Levent Ustabaşı
Oflu Hoca’nın Galası ve Recep İvedik’e papyon takmak!
Oflu Hoca’nın ön gösterimine (gala) katılmak güzeldi.
Devasa bir organizasyon vardı karşımızda…
İstanbul Torium’da, ‘Bize her yer Trabzon’ sözü tam anlamıyla hissettirildi diyebilirim.
Bunu herkes beceremez.
Filmin yönetmeni ve yapımcısı Adem Kılıç ile filmde de rol alan Emin Albayrak’ın mahareti sanırım.
Aklımızdan, ‘Gala Trabzon’da neden yapılmadı?’ sorusu geçmedi değil.
Geçti geçmesine lakin koca bir Trabzon şehri, yerinden kaldırılıp sanki tam İstanbul’un göbeğine oturtuldu.
Bardağın dolu tarafından bakınca daha bir anlam kazanıyor.
Konserden, kolbastı şova, horondan Trabzonspor efsane futbolcusu Hüseyin Tok’a kadar geniş bir yelpazede katılım oldu.
Katılanların çoğu Karadenizli olsa da farklı bölgelerden insanların Trabzonluların bu renkli gösterilerini cep telefonlarıyla kaydetmelerini izlemek harikaydı.
Adeta Karadeniz’in gövde gösterisiydi Gala…
Gelelim filme;
TRABZON AĞZI EMANET DURMADI
* Dev bir oyuncu kadrosu var filmde… Böylesine önemli bir kadroyu bir araya getirmek zor iş… Herkes beceremez!
* Bir kere Trabzon ağzı tam anlamıyla kullanıldı. Öyle emanet durmadı. Hele de başrol oyuncu Çetin Altay’da…
* Trabzon sokaklarının yansıtıldığı filmde mesaj almayı beklemezsen, kamu spotu diyalogları umut etmezsen katıla katıla güleceğini garanti edebilirim.
BUYRUN CENAZE NAMAZINA
* Absürt bir komedi olunca iç gıcıklayıcı değil, aksine kahkaha makinası gibi. Volkan Konak’ın dediği tarzda, ‘Küfür Karadenizlinin aksesuarıdır, alnının teri gibidir. Uçlarda yaşarız biz!” misali yani... Daha az kullanılabilirdi, hani ‘Karadeniz küfürden ibaret değil’ gibi diye eleştirebiliriz lakin bu Recep İvedik’e papyon takmaya benzer! Komediden çıkar ‘buyurun cenaze namazına olur’ değil mi?
BABA-KIZ VE BABA-OĞUL
* Trabzon’un yakından tanıdığı ünlü yüzlerin çocukları da filmde karşımıza çıktı. Trabzon’un ünlü gazetecilerinden aynı zamanda Haber61 yazarlarından Turgay Beşyıldız’ın oğlu Deha. Ardından dikkatimizi bir aile daha çekti. Eczacı Mehmet Ongan’ın güzel kızı Füruzan Asena Ongan. ‘Trabzonlu bir kızı zaten ancak o oynayabilirdi’ dedirtti. Füruzan’ı babası yalnız bırakmadı.
HEKİMOĞLU YİNE FARK YARATTI
* Filmde ince esprilerin yer aldığı sahnelerin karakterleri Trabzon Mizah Sanatı Derneği üyeleri oyuncular Ali Kemal Yılmaz, Erkan Yüce, Murat Aşar, Tamer Küçük de galaya katılan arasında yer aldılar ve gecenin en sempatik davetlileriydiler.
* Unutmadan; Trabzon’un spor ve sanat dünyasına verdiği destekle her zaman gündemde olan iş adamı Celil Hekimoğlu, filmin bir sahnesinde boy gösterdi. Trabzonspor’un eski kalecisi Zeki Ayvaz’ın da kalede ayağından vurulduğu sahneyi hiç unutamayacaksınız eminim…
YERLİ MALI VURGUSU
* Uzakdoğu’da bir ülkeydi sanırım… Güney Kore büyük ihtimalle... Orada yerli malı kullanımını artırmak için yasa konulmuş. Yani vatandaş önce kendi markasına sahip çıkacak. İthal asla kabul görülmüyor. Hem Mahalle baskısı hem de devlet baskısıyla yerli ürünler değer kazandırılıyor. Bu filmde de Trabzon markaları öne çıkarıldı. Amacına ulaşıp ulaşmadığını tartışmıyorum bunun algısını bile vermesi, takdir edilir.
FARKINDALIĞI ARTIRDI
* Yine Âdem Kılıç’ın yönettiği ilk Karadeniz komedisi filmi Sümela’nın Şifresi Filmi, milyonlara ulaşmıştı. Bu proje sadece gişe rekoru kırmakla kalmadı Karadeniz’de film aktivitelerini hızlandırdı. Bir nevi bu yörenin beyaz perdede farkındalığını artırdı. Oflu Hoca ile yine epey gündeme geleceğe benziyor. Yeni projelerle karşımıza çıkacağını öğrendim. Bu defa ona bir önerim var. Karadeniz’de yaşanmış inanılmaz hayat hikayeleri var. Bunlardan birisini konu alsın.