarlar aracılığıyla ilçelerde yaşlılarla görüşen ekip, Kalandar Gecesi’nde pişirilen çorbanın tarifini derledi.

Mısır, tereyağı, bakla, bal kabağı, mısır unu, soğan, sarımsak ve yoğurt gibi malzemelerle hazırlanan çorbanın yapımı, enstitü mutfağında kayıt altına alındı.

Kalandar Çorbası MEB Arşivlerine Girecek

Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Sibel Karabina, her yıl farklı temalar doğrultusunda yöresel yemekleri araştırarak belgelediklerini belirtti.

"Çalışmalarımız sonucunda elde edilen verileri çekimlerle kayıt altına alıyor, belgesele dönüştürerek gelecek nesillere aktarmayı hedefliyoruz."

"Trabzon’da kutlanan Kalandar geleneğiyle bağlantılı olarak bu özel çorbanın tarifine ulaştık. Kayıt altına alarak arşivlere kazandıracağız."

Kalandar Çorbası Her Yıl 13 Ocak’ta Pişirilecek

Karabina, Kalandar Çorbası’nın enstitü mutfağında her yıl 13 Ocak’ta pişirilerek halka sunulacağını duyurdu.

Çorbanın yapımı, MEB arşivlerine eklenecek ve Trabzon’un gastronomi kültürüne kazandırılacak.
Enstitü, Trabzon halkına da çağrıda bulunarak geleneksel yemek tariflerini paylaşmalarını istedi.

Kalandar Çorbası Nasıl Yapılıyor?

Usta öğretici Fatma Siliğ, çorbanın eskilere dayanan bir gelenek olduğunu belirterek tarifini şu sözlerle anlattı:

“Ambarda bulunan malzemelerle yapılan bu çorba, mısır yarması, mısır unu, iç yağ, bal kabağı, barbunya fasulye gibi ürünlerle kaynatılıyor. Servis aşamasında üzerine yoğurt ve biberli tereyağı ekleniyor.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
  • Osman / 01 Şubat 2025 00:11

    Rum geleneği.

    Yanıtla (0) (0)
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir