Trabzon'da yaşanan felaketin milyonluk zararı belli oldu!

Trabzon'da sağanak yağış sonrası yaşanan taşkınlar ve heyelanlar sonucunda oluşan mali zarar belli oldu.

Trabzon'da yaşanan felaketin milyonluk zararı belli oldu!

Trabzon'un Arsin, Araklı ve Sürmene ilçelerinde 20 Eylül 2024 Cuma günü başlayan şiddetli yağışlar, bölgede büyük bir felakete yol açmıştı. Metrekareye 165 kg yağış düşen bölgelerde sel ve heyelanlar meydana geldi. Yetkililer, yaşanan taşkınlar ve heyelanlar nedeniyle 36 mahallenin etkilendiğini belirtti.

Ayrıca sel ve heyelan felaketinin Trabzon'da yaşattığı mali zarar meydana gelen toplam zarar 206 milyon 953 bin 481 TL olarak tespit edildi.

İlk Müdahaleler ve İhbarlar

Trabzon Valiliği’nden yapılan açıklamaya göre, olayın ilk anından itibaren 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ve ilçe kaymakamlıklarında kurulan AFAD merkezlerine toplam 339 ihbar yapıldı. Gelen tüm ihbarlara karşı ilgili kurumlar müdahalede bulundu ve tüm çağrılar sonuçlandırıldı.

Ekipler ve Çalışmalar

Şu ana kadar bölgede 593 personel ve 339 iş makinası ile çalışmalar sürdürülüyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Devlet Su İşleri (DSİ), Karayolları, belediyeler, Türk Telekom, Çoruh Edaş gibi çeşitli kamu kurum ve kuruluşları, kapanan yollar ve dere yataklarında rusubat temizleme çalışmalarına devam ediyor.

Tahliye Edilen Binalar ve Zarar Tespiti

Arsin, Araklı, Sürmene ve Yomra ilçelerinde toplam 35 konut, 1 iş yeri ve 1 ahır boşaltıldı. Valilik açıklamasında, zarar tespit çalışmalarının da sürdüğü, bu kapsamda 126 konut, 138 iş yeri ve 85 araçta incelemelerin tamamlandığı ifade edildi. Toplam maddi zarar 206 milyon 953 bin 481 TL olarak hesaplandı.

Tarım Alanları ve Yapısal Hasarlar

Bölgede 504 üreticiye ait toplam 276.898 metrekare tarım arazisi ve 65.700 depo ürün zarar gördü. Ayrıca, hasar tespit çalışmaları sonucunda 152 yapı incelenmiş olup, 70’i hasarsız, 75’i az hasarlı, 6’sı ağır hasarlı ve 1’i yıkık durumda olduğu belirlendi. Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin sorumluluğundaki yol ve sanat yapılarında ise 234 noktada hasar tespit edilerek, 217 istinat duvarı, 58 menfez, 2 büz ve 150 metrelik beton yolun onarım ihtiyacı tespit edildi.

Elektrik ve İletişim Hatlarında Durum

Bölgede tüm elektrik ve internet arızaları giderildi. Onarım çalışmalarının sürdüğü belirtilirken, abonelere yeniden hizmet ulaştırıldığı bildirildi.

Kızılay’ın Yardım Faaliyetleri

Türk Kızılayı, bölgede 600 sıcak çorba, 2190 yemek, 8250 içecek, 8000 ikramlık ve 4400 su dağıtımı yaptı. Ayrıca, 10 ilden gelen 110 AFAD gönüllüsü tarafından 4 okul, 2 cami ve Araklı Devlet Hastanesinde temizlik çalışmaları tamamlandı.

Çalışmalar Devam Ediyor

Trabzon Valiliği, sel ve heyelanların etkilerini ortadan kaldırmak için çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü belirtti. Vatandaşlar için gerekli tüm tedbirlerin alındığını vurgulayan valilik, kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceklerini açıkladı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler