Trabzon'da dini hayat sempozyumu!

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen “1. uluslararası geçmişten günümüze Trabzon’da dini hayat sempozyumu” Osman Turan Kültür Merkezi’nde başladı.    İki gün sürecek olan sempozyumda yerli ve yabancı bilim adamları
Trabzon'da dini hayat sempozyumu!
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen “1. uluslararası geçmişten günümüze Trabzon’da dini hayat sempozyumu” Osman Turan Kültür Merkezi’nde başladı. 
 
İki gün sürecek olan sempozyumda yerli ve yabancı bilim adamları yüze yakın bildiriyi ilim dünyasına sunacak. Saygı duruşu, istiklal marşı ve kur-anı kerim tilaveti okunmasının ardından söz alan KTÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu, Trabzon’un bir dönem Hristiyanlığın en önemli dini merkezlerinden olduğunu belirterek bunun fetihle birlikte son bulduğunu söyledi.
 
Dekan Aşıkkutlu, “Bilindiği gibi geçmişi binlerce yıl öncesine antik çağlara kadar uzanan Trabzon ve çevresi statejik konumu itibari ile tarihi süreçte çok önemli göçlere güzergah olmuş pek çok siyasi ve ticari amaçlı mücadelelere maruz kalmış farklı uygarlıkların egemenliğine girmiştir. Bu yoğun göç hareketleri ve hakimiyet mücadelelerin doğal bir sonucu olarak ta farklı kültür ve medeniyetlerin buluştuğu ve etkileştiği bir bölge haline gelmiştir. Bu çerçevede özellikle Hristiyanlık dönemiyle birlikte Trabzon’un öne çıkan yönlerinden biri de dini hareketlilik ve bunun hayata yansımaları olmuştur.
 
20151008aw543745_01.jpg
 
Zamanla Hristiyanlığın en önemli dini merkezlerinden biri haline gelen Trabzon’un fetih öncesine dayanan bu dindarlık geleneği fetih ve fetihle birlikte ıslama devrilerek Osmanlı döneminin önemli dini merkezlerinden biri olmuştur. Burada yetişen veya buraya yerleşen bilim ve gönül ehli Müslümanlar tarafından yürütülen din eğitimi ve ifşat faaliyetleri neticesinde Anadolu coğrafyasının en dindar vilayetleri arasına girmiştir. Gerek Osmanlı’dan Cumhuriyete geçişte ve gerekse Cumhuriyet döneminde özellikle bu devrin çalkantılı yıllarında dini hayatın yaşanması, korunması ve gelecek nesillere aktarılmasında yaşanan problemlerin aşılmasında Trabzon halkının ve ulemasının cesaretle sarf ettiği gayretler yaptığı fedakarlıklar ve sunduğu maddi manevi hizmetlerin önemi ve büyüklüğü inkar edilemez. 
 
Ne var ki günümüzde bu alanda görülen bolluk rahatlık ve imkanlar maalesef nerede ise geçmişi unutturacak düzeye ulaşmıştır. İşte bu sempozyumun amacı tarihi süreçte Trabzon’da gerek dini hayatın şekillenmesinde ve yönlendirilmesinde katkıda bulunanları gerekse hayatı n değişik alanlarındaki dini tezahürleri ortaya çıkarıp tanıtmak ve gelecek nesillere aktarmaktır. Bu amaç doğrultusunda yerli ve yabancı bilim adamları ve araştırmacılar iki gün boyunca konuyu farklı yönleriyle ele alan yüze yakın bildiriyi ilim dünyasının kamuoyunun dikkatine sunacaktır” dedi.
 
 
Daha sonra AK Parti Trabzon eski milletvekili Faruk Nafiz Özak, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ve Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, yaptıkları konuşmada sempozyumun önemine değindi.
 
20151008aw543745_02.jpg

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir