Faruk Nafız Özak: "Trabzonsporlu olmanın gururunun yaşayanlar, sorumluluklarını da yaşamalı"
Faruk Nafız Özak, Trabzonspor'un "Süper Lig'deki 50. yılı" etkinliğinde açıklamalarda bulundu.
Trabzonspor'un Süper Lig'e yükselişinin 50. yılı dolayısıyla program gerçekleştiriliyor.
Eski Bakan, Trabzonspor'un Eski Başkanı ve futbolcusu Faruk Nafız Özak toplantıda yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;
Akşam biraz hazırlık yapayım dedim, baktım ki bitmiyor. Bu tarihi anlatmak uzun zaman alır. Evvela şunu söyleyeyim: Yönetim kurulumuza ve divana çok teşekkür ediyorum. 40 gündür bu toplantı için hazırlanıyoruz. Ben de fikri olarak katkıda bulunmaya çalıştım.
Şunu üzülerek gördük ki, bu tür toplantıları 50 yılda bir değil belki 10 yılda bir yapmak gerek. Bu efsaneyi başlatanlardan Salih Ağabey entübe edildi. Birçok efsanemiz rahmetli olmuş. Hasta olanlar var. Bunları 10-20 yılda bir yapmak gerek, aksi takdirde hafızayı kaybedebiliyoruz.
Başarı tesadüf değil. Trabzon'da Osmanlı döneminde futbol oynanıyordu. 1911'de Türkler tarafından kurulan ilk kulüp Trabzon İdmanyurdu. 1914'te dünya savaşına katılıyorlar ve hepsi şehit oluyor. Milli mücadelenin Trabzon'daki önderlerinden Mustafa Hacı Tarakçıoğlu. Trabzon'a en faydalı insanlardan biri. Erzurum'a gitti, o çift minarenin yıkılmasını engelleyen kişi. Trabzon Mualimler Cemiyeti'ni kuruyor: Amacı muhacirlik yaşamış, Rus işgaline uğramış Trabzon'da hayatı yeniden kurmak, birlik ve beraberliği sağlamak. En iyi yollardan biri spor kulübü kurulması. Trabzon'da spor kulübü kurulmasının amacı. 20 Ocak 1921'de İdmanocağı'nı kuruyorlar. Öyle bir kulüpteki musiki, eserler olan kütüphane, tiyatro ve Türk halk musikisi olan bir kulüp. Kulüpler böyleydi. Eskrim bile vardı. İdmanocağı'nın bir özelliği var. Kazım Karabekir Paşa bu kulübe fahri başkanlık yaptı. Daha sonra İdmangrubu kuruluyor. Atatürk'e telgraf çekiliyor: Fahri başkanlığı kabul ediyor. 1923'te sarı lacivertli Necmiati kuruluyor. Rahmetli Erbakan'ın babası ağır ceza reisiydi. Hep sarı lacivert kravat takardı. Ben Necmiatiliyim derdi. Sebat Gençlik de kuruluyor. Sonra birleşiyorlar: İdman İttifakları Cemiyetleri oluşuyor. FIFA'ya müracat ediyorlar ve Türkiye FIFA'ya üye oluyor. Trabzon ve Trabzonspor'un Türk futbolunda önemli yer edinmesi apaçık ortada.
67-68'de kurulan kulüp neden 73-74'te çıktı? Yanlış transferler zaman ve para kaybetti. 72-73 ve 74'te baktılar ki olmuyor; Özyacızı ve Barbon Ziya Ağabeyimiz milleti ikna ederek öze dönüşü başlattı. Sonunda da bu kadro oluştu. Dostluk vardı, saygı vardı. Yokluklar içerisinde büyük bir başarı elde edildi.
Selçuklu uzmanı, rahmetli Osman Turan, "Doğu Karadeniz inci bir gerdanlıktır, Trabzon bunun üzerindeki inci taştır" diyor. Kanuni'nin Topkapı Müzesi'ndeki kılıcının üzerinde hamsi figürü var. Onunla ilgili bir mütefekkir, "Onun kaleler fetheden iradesinde doğduğu coğrafya ve iklimin etkisinin olduğu muhakkaktır" diyor.
Metrekaresine en fazla sanatçı düşen şehir Trabzon'dur. Ve yine metrekaresine en çok sporcu düşen şehir de Trabzon'dur.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Trabzon Müzesi'nde diyor ki: "Bedeni idman, fikri idmanla muvazi gitmelidir." Böyle olursa sağlıklı, akıllı ve kararlı bir nesil yetiştirme konusunda adımlar atabiliriz.
Bu toplantıda özlem giderdik. 2 ay sonra kim var, kim yok Allah bilir. Trabzonspor büyük bir camia. Bunun kıymetini bilmek gerek. Trabzonsporlu olmanın gururunun yaşayanlar, sorumluluklarını da yaşamalılar. Part-time değil, full-time Trabzonsporlu olmak gerek.