İbrahim Değil

İbrahim Değil

Uygun bir ücret karşılığında kitaplarınız okunur

Geçen yıl Türkiye'de 400 milyondan fazla kitap basılmış. Herkes kendi payına düşen 5 adet kitabı almıştır umarım. Daha fazla alıp başkasının hakkına girenler olabiliyor ama konu o değil. Aldığımız kitapları ne yapıyoruz? Okuduğunu iddia edenler var. Kitapsever olduğunu sezinledikleri iyi yürekli birilerine armağan ederek başından atanlar var. Bu gözler, okumadığı imzalı kitaplarla mangal tutuşturanları gördü.

Aldığımız her eşyayı kullanmak zorunda değiliz. Yaprak sarma makinesi nasıl hiç kullanılmadan öylece durabiliyorsa bir kitap da durabilir. (Nerval'in Doğuya Seyahat adlı yapıtı kitaplığımda 30 yıl sabırla beni bekledi.) Hemşehrimiz olan pek ünlü bir yazara ilk kitabımı sıcağı sıcağına armağan etmiştim. Birazcık okuduysa arap olayım. (Bendeniz de kendisinin herhangi bir kitabını okumamak için bana bir eserini armağan etmesini bekliyorum.)

"Herkes yazar olmuş. Hayat hızlı akıyor, vaktimiz dar. Bunca kitap nasıl okunacak?" diye soranlar oluyor. Okumayın. Elimizde kalmış kitapları nasıl değerlendirebiliriz diye düşünelim biraz: Sayfalarından kâğıt fenerler ve çiçekler yapabiliriz. Kapaklarını çerçeveletip tablo olarak asabilir, güzelce kesip çay bardağı altlığı da yapabiliriz. Fotoğraf çekimleri için ideal bir dekor malzemesi olur kitaplar. Kalın yapıtların içini oyup saklama kutusu yapanlar gördüm. Birkaç kitabı birleştirip kuş yuvası yapanlar var, bu da fena fikir değil...

Kitap okumak zor zanaat. Nasıl hesaplamışlar, bilemiyorum ama Türkiye'de kitap okumaya ayrılan süre günlük 1 dakika imiş. Yakında yeni bir meslek doğacak gibi geliyor bana: okuyuculuk. Uygun bir ücret karşılığında kitaplarınız layıkıyla okunur... Biz yazarçizer takımı birbirimizin kitaplarını okumak için bir uzlaşı yapabiliriz aslında: Üstat, ben senin şu kitabını okuyayım, sen de benim şuncağızı okuyuver.

Yazar Bülent Akyürek, Felsefeden Acil Çıkış adlı bir "kitap" yayımlamış. İki sayfalık önsözü var, kalan sayfaların tamamı boş. (Gerçek anlamda boş.) 128 sayfalık yapıt iki ayda 6 baskı yapmış. Kitabın gördüğü yoğun ilgiden ders çıkaralım hanımlar, beyler: Modern zamanlarda bize böyle kitaplar lazım. Hiçbir kitapseverin okuyamadım diye eksiklik hissetmesine yol açmayacak kitaplar...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
İbrahim Değil Arşivi

"Ey ahali, kazıklanıyoruz!"

21 Aralık 2024 Cumartesi 09:22

Sofra Ali’nindir ama lokma bizimdir

14 Aralık 2024 Cumartesi 08:50

Vergiyi kim icat etti?

07 Aralık 2024 Cumartesi 09:50

O işler eskindendi

02 Aralık 2024 Pazartesi 10:54

Dikkat! Çıkmaz sokak

16 Kasım 2024 Cumartesi 10:41

Arkeolog çaycı, sosyolog balıkçı

09 Kasım 2024 Cumartesi 11:13

Delilik mertebesine ermek

02 Kasım 2024 Cumartesi 09:03

Suç işleme özgürlüğü

19 Ekim 2024 Cumartesi 08:44

Bizde torpil olmaz ki!

12 Ekim 2024 Cumartesi 11:45