Trabzon'da sel felaketlerinin ardından önemli açıklama "Kar amacı gütmeden..."

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Trabzon Şubesi'nden kritik açıklama geldi.

Trabzon'da sel felaketlerinin ardından önemli açıklama "Kar amacı gütmeden..."

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Trabzon Şubesi, ilçelerdeki sel afeti hakkında basın açıklaması yaptı.

Yomra, Arsin, Araklı ve Sürmene ilçelerinde meydana gelen sel felaketleri ile alakalı öneriler sunan İnşaat Mühendisler Trabzon şubesi, taşkın riski altındaki bölgelerdeki yapıların dönüştürülmesi gerektiğini belirterek, hak sahiplerine kar amacı gütmeden konutların teslim edilmesi önerisini sundu.

İşte yapılan o açıklama;

20-21 Eylül tarihlerinde Trabzon’un Yomra, Arsin, Araklı ve Sürmene ilçelerinde meydana gelen aşırı yağışlar sonucunda bölge, sel ve heyelan felaketleri ile karşı karşıya kaldı. Metrekareye düşen ortalama 163 kg yağış, dere yataklarının taşmasına ve yan derelerden ana dereye rüsubi malzemenin taşınmasına neden oldu.

Bir Vatandaşın Cansız Bedenine Ulaşıldı

Sürmene ilçesi Çavuşlu Mahallesi’nde sel sularına kapılan bir vatandaşın cansız bedeni, Trabzon Havalimanı açıklarında denizde bulundu. Olay yerine yaklaşık 35 km mesafede bulunan vatandaş, bölgedeki selin dramatik sonuçlarından biri olarak kayıtlara geçti. 25’ten fazla mahalle su baskını ve heyelandan etkilenirken, birçok ev ve iş yerinin zemin katlarını su bastı. Araklı Bayram Halil Devlet Hastanesi de hizmet veremez hale geldi; 38 hasta ve 30 personel tahliye edildi.

Araklı ve Sürmene'de Büyük Maddi Hasar

Sel ve heyelan felaketlerinin yaşandığı Araklı ve Sürmene ilçelerinde birçok iş yeri, konut ve araçta maddi hasar meydana geldi. Ayrıca, Sürmene’de birçok tarım arazisi zarar görürken, Araklı-Bayburt karayolu ulaşıma kapandı. Park halindeki araçlar suya gömüldü.

Erozyon ve Taşkın Tehlikesi Sürüyor

Bölgede dik eğimli arazilerde erozyonun etkisi büyük. Şiddetli yağışlar, akarsu taban ve şevlerinde büyük miktarda iri taş ve kaya gibi katı maddelerin birikmesine neden oluyor. Ağaç blokları ve kökleri de köprü ve menfezlerin tıkanmasına yol açarak taşkınları tetikliyor. Bölgedeki dere yataklarında kontrolsüz yapılaşmanın bu felaketleri daha sık yaşanabilir hale getirdiği belirtiliyor.

Önlem Çağrısı

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, Trabzon’da afetlerin tekrar etmemesi için yukarı havza önlemlerinin ivedilikle uygulanması gerektiğine vurgu yaptı. Ayrıca, 2006 ve 2019 yıllarında Resmi Gazete'de yayımlanan taşkın ve rüsubat kontrolü yönetmeliklerinde yer alan çözüm önerilerinin titizlikle uygulanması gerektiği ifade edildi.

446 Binanın Boşaltılması Elzem

2019 yılında Araklı’da yaşanan sel felaketinden sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından açıklanan Karadeniz Bölgesi İklim Değişikliği Eylem Planı çerçevesinde, taşkın ve sel riski altında bulunan 446 binanın boşaltılması gerektiği hatırlatıldı. Bu binaların yıkılması ve ikamete kapatılması gerektiği vurgulandı.

Dönüşüm Süreci İçin Öneriler

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi, taşkın riski altındaki bölgelerdeki yapıların dönüştürülmesi gerektiğini belirterek, hak sahiplerine kar amacı gütmeden konutların teslim edilmesi önerisini sundu. Bu süreçte her türlü teknik desteğin de taraflarınca sağlanabileceğini ifade etti.

Afetler Unutulmamalı

Açıklamada, afetlerin meydana geldiği anlarda büyük hassasiyet gösterilse de kısa süre sonra unutulduğu hatırlatıldı ve bu felaketlerin tekrarlanabileceği gerçeği göz önünde bulundurularak çalışmaların sürekli gündemde tutulması gerektiği vurgulandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler